Nuffnang Code

Tuesday, July 2, 2013

Percutian ke JAKARTA dan BANDUNG

Salam sume...

Kali ni nk kongsi pengalaman aku untuk pertama kalinya menjejakkan kaki ke bumi Indonesia iaitu di Jakarta dan Bandung selama 5 hari 4 malam. Ini merupakan trip yang dirancang last-last minit iaitu seminggu sebelum aku berlepas. Untuk percutian kali ini aku tidak kesorangan tetapi ditemani oleh teman baikku iaitu shah.
Jakarta Here We Come..
KLM (Royal Dutch Airline) menjadi pilihan hati untuk membawa kami dari Kuala Lumpur ke Jakarta..Harga??? so far it still under my budget... haha...bagi aku perkhidmatan yang diberikan sangat2 berbaloi dengan apa yang kita bayar..dpt mkn n standard baggage allowance 23kg...jika dibandingkan dengan harga drp airline lain lebih kurang je...so y not kite try sumting new kan...tk pernah lg naek KLM nie...Penerbangan menggunakan pesawat Boeing 777-300ER yang transit di KL daripada Amsterdam terus ke Jakarta hanya mengambil masa lebih kurang 2 jam aje...tk la lame sgt kan...tgk movie pun tk sempat nk habis..hahahah...
KLM Boeing 777-300ER
Snack + jus jer...blh la nk alas pewot..
Kira2 jam 5.20 petang waktu tempatan kami pun selamat mendarat di Jakarta Soekarno-Hatta International Airport dan terus ke kaunter Bas "Damri" untuk ke Stasiun Gambir. Bas nie siap ade Wifi lg tau..hebat kan..Tiket bas tk la mahal..dlm 25,000 rupiah jer...nak naek teksi kang tk terbayar pulak..maklum ler jarak airport ngan pusat bandar lebih kurang 35km atau kira2 1 jam perjalanan...kalau macet (jem) lg la...Untuk makluman, waktu di Indonesia ni lewat sejam dari Malaysia..tp kan yg tk bestnye pukul 5 petang dh nk gelap...kedai2 pun dh banyak tutup time tuh..huhhh...
Tiket Bas Damri
                                Jarak  dari CGK Airport to Central Jakarta                                   
Sampai je di Stasiun Gambir, kami terus ke Tugu Monas yang merupakan salah satu mercu tanda terkenal di Jakarta... Kebetulan...Tugu monos tu sebelah stasiun gambir jer...dat y kt org pg..dapat la snap pic sekejap...kang kalau tk bergambar kat situ tk lengkap la pulak percutian kita org di sana kan..haha..lepas letih berposing kami pun terus ke kaunter teksi BlueBird untuk ke Tune Hotel Pasar Baru yang terletak tidak jauh dari situ..Kami sangat berpuas hati dengan Tune Hotel nie...dh la murah, bilik pun ok..pendek kata terbaekkk la....
Blue Bird Teksi
The National Monument ~Monas
Kemudahan Digital Camera yang disediakan di lobby hotel
Perjalanan pada hari ke-2 diteruskan mengikut jadual yang telah disusun atur semasa di kl lg..kami akan bertolak ke Bandung dengan menaiki Kereta Api. yeayyy...memang teruja sgt mase tu...Seawal jam 7.00 pagi kami dh check-out dari hotel untuk ke Stasiun Gambir..tiket aku dh beli online, so yang perlu hanyalah tukarkan "booking confirmation" kepada tiket asal kat kaunter jualan tiket yang disediakan sekurang-kurangnya 1 jam sebelum berlepas..kalau blh bawa la buku merah a.k.a passport skli time tuh, mana tau die org minta ke kan untuk pengesahan...Perkihdmatan kereta api dari jakarta ke bandung dikenali sebagai Kereta Agro Parahyangan.. ianya terbahagi kepada 3 kelas iaitu Ekonomi, Business dan Executive..bagi aku untuk keselesean better la amik Executive Class (siap ada cabin crew lg tau)...ala tk mahal pun sehala dalam RM 28 jer...Perjalanan selama 3 jam memang tk terasa, apa tk nya anda akan dihidangkan dengan makanan (bukan free tau), surat khabar, movie, perkihdmatan urut (kelazz kan kat Malaysia tk der lg nih...hahah) dan yang paling menarik sepanjang perjalanan tuh anda akan terpegun melihat pemandangan yang sangat-sangat cantik..tk percaye cube la naek..huhu...
Ticket kaunter, Stasiun Gambir, Jakarta Pusat
Booking Confirmation yang diemailkan
selepas pembayaran dibuat
Tiket Train to Bandung
                           Boarding Area                                
Agro Parahyangan Executive Class
Menu yang disediakan
Bandung Ekspress pun ade yer..
Permandangan indah sepanjang perjalanan
Gempak kan jambatan nie..
Setibanya di Kota Bandung, kami telah ditunggu oleh pak supir dimana aku dah book siap2 melalui fesbuk "Hayuka Bandeong" sebelum bertolak ke Jakarta lg...aku lupe name supir tuh..yer la sepanjang kat sana aku panggil die "mas" or "bapak" jer...kesudahnnye namenye aku lupe..hahaha....memang terbaekk la supir nie...dan yang paling kami kagum, walaupun Bandung in macet jugak mcm jakarta, tp pak supir nie pandai mencari jalan pintas yang tak jam...
Banjir kilat katenyer...br lepas hujan u ols..
Menu wajib
                                   
Hari pertama sampai di Kota Bandung kami dh shopping macam2....pokai duit pok cik..hahaha...tp tk per memang itu pun tujuanye kami ke sana...memang betul la kate org bandung ni best kalau nk berbelanje...masuk je beli..masuk je beli..syokk siut..tp kan takut terover bajet jer...kesudahnye kene ikat pewot bile balik KL nt..hahaha.
Hasil tangkapan hari pertama~:)
Perfume Inspired by International Brands
Perjalanan hari ke2 di kota Bandung diteruskan dengan melawat ke Wisata Alam Tangkuban Prahu. Ini merupakan tempat wajib anda harus kunjungi sekirnya anda berkunjung ke Bandung..bukan semate-mate datang untuk shopping ajer tau..tk syok la mcm tu..kene la selang seli ngan aktiviti2 seperti ini..hahah...
Kawah Ratu - Tangkuban Parahu
Perjalanan dari Kota Bandung ke Tangkuban Parahu mangambil masa dalam 1 jam...kedinginan mulai terase takala tingkap mobil dibuka ala2 mcm cameron highland gituu...tp kan yg paling tk tahan bau *kentut* a.k.a Sulfur ..perhhh memang menusuk kalbu...hahaha... Bayaran masuk ke Tangkuban Parahu nie lebih kurang 50,000 rupiah seorang..ok la tu...bukan senang nk tgk kawah gunung berapi ...lg pun pak supir citer Tangkuban Parahu nie baru jer dibuka semula pada bulan mac lepas untuk kunjungan pelancong kerana sebelum in kawah tu tiber2 aktif..but now ianya sudah kembali normal. Syukur sangat2 kerana rezeki kami dapat melihat dengan lebih dekat kawah tersebut..***
Me n Shah
Gerai2 jualan
Lebih kurang 2 jam kami berada di sana, dan penat melayan karenah si penjual-penjual jalanan yang tk reti bahasa memaksa kami membeli barangan jualannye.. kami pun pulang semula ke Kota Bandung...dalam perjalanan tersebut sempat la kami singgah sebentar di Strawberry Park..bayaran masuk dalam 5,000 rupiah seorang...time kami masuk tu tk banyak sgt buah strawberry nyer pown....so dpt la tgk pokok n diberikan jus strawberry percuma yang sgt2 manis..katenye jus tu tk letak gule pun...propa sgt2..so nt kalau ada dikalangan anda singgah park nie try la yer jus tuh n nilai sendiri..huhuh...tp ape2 pun.yg penting kaki dh jejak kat situ..
@Strawberry Park
saiz2 ini je yg ade...ermm
Kami seterusnya meneruskan perjalanan dengan menyambung kembali aktiviti bershopping yg tk habis2 lagi...nk habiskan saki baki rupiah yang ade kan...memang murah2 barang kat sana..lagi2 bab pakaian..tk kira la pakaian lelaki ke perempuan...rugi tau kalau tk berbelanje kat bandung nie...bukan selalu gi pun kan...
Pasar Baru, Bandung
Salah satu kedai kek yang wajib dikunjungi
Brownies yang wajib dibeli 
Tuu diaaa...masih tk chukup lg tuh...
Braga Street, Bandung
Bakso + Teh botol ~Superb
Karok time..
Selepas menghabiskan masa berjalan-jalan & shopping sakan selama 3D2N  di Bandung kami pun pulang semula ke Jakarta untuk sambung kembali jalan2 di sana pula..Di Jakarta kami sempat pergi ke beberapa lagi tempat menarik antaranya Masjid Istiqlal dan Pasar Baru. Pada pendapat aku better lg shopping kat Bandung..bukanye ape kat Jakarta nie tk banyak sgt pilihan lgpun harga agak mahal berbanding Bandung.
Merase jugak naek Bajaj
Masjid Terbesar di Asia Tenggara
Perhhhh...terpegun siut..
Es Nangka
Pasar Baru, Jakarta
Hari terakhir kami pun packing2 barang dan terus bergerak ke Airport. Diingatkan jangan lupe yer bayaran airport tax berjumlah 150,000 rupiah seorang (jumlah bayaran ini mungkin berubah dari semasa ke semasa..so pastikan anda membuat semakan terkini ya nt)...ianya wajib sebelum anda meniggalkan bumi Indonesia..~wee
Airport Tax
Airport tax ni kene check b4 pergi nt yer..mane tau jumlah die berubah ke kan..silap2 dh tk payah bayar dh..
Dinner on board
So, secara ringkasnya di sini aku senaraikan ANTARA tempat menarik di Jakarta dan Bandung untuk makluman ko org..

Jakarta:

1- Pasar Baru
2- Tanah Abang
3- Komplek Mangga Dua
4- Monas
5- Masjid Istiqlal (Masjid terbesar di Asia Tenggara)
6-Taman Tema Ancol (tk der dalam tantative kami utk ke sini..)
7- Taman Mini Indonesia (tk der dalam tantative kami utk ke sini)

Bandung:

1) Factory Outlet:
    (Rumah Mode, Donatello, For Man, Grande, Haritage, Rumah Plus, Toko 3, Haritage)
2) Chimpelas Shopping Street
3) Cibaduyut
4) Tangkuban Prahu
5) Kawah Putih (tk pergi pun..dpt pergi Tangkuban Prahu pun dh kira ok)
6) Kedai Kek Kartika Sari
7) Kedai Perfume
8) Trans Studio Bandung (tiada dalam list...Pergi USS je la..lg best kowt..)

Selain daripada itu aku nak kongsi gak tips-tips berguna ketika/sebelum anda semue bercuti di sana:

1) Pada yang tk ambik pakej tour mcm kt org nie sila2kan la rajinkan diri untuk buat sedikit research tentang lokasi n tempat yang ingin anda lawati (Baca la banyak blog yang berkaitan ok) ianya sangat2 la berguna untuk anda.

2) Sangat-sangatlah disarankan kepada anda untuk booking terlebih dahulu hotel penginapan sekiranya anda bercuti tanpa mengambil pakej mahupun tour..google jer..banyak website yang anda blh gune untuk book hotel nie..antara yang femes seperti Agoda.com, Booking.com, AsiaRoom.com dan lain2 lagi..so pandai2 la yer tengok mane yang menawarkan harga yang murah.

3) Pastikan anda mangasingkan terlebih dahulu bayaran Airport Tax iaitu 75,000 rupiah sekiranya anda pulang melalui Airport Bandung manakala 150,000 rupiah sekiranya pulang melalui Airport Jakarta...tp jumlah ini mungkin berubah dari semasa ke semasa yer..so rajin2 la check b4 berangkat ke sana...nk faham lebih lanjut anda blh klik website nie Indonesia Customs, Currency and Airport Tax Regulation details.

4) Pastikan anda membawa travel adapter (plug pelbagai kepala) untuk memudahkan anda untuk caj phone ker, ipad ker kerana plug point kat sana tk sama mcm kat Malaysia. mungkin la sesetengah hotel plug pointnye sama mcm Malaysia. tp jgn nk berharap sangat...gi je cari kat Mydin..

5) Sekiranya anda mahu mendapatkan perkhidmatan supir, pastikan terlebih dahulu anda book sebelum bertolak ke sane ok. ini bukan nya ape untuk memudahkan anda juga.. tk pun u ols amik je supir kt org ari tuh dari "Hayuka Bandoeng" terbaekk..tk mahal pun dalam 370 rupiah/day..

6) Kalau anda rajin malas nk congak2 kat sana, pastikan anda menyediakan sifir duit die org ngan duit kite bersaiz wallet... senang nt tk payah nk kuarkan kalkulator sepanjang mase..

7) Kalau niat nk datang ke Jakarta n Bandung tu nk shopping, so disarankan tk payah la bawak baju banyak2..cukup sekadar 2-3 helai je...lagi sikit lagi bagus...at least nt blh gak shopping banyak barang kan..

8) Di sana terlalu ramai penjual jalanan dari yang muda sampailah ke tua...so dinasihatkan..kalau tk nk beli barang yang ditawarkan, anda wat tk tau jer..jgn tanye2 harga pulak..siap minta kurang bagai..last2 tk jadi beli..haaaa merasalah nanti jenuh ko org nk lari dari die org sebab konsep "pakse" akan diguna pakai...hahaha....so hati2 la yer...kalau betul ko org memang nk beli barang dari die org tk per...kadang2 tu blh dpt lebih murah tau dari kedai2 jual barang yang sama.so tepuk dada tanya selera..:)

9) Sekiranya anda mahu menggunakan perkhidmatan teksi, pastikan anda manggunakan teksi Blue Bird  tau untuk mengelakkan daripada di tipu.teksi tu bersepah-sepah kat sane..

10) Tentang bab makan tu kalau blh gi la makan kat restoren2 ker atau kedai2 yang nampak bersih...bukanye ape takut la cerry beri pulak nt kalau main bedal je makan kat warong2 tepi jalan tuh....dh tk best nk jalan2..hahaha

11) Kalau boleh mase nak tukar duit try la minta duit kecik-kecik supaya senang nk membayar apa-apa kat sana nanti..lagi-lagi masa naek teksi..

12) Kalau ko org ade yang berhajat untuk naik train dari Jakarta ke Bandung or Bandung ke Jakarta ko org boleh book online tiket kat website nie Indonesia Train Ticket Online. Ianya murah, jimat masa, tenaga n semestinya confirm seat.

13) Dalam comment2 kat bawah ada yang bertanye ape itu "SUBCLASS" ketika hendak beli ticket melalui Indonesia Train Ticket Online?? Haa ko org blh rujuk link nie..."Penerangan Lanjut Mengenai KAI" aku linkan ko org sekejap kat forum die org yang membicarakan pasal train tuh..pinjam kejap jer k...pas tu ko org balik semule ke page asal nie..hihih... In Sha Allah forum tuh blh membantu anda..bnyk QnA...so blh rujuk k...tetapi penerangannye dalam bahasa indonesia..haaa haa jgn kate susah nk fahamm..aik tk kan tk paham sikit pun bahase die org..dh banyak kan sinetron2 indonesia masuk sini..lebih kurang je bahasenye..hihihi...

So...Sekian saje entry kali nie mengenai percutian ku di Indonesia...semoga ianya dapat memberi anda sedikit sebanyak info sebelum anda bercuti di sana Insyaallah..Thank so much pada yang sempat singgah..sampai ketemu lagi dalam entry yang seterusnya...Sekiranya ada sebarang pertanyaan, anda semua blh ajukan pertanyaan tersebut dlm komen di bawah yer...In Sha Allah saya akan cuba menjawab dengan sempurna pertanyaan tersebut dan dipohon maaf sekiranya ada pertanyaan yang tidak dapat untuk dijawab..TQ..:)

Wasalam...


Nota kaki:
Kadar Tukaran Indonesian Rupiah pada Jun 2013 : 1,000,000 rupiah = RM 320.00

Credit: Google Map