Nuffnang Code

Saturday, February 6, 2016

Bercuti di Ho Chi Minh City, Vietnam ~ Part I


Salam..
Entry kali ni aku nk kongsikan pengalaman percutian aku bersama bff ke Ho Chi Minh City. Sebenarnye percutian nie tahun lepas punya cerita...tp tk berkesempatan lg tuk update kat sini.. InsyaAllah aku cuba refresh semula ingatan sepanjang percutian aku di sana tuk dicatatkan dalam enrty ni.

Seperti biasa kami memilih Air Asia sebagai penerbangan rasmi kami tuk kesana..waa poya mcm ditaja padahal byr sendirian berhad..hahaah...tiket murah dlm RM200 return tu terus grab tanpa pikir panjang..Ini merupakan kali pertama aku menjejakkan kaki di Vietnam. memang tk pernah letak dlm wish list pun tuk pergi sini..kalau ada pun mungkin last option..hahahah...sblm nie pernah la jugak dengar cite dr kawan2 yg dah bercuti di sana..konsepnye ala2 Bandung jugak..so makcik2 n kakak2 suke la tempat2 mcm ni sbb blh shopping sakan. Perjalanan dari KUL ke SGN lebih kurang 2 jam. Kali ni percutian kami tk yah susah2 nk sediakan tentative yg terlalu detail seperti trip2 yg lain kerna sahabat kami memang kerja di sana so die akan jadi tourist guide kami sepanjang berada di sana..tq so much yap..
Tan Son Nhat Airport
Apa yang menarik di HCM? emmm tk bnyk sgt pun yg menarik bagi aku..sbb kebnykn kedai jual kain..haha....tp blh la nk penuhkan aktiviti 5 hari 4 mlm kat sana...antara tempat yg menjadi tumpuan ramai ialah Ben Thanh Market,  Binh Tay Market, Night Market,  Cu Chi Tunnel, Mekong River, Saigon Central Post Office, Saigon Square, Water Puppet dan Hard Rock Cafe. Selain dari tu HCM juge terkenal dengan Kopi Susu die..perghhh kaw gile...aku nie bukan la peminum kopi tp aku memang suke kopi kat sana...terbaik..kene cube. Satu lagi keunikan HCM nie ko org akan terpegun melihat bilangan motor lebih banyak drp kereta...bersepah sepah atas jalan n kdg2 tu kite nk melintas pun takut..haha..bab Makanan halal pulak tk perlu risau kat HCM nie...bnyk restoren halal antaranya Restoran Hjh. Basiroh, Saigon Green House, Restoran Kampung Melayu, Warung 1Malaysia Saigon, Kassim Baba Prata House dan Restoran Serai..kebanyakan restoran tersebut terletak di area Ben Thanh Market..
@ Restoran Hjh. Basiroh
Model Kopi Vietnam..haha
Kopi Susu die terbaikk..
Lepas check in..kami terus ke salah satu travel agensi  iaitu VN Lotos Travel untuk beli pakej lawatan half day ke Cu Chi Tunnel dan Delta Mekong..harga tuk 2 pakej tu tk la mahal tk silap dlm rm100 all in siap pick up dr hotel..
City Hotel area Ben Thanh Market
trip to Cu Chi Tunnel and Delta Mekong
Aktiviti pada 1st day kat sana hanya sempat berkunjung ke night market je...macam2 bende ada jual dari pakaian sampailah ke makanan. murah gak barang2 yg dijual...transaksi kat sana blh dibayar menggunakan Viet Dong atau RM. terpulang la nk byr gunakan matawang yang mana..kadang2 guna RM lagi berbaloi dari guna Viet Dong..
City Center of HCMC 
Night Market
Next entry nt aku akan kongsikan half day trip to Cu Chi Tunnel dan Delta Mekong..InshAllah...Wasalam.

Pautan Pantas :-
Bercuti di Ho Chi Minh City, Vietnam ~ Part II
Bercuti di Ho Chi Minh City, Vietnam ~ Part III

Nota Kaki:
Kadar Tukaran Vietnam Dong pada Mei 2015 : 1M VND = RM 175.00

34 comments:

  1. salam. saya bercadang bercuti dengan kawan saya ke Vietnam bulan depan. boleh x saya nak minta no kawan awak in case anything happen dkat sana? saya pergi redah je dgn kawan prempuan. atleast pape jadi boleh minta tlong org Malaysia. thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..almak cik.bukn sy tk nak bg..tp no phone die private...maaf yer..hope trip cik slmt..dont worry kat sana ramai org kite..InshaAllah sumenye ok..

      Delete
    2. okay. xpe la. thanks!

      Delete
  2. VN lotus travel ni terletak di mana ye? dekat dengan area hotel tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..jarak dari hotel jauh skit kalau jalan kaki..kene seberang jalan n lalu park2..kalau cik nk tau lebih lanjut tgk alamat kat gambar resit VN Lotus..tk pun google address website ni http://www.vietnamtourslotus.com

      Delete
  3. Replies
    1. Bende ni terpulang kat individu tu sendiri..nk pergi ke tk..hehe..kalau nk ikutkan kat negara sendiri pun bahaye skrg nie..tiap2 hari ada mcm2 kes..bukan kat vietnam je..InShaAllah semoga kita semua dilindungi..amin

      Delete
  4. Share la sikit tempat2 best nak beli kain. Ramai jugak yang nak tahu :)

    Ada pergi warehouse x bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..alamak memang plan ke sane tuk gi mekong n cu chi tunnel tu je..shopping kain tk pun..beli area ben thant market jr..tempat lain tk gi..

      Delete
  5. Thank you so much for your recommended for VN Lotus Travel

    ReplyDelete
  6. assalam..hotel tu dibayar dlm currency USD atau Dong eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waslam..
      Hotel sy book siap2 dr mlsia b4 travel ke sane..book gune agoda..byr dlm rm..

      Delete
  7. Salam. Next week saya pergi vietnam. Mostly shopping guna dong or rm ye? Sbb tak tahu lagi nakk tukar berapa hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..tk sume tempat die org terima rm..better standby dong lebih skit..if let say time nk byr die ckp blh byr pakai rm or dong u try la convert mane lebih murah..kalau rm murah gune la rm..kalau dong murah gune la dong..make sure standby due2 matawang tu..slmt bercuti..

      Delete
  8. Saya dah serik nak ke Vietnam serta negara lebih kurang mcm vietnam tu..awk ok ke time kt sana?? kopi vietnam memang sgt sedap..saya selalu beli kat amoi yg jual dari motosikal ketika kt sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far Alhamdulillah time sy bercuti tu..memang sy tk de lg plan tuk ke sane pun..cukup la sekali tu gi..

      Delete
  9. Assalam..nk tanya travel agent yg bawa ke mekong river and cu chi tunnel tu boleh terus booking on the sport je k kat sana? X perlu book awal k? And boleh byr kt counter x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..boleh..sy pun book masa hari sy sampai..lepas check in hotel terus gi travel agensi tu..book n byr terus kat situ..n then die akan bg recipt mcm dlm pic kat atas tu...tp klau nk senang..email je dulu ngan agensi tu..tanye harga pakej tu yg terkini n ckp nk book tuk brp org..pergi mane..nt sampai sana br bayar..at least u dh book awl kan tgl nk byr je..kalau tk nak emil gune je cara sy sampai2 terus beli..tp kan sblm pergi nt google la 2 atau 3 agensi yg jual pakej tu..nt senang..kalau yg pakej sy amik tu full blh pg agensi lain kan..so slmt bercuti..

      Delete
  10. salam, sy niat nk pergi vietnam, tp xjumpa tour guide lg.. ada tour guide yg boleh recommened x? tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...alamak sy tk de tour guide yg blh sy recommend..try la google atau cari kat fesbuk ke..mane tau ada org mlsia buat tour tuk ke sane...

      Delete
  11. assalamualaikum.inshaAllah saya akan ke Vietnam esok.tq for the tips

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..slmt bercuti n tc..tq sudi singgah ke sini..

      Delete
  12. Good day. Tempat lain di sekitar bandar ho chi min bole pi dgn naik bas ke. Susah x naik bas di sana. Atau ada lain cara yg lebih senang. ..tq

    ReplyDelete
  13. Hi hook Peng Lay..maaf kat sna sy tk naik public trnsprt bas pun..naik bas pun bas travel agensi tuk ke cct n delta mekong..dlm bandar sy pakai teksi je..

    ReplyDelete
  14. Salam ... Nak tanya kalaubnak bercuti ke vietnam ngan kawan2 camana? Perlu apply visa atau teros beli flight jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm...tk perlu visa sekiranya percutian tk melebihi 30 hari..

      Delete
  15. Salam.. awk ada kwn2 di sana yg mgkn sy bleh mtk bntuan utk bwa berjalan ke? Sy ke sana sorg diri.. sy ok cuma utk day 1st tu mcm neves je rsa.. hihi laki or ppuan xkesah.. tolonggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..ada kawn..maaf die agak busy kat sana..susah nk dpt mase free ngan die..now pun die dh tk duk area HCM..die die area lain..sory k..InshaAllah ok kut u jalan sorg2 tu..take care..slmt bercuti..

      Delete
  16. Owhh.. xpela. Sy pn dh dpt dh private tour guide. Igtkan mcm nk byr la mber awk tu sbb org kita senang comunicate.. tau2 la dorg xpndai bi n malay pn dy kurang fhm apa dorg sebut. Hihi. Thanks a lot anyway..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sory tau..btw smlt bercuti n take care..tq sudi singgah ke sini...

      Delete