Nuffnang Code

Wednesday, October 12, 2011

Terbang bersama Air Asia X ke KOREA



Anyonghaseyo....Salam 1 Malaysia...

Kali ni aku nk kongsi cite pasal Air Asia X. may be ade dikalangan kite dh merase service Air Asia X ni kan...so how their service? ok or not?? but for me ok or not itu tk penting...lagi pun kite bayar die pun berpatutan dengan service yang diberi...hehehe
AirAsia X Logo
FYI, pada bulan 8 lepas mase bulan puase, Air Asia X telah buat promosi yang agak gempak ke beberapa destinasi seperti Japan, Korea, Iran, China, dan Europe. aku pun ape lagi try la check mana yang patut nk tgk ..so far harga yang ditawarkan memang cukup murah dan berpatutan..terketar-ketar tangan nk pilih destinasi tuk percutian yang hanya boleh ditempah bagi perjalanan dari 1hb March 2012 - 31 May 2012.
Air Asia X Airbus A330-300
Dalam pikiran masa tu nk pegi belah2 asia je like Japan n Korea. sbb time tu memang waktu yang cantik melawat sana...cuaca tk berape sejuk sekitar 8C - 15C ditambah dangan keindahan cherry blossom yang berkembang sekitar bulan march hingga penghujung may..wow menariknya...
Spring Time : Cherry Blossom in Korea 
So beautiful
Pk punya pk akhirnya aku decide ngan my friend tuk pg ke Korea pada penghujung April 2012 hingga awal May 2012, Insyaallah.....Harga yang ditawarkan oleh AirAsia X sangat2 berpatutan...harga bermula dari RM 249 - RM 336 sehala (Termasuk Airport Tax dan lain2 caj)...memang sangat berbaloi...aku ape lagi book la terus memandangkan tempoh tempahan dibuka untuk beberapa hari sahaja...
Flight Movement from KUL to ICN
Confirm Itinerary
Diharap segala perancangan perjalanan ku ke Korea pada tahun hadapan berjalan dengan lancar, insyaallah...sekali lagi aku ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada AirAsia X kerna menawarkan harga yang sangat2 murah kepada kami..Alhamdullilhah....amin....

Korea.... Here i Come......Kamsahamnida...:)

Credit to: AirAsia X & Blog.travelpod.com for the pictures above.

Wednesday, September 28, 2011

LONDON - Last Day..

26hb April 2011 - (4:00 am waktu tempatan / 11:00 am waktu Malaysia) aku pun meniggalkan hotel penginapan untuk balik semula ke Malaysia. Berat jugak hati tuk melangkah pergi..ye la tk tau lagi bila kalanya akan sampai semula ke sini. tp aku percaya kalau ade rezeki dapat la aku jejak kaki semula ke sini..insyaallah...

Selepas check-out n say good bye , seterusnya aku ke St. Pancras International Train Station, London untuk balik semula  ke Kota Paris dengan menaiki Eurostar. Kali ni aku ambil perjalanan awal pagi tuk memastikan segala perancangan balik semula ke Malaysia berjalan lancar.
St. Pancras International Train Station, London
Tepat jam 4:45am, gate pun dibuka untuk boarding..rase lemah je nk bila nk melangkah masuk ke dalam train..bagi aku tk cukup 4 hari 3 malam aku berada di sana..hehe..
Return back to Paris
Eurostar, Standard Premium Class
Breakfast on Eurostar Standard Premium Class
Jam menunjukakan pukul 7:35 am (waktu france) aku pun selamat tiba di Gare Du Nord International Train Station, Paris. Memandangkan beg aku berat tuk di usung kemana-mana aku pun ambil keputusan untuk terus ke CDG airport, nk ikutkan boleh je shopping lagi kan sekitar paris tuh sebab flight aku ke Malaysia pukul 4:30 pm. tp tk per la..malas nk tarik beg yg berat almost 25kg tuh..hhaha...

For security reason 
Transfer Hall CDGVAL to Terminal 1
CDG Airport, Paris
Waiting CDGVAL to Terminal 1
CDGVAL movement direction
Waiting area
Flight Departures Information
Lufhansa....:)
View @ Terminal 1, CDG Airport, Paris
Sampai je airport aku pun mencari la tempat lepak sementara menunggu waktu check-in..lame gak la menunggu akhirnya tiba la waktu daftar masuk. rase mcm tk nak balik jer...tp ape kan daye..tempat org kan...ade mase jumpe lagi...insyaallah

Akhirnya pukul 4:20 pm , pesawat Qatar Airways Airbus A340-600 (QR 20) bersama lebih kurang 350 penumpang dan 16 orang cabin crew berlepas meninggalkan Terminal 1, Charles De Gaulle, Paris untuk ke Doha, Qatar.
Return ticket to Kuala Lumpur
CDG~DOH~KUL
Qatar Airways Airbus A340-600
Terbaekkkkk....:)
Airbus A340-600 Qatar Airways
Almost 8 hrs berada di atas awan akhirnya jam 1.05 am waktu Qatar, pesawat yang aku naiki dari Paris selamat mendarat ke Doha international Airport. Aku akan transit selama 1 jam setengah sebelum menyambung perjalanan ke Kuala Lumpur. so sempat la jugak aku membeli 2 cartoon  rokok berharga QAR105 di duty free shop..lagi murah dr duty free malaysia kut..hahah...

Dalam pukul 2:35 am waktu Doha, pesawat Airbus A330-200,  QR 635 (DOH - KUL) berlepas dari Doha ke Kuala Lumpur..aku perhatikan almost 50% dalam pesawat tersebut adalah warga Malaysia. Perjalanan lg 7 jam setengah..tidoooo...lebih kurang 5 jam perjalanan aku dihidangkan dengan hidangan terakhir sebelum melangkah keluar dari pesawat..Ku perhatikan flight movement map, pesawat kini berada di indonesia dan pastinya dalam kurang dari 1jam setengah pesawat ini akan mendarat di KLIA..time tu terpikir tak sabar rasenye nk call my mom n dad..miss them so much...heheh...akhirnya jam 2:15 pm waktu Malaysia, aku pun selamat mendarat di KLIA..
Important information about my Europe trip
My trip reference 
Alhamdulilah sekali lagi...perjalanan ku selamat pergi dan balik...ade rezeki nt aku akan pastikan kaki ku akan jejak semula ke sana..insyaallah..

Sekian saja coretan aku tuk perjalanan ku di PARIS n LONDON.. tq pada yang sempat singgah...insyaallah ade kesempatan lain kita jumpe lagi....may be lepas ni aku update pasal KOREA pulak yer...tungguuuu...hehehe

adios...Wasalam..:)

Nota kaki:
Kadar Tukaran Euro & British Pound pada April 2011: 1 Euro = RM 4.36 , 1 GBP = RM 4.94

Pautan Pantas:-
PARIS - Part I
PARIS - Part II
PARIS - Part III
LONDON - Part I
LONDON - Part II
LONDON - Part III

Monday, September 26, 2011

LONDON - Part III

Hari ke-3~Hari tu aku akan melawat ke beberapa tempat lagi sekitar Kota London. Antaranya Madame Tussaud dimana terdapatnya patung-patung lilin artis dan bintang terkenal dan ternama di seluruh dunia antaranya seperti David Beckham, Princess Diana, dan ramai lagi..nak tau kene la dtg..hehehe..

Madame Tussaud, London
Peace..:)
view form outside Madame Tussaud
Seawal jam  6.30 am aku bangun dan bersiap tuk bergerak ke sana. Setibanya di perkarangan Madame Tussaud aku tgk perhhh ramai gile kut org beratur tuk beli tiket...rugi pulak aku tk beli online siap2..tk perlu beratur panjang...tp tk per..cuace kat sana tk panas..kira ok la..sejam beratur pun ok...Tiket agak mahal dalam 28.80 GBP so kalau convert dlm RM 143.50 time tu..tp bagi aku bukan selalu gi sane kan..bayar je la..nk tgk ape yg ade kat dalam tuh...hehehe...FYI kat dalam ni bukan setakat lihat patung lilin je semata-mata, malah kite juga dpt tgk banyak bende best kat dalam tuh ..antaranye kite dpt experience hunted house, tgk 4D movie adventure dan experience how England look like before dgn naek mini teksi beb..heheh... so kat bawah ni ko org blh la tgk gambar2 yang aku sempat snap semasa berada di Madame Tsussud, London.

Q for ticket
Kaunter tic
View inside of  Madame Tussaud
full house
:P
Mcm real kan..??












Selepas almost 3hrs explore kat dalam tuh aku pun kuar la tuk ke destinasi seterusnya yang menjadi tumpuan ramai iaitu Oxford Street untuk shopping...yuhuuu....cuaca cerah, udara nyaman memang waktu terbaek la tuk bershopping time tuh...antara jadi tarikan di sana adalah gedung membeli-belah yang menjual harga barangan berpatutan seperti Primark dan shop lot yaang berada di sepanjang jalan Oxford..bak kate org kaki letih pun tk per asalkan dapat beli barang yang kite nak..hehehe....

Oxford Street, London



Selepas lebih 3 jam membeli belah sakan aku pun berangkat la pulang ke hotel penginapan..penuh tangan kiri dan kanan ngan barang2 yang dibeli..blh tahan gak beratnye..nk tk nak kene la usung naik underground balik ke hotel..kalau nk ikutkan mau aja ku sambung shopping..apa kan daya tangan dh penuh..lg pun kaki dh tk terdaya nk jalan-jalan dh...

Primark, London
Top Man, London
cotton bag only 1.5 GBP
Sebelum melangkah masuk ke Hotel, aku terlebih dahulu membeli makanan tuk dinner. lame dh tk makan nasi. teringin sangat nk makan.. tgh jalan2 mencari makanan tuk di tapau aku ternampak restoran cina rasenye..die org menyediakan masakan dari Malaysia, Singapore n Indonesia..alhamdullilah....dapat gak merasa nk makan nasi.. harga tk payah ckp la..blh tahan mahalnye 4x ganda harga kat malaysia..padahal rase tk best mane pun...nk tk nak kene la beli..dh teringin sgt kan..heheh...

Nasi Goreng Malaysian Style  @ RM 23.50
Malam tu aku kene packing barang2 sebab esok awal2 pagi aku kene ke Paris semula sebelum meneruskan perjalan balik ke Kuala Lumpur.alhamdullilah semua perjalanan berjalan lancar..ade rezeki n umor panjang aku akan pastikan kaki aku akan jejak ke sini semula...insyaallah..:)

Sekian tuk entry aku kali ni..nantikan part terakhir perjalanan ku di Europe. Thank pada yang sempat singgah..salam..adioss..:)

Pautan Pantas:-
LONDON - Part I
LONDON - Part II
LONDON - Last Day