Nuffnang Code

Friday, October 16, 2015

Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part III

Assalamualaikum Dunia...fuhh lame sgt kan aku tk update citer baru..maaf la yer tk der mase nk mengarang..nk buat penulisan dlm blog nie bukan main bedal je..kene la slow2 n informative br ada org nk baca..haha..poyo kan stmnt...terima kasih pada yg sempat singgah yer..hihi..entry kali nie aku nk pastikan cite pasal percutian ke krabi bhg.3 nie tamat.. dh bersawang kut haha....apa tk nye lebih 1 tahun dh trip krabi nie..tp tk habis2 lagi ..InsyaAllah aku try refresh balik ingatan aku pasal percutian nie tuk dikongsikan bersama.
Tentative hari ke-3, kami ambil pakej "4 Island Tour" drp travel agensi yang sama dimana mereka akan membawa kami ronda2 pulau berdekatan iaitu Tub Island, Poda Island, Chicken Island dan Pranang Cave dengan menggunakan long-tail boat...old style skit br mencabar kan.hihi..Seperti perjalanan hari ke-2, kami diminta menunggu di lobi hotel seawal jam 8 pagi, then pihak travel agensi akan pick up pick up dan pick up sampai la habis org yg nak dipick up terus ke jeti di AoNang Beach.
ready for 2nd day activity
Tiba di jeti kami terus ke boat yang disediakan..ini merupakan pengalaman pertama aku naik long-tail boat..perasaan suke takut sume ade... Muatan dianggarkan dlm 25 ke 30  pax per boat, so lepas taklimat ringkas mengenai ciri2 keselamatan disampaikan, kami terus bergerak ke pulau pertama iaitu Tub Island.
Long-Tail Boat
Tub Island atau Koh Tub nie walaupun pulau yg kecik tp sangat menarik.kalau bernasib baik ko org blh menyeberang ke pulau kecil sebelahnye..tp waktu kami datang tu air dh naik paras pinggang..tp still blh nk menyeberang ke sane..
Tub Island
kami nk gi pulau sblh sane..
air paras pinggang dh...
1st time nk celopkan tel dalam air...cuak gak...
haaa nie hasilnya...
Akhirnye sampai gak ke seberang
Lepas tu kami dibawa ke Poda Island pulak. Pulau tu dianggarkan berkeluasan kurang dr 1km persegi. persekitaran pulau nie sangat cantik..kat sini juga kami diberikan makanan tengahari HALAL..so jgn ragu2 yer..dh berendam dlm air sure lapar...haha..
Poda Island
Our lunch..

Perot dh kenyang, then kami sume dibawa pula ke pulau yg menyerupai kepala ayam dikenali sebagai Chicken Island tuk snorkeling. tgh2 panas beb die org kasik berendam..nak tk nak kene la terjun ke dlm air..jadinyer bertambah kelat la kaler kulit aku..haha...tp kan beb kejernihan air di persekitaran pulau ni tk blh nk lawan jernih air di Phi Phi Island tp blh la layankan. masa snorkeling tu aku sempat bawa tel ke dlm air yang telah dicover dengan pelapik khas.
M e n Shah
kalau blh nk masukan sume tu dlm mulut..haha
adik beradik nemo may be..
Tengah2 syok snorkeling di bawah sinaran matahari. staff yang bawa kami tu panggil tuk pegang landak laut yang masih hidup..euww..memang tk la kan aku nk pegang..silap2 hari bulan mau ke hospital jawabnye....haha...
Landak Laut..
gud job shah..
Lepas snorkeling, kami ke destinasi terakhir iaitu Pranang Cave. pulau nie cantik gak...tp ada sesuatu yg pelik di situ...nak tau ape ko org kene la dtg sini yer..segan nk citer lebih2...tk pun google je..haha..kat situ cnfrm ada jawapan...sekitar jam 3 petang kami semua dibawa semula pulang ke jeti..
Pranang Cave
       

Sepanjang 4d3n kat sana itu je aktiviti yg sempat kami buat..so far sgt2 puas hati...InshaAllah ada rezeki akan datang, kami ke sini lg nt...sbnyrnye bnyk lagi aktiviti menarik yg ada kat krabi nie..kat sana bukan lah semata-mata island hopping je yg ada..bnyk lagi bende lain blh buat seperti Elephant Trekking, Krabi Horse Riding, mandi manda di Krabi Emerald Pool (air kaler biru tau..cantik), White Water Rafting, Zip Line Adventure dan mcm2 lagi. kalau ko org sempat cube la aktiviti2 nie yer n kongsikan pengalaman tu k. Mlm terakhir kami di Krabi, kami sempat lg jalan2 sekitar pekan Aonang tuk abiskan saki baki baht yg ade..
Shopping..
yg ni kalau ko org jumpe kene cube yer...terbaik..
bestt
Last day pekene Banana Pancake...
Jalaur Gemilang tu yg penting..hihih...
Letih jalan2 meh urut kaki sat..eh kaki je ke?? hahaha...bye..
Alhamdullilah...Berakhir sudah entry pasal percutian ke krabi nie setelah sekian lama tertangguh..hihi....secara kesimpulanya, Krabi nie sgt2 menarik tuk di lawati bersama yg tersayang. tuk jadikan port honeymoon pun best tuh...ehem2..haha...memang tk rugi ke sini..bajet pun tk la besar...dpt grab flight tic mase promo dh cukup baik...hotel2 kat sana so far ada yg murah...InshaAllah masing2 mampu tuk kesana....n satu lg  tgk musim ape ko org pg tuh..jgn pg time musim hujan dh la yer..rosak plan nt....terima kasih bnyk2 pada yang sempat singgah ke blog nie.....tgu next entry pulak yer sbb dh ada entry lain Q sejak bulan 5 hari tu...InsyaAllah update dlm masa terdekat...

Wasalam..

Pautan Pantas:-

Friday, March 13, 2015

Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part II

Salam uols....lets kt sambung entry pasal trip we ol ke krabi nie..

Perjalanan hari ke-2 diteruskan ke Phi Phi Islands dengan menggunakan speed boat. Seawal jam 8.00 pagi kami dh turun ke lobi hotel untuk menunggu pick up daripada pihak Aonang Photo Travel yang akan membawa kami terus ke jeti di Aonang Beach...sebelum tu jgn lupe simpan barang2 yang perlu dalam waterproof bag dan waterproof phone cover..nanti tak pasal2 basah pulak kan..beg n phone cover tu ada jual kat sana..kalau nk beli pandai2 la cari yer..
Ready for Phi Phi Islands
Setibanya di jeti kami diminta berkumpul dan diberikan sticker bewarna mengikut travel agensi masing-masing tuk dilekatkan pada baju bagi memudahkan pihak agensi mengenalpasti visitor dibawah jagaan mereka. Mereka juga akan memberikan taklimat ringkas kepada kami sebelum bertolak tuk memastikan aspek2 keselamatan diutamakan sepanjang perjalanan pada hari tersebut.
Taklimat from wakil Travel Agensi
Mengikut tentative perjalanan yang dijadualkan dari jam 9 pg hingga 4 ptg tu , kami akan ke beberapa buah island iaitu Bamboo Island, Viking Cave, Pileh Bay, Maya Bay, Phi Phi Don Island, termasuk 2x snorkeling dan lunch. Perjalanan bermula dari Jeti Aonang Beach ke Phi Phi Island akan mangambil masa 45 minit...kami berpeluang dapat duduk bhgian depan boat sepanjang perjalanan walaupun terpaksa perangkan kulit di bawah terik matahari...dlm trip nie kami sempat bekenalan ngan kakak sorg nie bersama 2 org anaknye..so dr mula perjalanan sampai lah akhir akak tu join kt org skli...cakap pasal view SubhanAllah memang terbaik…so tak mau ckp panjang lebar ko org blh la layan pic2 yg sempat dirakamkan nie..
Selfie lg..
Crystal Clear.. 
Hentian pertama kami adalah Viking Cave..tp tk dibenarkan turun pun..cume dpt tgk n snap pic kejap je kat sini.
Viking Cave
Perjalanan diteruskan ke Koh Mai Pai atau lebih dikenali sebagai Bamboo Island. Pulau nie tk cantik sgt pun..biase je bagi aku..lg2 dgn kesan hakisan pantai mengakibatkan kemudahan kat sana rosak. Oleh kerana pulau ni pun salah satu pulau yang terkene tempias tsunami 2004 lalu banyak signage keselamatan diletakan supaya orang ramai lebih berwaspada dimasa akan datang.
otw to Bamboo Island
Bamboo Island
akibat hakisan ombak
Evacuation Route
Hampir 40 minit berada di Bamboo Island, kami seterusnya dibawa ke lokasi seterusnya iaitu Pileh Bay. Tersangatlah cantik kawasan nie..air yang menampakan dasar laut..perhhh terbaik..tp apakan daya kat sini kami tk dibenarkan turun. hanya dibawa pusing2 di kawasan sekitar je..hurmm..kami diberitahu kedalaman air kat kawasan tu lebih kurang 10-15 meter..
Long Tail Boat
Pileh Bay
SubhanAllah Cantik kan..
iklan Pepsi baru...hahaha
After Pileh Bay kami seterusnya dibawa ke tempat 1st snorkeling..itulah pengalaman pertama aku snorkeling dalam laut..perasaan takut memang ada..haha..tp aku tengok selamber je akak2 dlm boat tu terjun aku pun turut serta la..make sure pakai life jacket yer..kang ada yang tenggelam..hahaha..tp sayang kat sini aku tk sempat nk rakam pic time kt org buat kuak lentang sbb sume kamera dlm boat.
tempat 1st snorkeling
Seterusnya kami di bawa Maya Bay yang merupakan tarikan utama pelancong dalam Phi Phi Islands Tour. Pulau nie femes selepas The Beach lakonan Leonardo Dicaprio difilemkan pada tahun 1999. Tidak dinafikan memang cantik bay nie dengan pasir putih yg halus, colorful coral n fish dan semestinya clear water.. 
Welcome to Maya Bay
White Sand n Clear Water
Combination of color..luv it
sesi menghitamkan kulit..haha

Next destination is Phi Phi Don Island untuk makan..haha..lapar kut seharian main air...tuk makluman ko org Phi Phi Don nie merupakan salah satu kawasan yang terjejas teruk mase tsunami tahun 2004 lalu..kini setelah lebih 10 tahun berlalu ianya sudah dibangunkan semula.
Phi Phi Don Island
Masing2 lapar..haha
Tk sedap mane pun..blh la..dpt alas perot..
another side of Phi Phi Don Island
Alhamdulillah kenyang...next kami semua dibawa ke satu lokasi berhampiran Phi Phi Don Island tuk snorkeling kali ke-2..kali nie sangat menarik n best sbb air sangat2 jernih dan banyk hidupan laut blh dilihat dengan jelas berbanding snorkeling yg pertama tadi. ini merupakan aktiviti terakhir kami tuk Phi Phi Islands Tour sebelum meneruskan perjalanan pulang semula ke jeti..
2nd snorkeling..terbaikk
sempat lg selfie b4 jump dlm laut..haha
Best..nampak segala isi laut..Clear..
Tata..see u again..
Satu pengalaman yang menarik dan indah sepanjang perjalanan 1 hari tuh. InshaAllah ada masa akan datang pasti aku dan kawan2 ke sana lagi. ko org yang mana belum pernah pergi disarankan untuk berkunjung ke sana..tk rugi k...kalau blh ko org pergi la diantara  bulan Nov - April sebab time tu lah yang paling sesuai tuk island hopping di sana..
Pada sebelah malam kami berkesempatan berkunjung ke Night Markat di Pekan Krabi. lebih kurang 20 minit perjalanan..so far tk de ape sgt pun kat sini..biase je..tp blh la setakat nk beli souvenir n cuci2 mate..hihi..

Ok guys, tu jer nk dicerita dan dikongsikan dlm entry kali nie ...InshaAllah Part III akan menyusul sedikit masa lg....InshaAllah..Tq

Wasalam.

Pautan Pantas:-
Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part I
Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part III