Nuffnang Code

Friday, October 16, 2015

Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part III

Assalamualaikum Dunia...fuhh lame sgt kan aku tk update citer baru..maaf la yer tk der mase nk mengarang..nk buat penulisan dlm blog nie bukan main bedal je..kene la slow2 n informative br ada org nk baca..haha..poyo kan stmnt...terima kasih pada yg sempat singgah yer..hihi..entry kali nie aku nk pastikan cite pasal percutian ke krabi bhg.3 nie tamat.. dh bersawang kut haha....apa tk nye lebih 1 tahun dh trip krabi nie..tp tk habis2 lagi ..InsyaAllah aku try refresh balik ingatan aku pasal percutian nie tuk dikongsikan bersama.
Tentative hari ke-3, kami ambil pakej "4 Island Tour" drp travel agensi yang sama dimana mereka akan membawa kami ronda2 pulau berdekatan iaitu Tub Island, Poda Island, Chicken Island dan Pranang Cave dengan menggunakan long-tail boat...old style skit br mencabar kan.hihi..Seperti perjalanan hari ke-2, kami diminta menunggu di lobi hotel seawal jam 8 pagi, then pihak travel agensi akan pick up pick up dan pick up sampai la habis org yg nak dipick up terus ke jeti di AoNang Beach.
ready for 2nd day activity
Tiba di jeti kami terus ke boat yang disediakan..ini merupakan pengalaman pertama aku naik long-tail boat..perasaan suke takut sume ade... Muatan dianggarkan dlm 25 ke 30  pax per boat, so lepas taklimat ringkas mengenai ciri2 keselamatan disampaikan, kami terus bergerak ke pulau pertama iaitu Tub Island.
Long-Tail Boat
Tub Island atau Koh Tub nie walaupun pulau yg kecik tp sangat menarik.kalau bernasib baik ko org blh menyeberang ke pulau kecil sebelahnye..tp waktu kami datang tu air dh naik paras pinggang..tp still blh nk menyeberang ke sane..
Tub Island
kami nk gi pulau sblh sane..
air paras pinggang dh...
1st time nk celopkan tel dalam air...cuak gak...
haaa nie hasilnya...
Akhirnye sampai gak ke seberang
Lepas tu kami dibawa ke Poda Island pulak. Pulau tu dianggarkan berkeluasan kurang dr 1km persegi. persekitaran pulau nie sangat cantik..kat sini juga kami diberikan makanan tengahari HALAL..so jgn ragu2 yer..dh berendam dlm air sure lapar...haha..
Poda Island
Our lunch..

Perot dh kenyang, then kami sume dibawa pula ke pulau yg menyerupai kepala ayam dikenali sebagai Chicken Island tuk snorkeling. tgh2 panas beb die org kasik berendam..nak tk nak kene la terjun ke dlm air..jadinyer bertambah kelat la kaler kulit aku..haha...tp kan beb kejernihan air di persekitaran pulau ni tk blh nk lawan jernih air di Phi Phi Island tp blh la layankan. masa snorkeling tu aku sempat bawa tel ke dlm air yang telah dicover dengan pelapik khas.
M e n Shah
kalau blh nk masukan sume tu dlm mulut..haha
adik beradik nemo may be..
Tengah2 syok snorkeling di bawah sinaran matahari. staff yang bawa kami tu panggil tuk pegang landak laut yang masih hidup..euww..memang tk la kan aku nk pegang..silap2 hari bulan mau ke hospital jawabnye....haha...
Landak Laut..
gud job shah..
Lepas snorkeling, kami ke destinasi terakhir iaitu Pranang Cave. pulau nie cantik gak...tp ada sesuatu yg pelik di situ...nak tau ape ko org kene la dtg sini yer..segan nk citer lebih2...tk pun google je..haha..kat situ cnfrm ada jawapan...sekitar jam 3 petang kami semua dibawa semula pulang ke jeti..
Pranang Cave
       

Sepanjang 4d3n kat sana itu je aktiviti yg sempat kami buat..so far sgt2 puas hati...InshaAllah ada rezeki akan datang, kami ke sini lg nt...sbnyrnye bnyk lagi aktiviti menarik yg ada kat krabi nie..kat sana bukan lah semata-mata island hopping je yg ada..bnyk lagi bende lain blh buat seperti Elephant Trekking, Krabi Horse Riding, mandi manda di Krabi Emerald Pool (air kaler biru tau..cantik), White Water Rafting, Zip Line Adventure dan mcm2 lagi. kalau ko org sempat cube la aktiviti2 nie yer n kongsikan pengalaman tu k. Mlm terakhir kami di Krabi, kami sempat lg jalan2 sekitar pekan Aonang tuk abiskan saki baki baht yg ade..
Shopping..
yg ni kalau ko org jumpe kene cube yer...terbaik..
bestt
Last day pekene Banana Pancake...
Jalaur Gemilang tu yg penting..hihih...
Letih jalan2 meh urut kaki sat..eh kaki je ke?? hahaha...bye..
Alhamdullilah...Berakhir sudah entry pasal percutian ke krabi nie setelah sekian lama tertangguh..hihi....secara kesimpulanya, Krabi nie sgt2 menarik tuk di lawati bersama yg tersayang. tuk jadikan port honeymoon pun best tuh...ehem2..haha...memang tk rugi ke sini..bajet pun tk la besar...dpt grab flight tic mase promo dh cukup baik...hotel2 kat sana so far ada yg murah...InshaAllah masing2 mampu tuk kesana....n satu lg  tgk musim ape ko org pg tuh..jgn pg time musim hujan dh la yer..rosak plan nt....terima kasih bnyk2 pada yang sempat singgah ke blog nie.....tgu next entry pulak yer sbb dh ada entry lain Q sejak bulan 5 hari tu...InsyaAllah update dlm masa terdekat...

Wasalam..

Pautan Pantas:-