Tuesday, July 2, 2013

Percutian ke JAKARTA dan BANDUNG

Salam sume...

Kali ni nk kongsi pengalaman aku untuk pertama kalinya menjejakkan kaki ke bumi Indonesia iaitu di Jakarta dan Bandung selama 5 hari 4 malam. Ini merupakan trip yang dirancang last-last minit iaitu seminggu sebelum aku berlepas. Untuk percutian kali ini aku tidak kesorangan tetapi ditemani oleh teman baikku iaitu shah.
Jakarta Here We Come..
KLM (Royal Dutch Airline) menjadi pilihan hati untuk membawa kami dari Kuala Lumpur ke Jakarta..Harga??? so far it still under my budget... haha...bagi aku perkhidmatan yang diberikan sangat2 berbaloi dengan apa yang kita bayar..dpt mkn n standard baggage allowance 23kg...jika dibandingkan dengan harga drp airline lain lebih kurang je...so y not kite try sumting new kan...tk pernah lg naek KLM nie...Penerbangan menggunakan pesawat Boeing 777-300ER yang transit di KL daripada Amsterdam terus ke Jakarta hanya mengambil masa lebih kurang 2 jam aje...tk la lame sgt kan...tgk movie pun tk sempat nk habis..hahahah...
KLM Boeing 777-300ER
Snack + jus jer...blh la nk alas pewot..
Kira2 jam 5.20 petang waktu tempatan kami pun selamat mendarat di Jakarta Soekarno-Hatta International Airport dan terus ke kaunter Bas "Damri" untuk ke Stasiun Gambir. Bas nie siap ade Wifi lg tau..hebat kan..Tiket bas tk la mahal..dlm 25,000 rupiah jer...nak naek teksi kang tk terbayar pulak..maklum ler jarak airport ngan pusat bandar lebih kurang 35km atau kira2 1 jam perjalanan...kalau macet (jem) lg la...Untuk makluman, waktu di Indonesia ni lewat sejam dari Malaysia..tp kan yg tk bestnye pukul 5 petang dh nk gelap...kedai2 pun dh banyak tutup time tuh..huhhh...
Tiket Bas Damri
                                Jarak  dari CGK Airport to Central Jakarta                                   
Sampai je di Stasiun Gambir, kami terus ke Tugu Monas yang merupakan salah satu mercu tanda terkenal di Jakarta... Kebetulan...Tugu monos tu sebelah stasiun gambir jer...dat y kt org pg..dapat la snap pic sekejap...kang kalau tk bergambar kat situ tk lengkap la pulak percutian kita org di sana kan..haha..lepas letih berposing kami pun terus ke kaunter teksi BlueBird untuk ke Tune Hotel Pasar Baru yang terletak tidak jauh dari situ..Kami sangat berpuas hati dengan Tune Hotel nie...dh la murah, bilik pun ok..pendek kata terbaekkk la....
Blue Bird Teksi
The National Monument ~Monas
Kemudahan Digital Camera yang disediakan di lobby hotel
Perjalanan pada hari ke-2 diteruskan mengikut jadual yang telah disusun atur semasa di kl lg..kami akan bertolak ke Bandung dengan menaiki Kereta Api. yeayyy...memang teruja sgt mase tu...Seawal jam 7.00 pagi kami dh check-out dari hotel untuk ke Stasiun Gambir..tiket aku dh beli online, so yang perlu hanyalah tukarkan "booking confirmation" kepada tiket asal kat kaunter jualan tiket yang disediakan sekurang-kurangnya 1 jam sebelum berlepas..kalau blh bawa la buku merah a.k.a passport skli time tuh, mana tau die org minta ke kan untuk pengesahan...Perkihdmatan kereta api dari jakarta ke bandung dikenali sebagai Kereta Agro Parahyangan.. ianya terbahagi kepada 3 kelas iaitu Ekonomi, Business dan Executive..bagi aku untuk keselesean better la amik Executive Class (siap ada cabin crew lg tau)...ala tk mahal pun sehala dalam RM 28 jer...Perjalanan selama 3 jam memang tk terasa, apa tk nya anda akan dihidangkan dengan makanan (bukan free tau), surat khabar, movie, perkihdmatan urut (kelazz kan kat Malaysia tk der lg nih...hahah) dan yang paling menarik sepanjang perjalanan tuh anda akan terpegun melihat pemandangan yang sangat-sangat cantik..tk percaye cube la naek..huhu...
Ticket kaunter, Stasiun Gambir, Jakarta Pusat
Booking Confirmation yang diemailkan
selepas pembayaran dibuat
Tiket Train to Bandung
                           Boarding Area                                
Agro Parahyangan Executive Class
Menu yang disediakan
Bandung Ekspress pun ade yer..
Permandangan indah sepanjang perjalanan
Gempak kan jambatan nie..
Setibanya di Kota Bandung, kami telah ditunggu oleh pak supir dimana aku dah book siap2 melalui fesbuk "Hayuka Bandeong" sebelum bertolak ke Jakarta lg...aku lupe name supir tuh..yer la sepanjang kat sana aku panggil die "mas" or "bapak" jer...kesudahnnye namenye aku lupe..hahaha....memang terbaekk la supir nie...dan yang paling kami kagum, walaupun Bandung in macet jugak mcm jakarta, tp pak supir nie pandai mencari jalan pintas yang tak jam...
Banjir kilat katenyer...br lepas hujan u ols..
Menu wajib
                                   
Hari pertama sampai di Kota Bandung kami dh shopping macam2....pokai duit pok cik..hahaha...tp tk per memang itu pun tujuanye kami ke sana...memang betul la kate org bandung ni best kalau nk berbelanje...masuk je beli..masuk je beli..syokk siut..tp kan takut terover bajet jer...kesudahnye kene ikat pewot bile balik KL nt..hahaha.
Hasil tangkapan hari pertama~:)
Perfume Inspired by International Brands
Perjalanan hari ke2 di kota Bandung diteruskan dengan melawat ke Wisata Alam Tangkuban Prahu. Ini merupakan tempat wajib anda harus kunjungi sekirnya anda berkunjung ke Bandung..bukan semate-mate datang untuk shopping ajer tau..tk syok la mcm tu..kene la selang seli ngan aktiviti2 seperti ini..hahah...
Kawah Ratu - Tangkuban Parahu
Perjalanan dari Kota Bandung ke Tangkuban Parahu mangambil masa dalam 1 jam...kedinginan mulai terase takala tingkap mobil dibuka ala2 mcm cameron highland gituu...tp kan yg paling tk tahan bau *kentut* a.k.a Sulfur ..perhhh memang menusuk kalbu...hahaha... Bayaran masuk ke Tangkuban Parahu nie lebih kurang 50,000 rupiah seorang..ok la tu...bukan senang nk tgk kawah gunung berapi ...lg pun pak supir citer Tangkuban Parahu nie baru jer dibuka semula pada bulan mac lepas untuk kunjungan pelancong kerana sebelum in kawah tu tiber2 aktif..but now ianya sudah kembali normal. Syukur sangat2 kerana rezeki kami dapat melihat dengan lebih dekat kawah tersebut..***
Me n Shah
Gerai2 jualan
Lebih kurang 2 jam kami berada di sana, dan penat melayan karenah si penjual-penjual jalanan yang tk reti bahasa memaksa kami membeli barangan jualannye.. kami pun pulang semula ke Kota Bandung...dalam perjalanan tersebut sempat la kami singgah sebentar di Strawberry Park..bayaran masuk dalam 5,000 rupiah seorang...time kami masuk tu tk banyak sgt buah strawberry nyer pown....so dpt la tgk pokok n diberikan jus strawberry percuma yang sgt2 manis..katenye jus tu tk letak gule pun...propa sgt2..so nt kalau ada dikalangan anda singgah park nie try la yer jus tuh n nilai sendiri..huhuh...tp ape2 pun.yg penting kaki dh jejak kat situ..
@Strawberry Park
saiz2 ini je yg ade...ermm
Kami seterusnya meneruskan perjalanan dengan menyambung kembali aktiviti bershopping yg tk habis2 lagi...nk habiskan saki baki rupiah yang ade kan...memang murah2 barang kat sana..lagi2 bab pakaian..tk kira la pakaian lelaki ke perempuan...rugi tau kalau tk berbelanje kat bandung nie...bukan selalu gi pun kan...
Pasar Baru, Bandung
Salah satu kedai kek yang wajib dikunjungi
Brownies yang wajib dibeli 
Tuu diaaa...masih tk chukup lg tuh...
Braga Street, Bandung
Bakso + Teh botol ~Superb
Karok time..
Selepas menghabiskan masa berjalan-jalan & shopping sakan selama 3D2N  di Bandung kami pun pulang semula ke Jakarta untuk sambung kembali jalan2 di sana pula..Di Jakarta kami sempat pergi ke beberapa lagi tempat menarik antaranya Masjid Istiqlal dan Pasar Baru. Pada pendapat aku better lg shopping kat Bandung..bukanye ape kat Jakarta nie tk banyak sgt pilihan lgpun harga agak mahal berbanding Bandung.
Merase jugak naek Bajaj
Masjid Terbesar di Asia Tenggara
Perhhhh...terpegun siut..
Es Nangka
Pasar Baru, Jakarta
Hari terakhir kami pun packing2 barang dan terus bergerak ke Airport. Diingatkan jangan lupe yer bayaran airport tax berjumlah 150,000 rupiah seorang...ianya wajib sebelum anda meniggalkan bumi Indonesia..~wee
Dinner on board
So, secara ringkasnya di sini aku senaraikan ANTARA tempat menarik di Jakarta dan Bandung untuk makluman ko org..

Jakarta:

1- Pasar Baru
2- Tanah Abang
3- Komplek Mangga Dua
4- Monas
5- Masjid Istiqlal (Masjid terbesar di Asia Tenggara)
6-Taman Tema Ancol (tk der dalam tantative kami utk ke sini..)
7- Taman Mini Indonesia (tk der dalam tantative kami utk ke sini)

Bandung:

1) Factory Outlet:
    (Rumah Mode, Donatello, For Man, Grande, Haritage, Rumah Plus, Toko 3, Haritage)
2) Chimpelas Shopping Street
3) Cibaduyut
4) Tangkuban Prahu
5) Kawah Putih (tk pergi pun..dpt pergi Tangkuban Prahu pun dh kira ok)
6) Kedai Kek Kartika Sari
7) Kedai Perfume
8) Trans Studio Bandung (tiada dalam list...Pergi USS je la..lg best kowt..)

Selain daripada itu aku nak kongsi gak tips-tips berguna ketika/sebelum anda semue bercuti di sana:

1) Pada yang tk ambik pakej tour mcm kt org nie sila2kan la rajinkan diri untuk buat sedikit research tentang lokasi n tempat yang ingin anda lawati (Baca la banyak blog yang berkaitan ok) ianya sangat2 la berguna untuk anda.

2) Sangat-sangatlah disarankan kepada anda untuk booking terlebih dahulu hotel penginapan sekiranya anda bercuti tanpa mengambil pakej mahupun tour..google jer..banyak website yang anda blh gune untuk book hotel nie..antara yang femes seperti Agoda.com, Booking.com, AsiaRoom.com dan lain2 lagi..so pandai2 la yer tengok mane yang menawarkan harga yang murah.

3) Pastikan anda mangasingkan terlebih dahulu bayaran Airport Tax iaitu 75,000 rupiah sekiranya anda pulang melalui Airport Bandung manakala 150,000 rupiah sekiranya pulang melalui Airport Jakarta...nk faham lebih lanjut anda blh klik website nie Indonesia Customs, Currency and Airport Tax Regulation details.

4) Pastikan anda membawa travel adapter (plug pelbagai kepala) untuk memudahkan anda untuk caj phone ker, ipad ker kerana plug point kat sana tk sama mcm kat Malaysia. mungkin la sesetengah hotel plug pointnye sama mcm Malaysia. tp jgn nk berharap sangat...gi je cari kat Mydin..

5) Sekiranya anda mahu mendapatkan perkhidmatan supir, pastikan terlebih dahulu anda book sebelum bertolak ke sane ok. ini bukan nya ape untuk memudahkan anda juga.. tk pun u ols amik je supir kt org ari tuh dari "Hayuka Bandoeng" terbaekk..tk mahal pun dalam 370 rupiah/day..

6) Kalau anda rajin malas nk congak2 kat sana, pastikan anda menyediakan sifir duit die org ngan duit kite bersaiz wallet... senang nt tk payah nk kuarkan kalkulator sepanjang mase..

7) Kalau niat nk datang ke Jakarta n Bandung tu nk shopping, so disarankan tk payah la bawak baju banyak2..cukup sekadar 2-3 helai je...lagi sikit lagi bagus...at least nt blh gak shopping banyak barang kan..

8) Di sana terlalu ramai penjual jalanan dari yang muda sampailah ke tua...so dinasihatkan..kalau tk nk beli barang yang ditawarkan, anda wat tk tau jer..jgn tanye2 harga pulak..siap minta kurang bagai..last2 tk jadi beli..haaaa merasalah nanti jenuh ko org nk lari dari die org sebab konsep "pakse" akan diguna pakai...hahaha....so hati2 la yer...kalau betul ko org memang nk beli barang dari die org tk per...kadang2 tu blh dpt lebih murah tau dari kedai2 jual barang yang sama.so tepuk dada tanya selera..:)

9) Sekiranya anda mahu menggunakan perkhidmatan teksi, pastikan anda manggunakan teksi Blue Bird  tau untuk mengelakkan daripada di tipu.teksi tu bersepah-sepah kat sane..

10) Tentang bab makan tu kalau blh gi la makan kat restoren2 ker atau kedai2 yang nampak bersih...bukanye ape takut la cerry beri pulak nt kalau main bedal je makan kat warong2 tepi jalan tuh....dh tk best nk jalan2..hahaha

11) Kalau boleh mase nak tukar duit try la minta duit kecik-kecik supaya senang nk membayar apa-apa kat sana nanti..lagi-lagi masa naek teksi..

12) Kalau ko org ade yang berhajat untuk naik train dari Jakarta ke Bandung or Bandung ke Jakarta ko org boleh book online tiket kat website nie Indonesia Train Ticket Online. Ianya murah, jimat masa, tenaga n semestinya confirm seat.

So...Sekian saje entry kali nie mengenai percutian ku di Indonesia...semoga ianya dapat memberi anda sedikit sebanyak info sebelum anda bercuti di sana Insyaallah..Thank so much pada yang sempat singgah..sampai ketemu lagi dalam entry yang seterusnya...Sekiranya ada sebarang pertanyaan, anda semua blh ajukan pertanyaan tersebut dlm komen di bawah yer...InsyaAllah saya akan cuba menjawab dengan sempurna pertanyaan tersebut dan dipohon maaf sekiranya ada pertanyaan yang tidak dapat untuk dijawab..TQ..:)

Wasalam...


Nota kaki:
Kadar Tukaran Indonesian Rupiah pada Jun 2013 : 1,000,000 rupiah = RM 320.00

Credit: Google Map

190 comments:

  1. salam..nak tanya...supir tu..bayar 370000/day per person ke camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..

      bayaran 370000/day tu untuk sebuah kereta + supir..tp kalau ramai lebih dr 10 org may be die org gune kenderaan lebih besar...so harge lain die org charge...normally sebuah kereta die org buleh muat dalam 7-8 org dewasa...:)

      Delete
  2. salam, nk tanye, airport tax waktu balik tu 75000rp sorg ke 150000rp sorg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...

      kalau balik melalui Jakarta Airport (international flight) penumpang perlu membayar tax sebanyak Rp.150,000 untuk seorang manakala kalau balik melalui Bandung airport (international flight) penumpang hanya perlu membayar tax sebayank Rp.75,000 seorang...

      Delete
  3. salam, nak tanya, camana nak beli train ticket online d website tu? nak kena register ke dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..tk payah register....blh beli mcm biase...cume perlu pilih destinasi, masa, kelas perjalanan dan terus bayar menggunakan kredit card..

      kalau beli on9 nie confrm seat...tk payah susah2 nt nk beli mase kat sana...silap2 kalau tk book awal2 tic abis...:)

      harap maklumat nie dpt membantu...:)

      Delete
    2. ok tqvm atas maklumat yg dberikan :)

      Delete
    3. salam bro.. laman web beli tiket keretapi tu ok ke? xdak masalah kena tipu kad kredit eh?

      Delete
    4. wasalam...so far waktu aku gune website tuk beli tic keretapi tu ok je..alhamdullilah tk der penipuan or masalah.. tp kalau ko was2 tak yah la beli secara on9...ko beli je terus kat sane nt...tp ikut nasib la takut2 tic limited kalau beli time tu..:)

      Delete
    5. nak tnya,dah pilih semua details trip, click new search, keluar semua waktu perjalanan......tapi kenapa takde button nak pilih? try klik2 waktu tu pun x keluar apa2

      Delete
    6. oo yer ke...saye cube boleh jer...cube pakai google chrome...insyaallah boleh...

      Delete
    7. TQ....hehe...dah berlepas pun ngan Argo Parahyangan on last 26th sept. On 25th sept last minute kat LCCT saya try online guna tablet...bleh plak...settled..
      memang best nek train ke Bandung...

      Delete
    8. salam, lps beli tix tu diaorg email tix ke camne?

      Delete
    9. wasalam...lepas beli tic tu die org akan email kat kt confirm booking...so nt dh sampai station gambir, awak kene tukar confirm booking tu dengan tiket train kat kaunter yg disediakan..

      Delete
  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  5. •Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. Iwan ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan (Company Name : Setiawantrans Group)
    Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, Coster & Bas.

    Harga kereta Avanza @ Apv Suzuki : Bandung City Tour Utk Bandung = Rp425 ribu/perday (8 pagi - 9 mlm @ 10 mlm)

    No. H/P(call,sms, whatsapp): +6281221401090 ;

    Email: setiawantransport@gmail.com ;

    No Office: +622261699456 (call only) ;

    Facebook add : setiawantrans@gmail.com

    ReplyDelete
  6. salam,

    saya nk bertanya berapa kos teksi bluebird dari stasium gambir ke tune hotel pasar baru ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm...alamak lupe la...tp kalau tk silap bawah RM 10 je...hotel tu pun tk jauh dr station...lebih kurang 15 minit dr gambir...sory yer tk ingat brp ongkosnye...:)

      Delete
  7. tony transport bandungSeptember 26, 2013 at 12:28 AM
    Assalamulaiku Wr, Wb, Tuan / Puan

    Bandung Jakarta Sewa Kereta, Drop Off Airport Bandung, Drop Off Airport Jakarta
    Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong. Mutiara Bandung sewa kereta menawarkan beberapa pakej untuk kereta sewa tempatan yang anda boleh pergi ke mana-mana sahaja di Bandung.

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik di Bandung dengan menggunakan perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com


    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

    Kereta Taip Daily/14 jam
    Suzuki APV ( 7seat ) Rp 450,000

    Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 450,000

    Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

    KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

    Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

    Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.

    Pemandu Bandung Sedia Perjalanan dengan Anda. Pemandu Bandung berpusat di Bandung. Pemandu bersedia untuk menerima banyak pesanan. Mereka boleh menyediakan banyak jenis kereta. Dari minivan kecil sederhana sehingga bas besar. Harga kereta boleh dipratonton dalam harga kereta lengkap. Harga termasuk kereta, pemandu , petrol, letak kereta dan tol. Kebanyakan pemandu Bandung tahu sedikit bahasa Inggeris. Mungkin anda memerlukan panduan berbahasa Inggeris juga. Pemandu Bandung boleh menyediakan keperluan anda semasa perjalanan. Malah bagi pakej makan. Dengan Pemandu Bandung anda membayar harga hanya untuk menyewa kereta , perkhidmatan pemandu dan petrol dalam satu harga. Anda juga boleh hanya membayar kereta dan pemandu tanpa petrol jika anda want.Anything yang tidak disebut di sini boleh dibincangkan dengan lebih lanjut melalui e-mel jika anda memerlukan destinasi yang berbeza. pemandu berbahasa Inggeris yang tahu Bandung juga
    Anda boleh berbincang tentang di mana untuk pergi dan mencari hotel yang anda suka apabila tiba di Bandung. Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami espescially jika anda kali pertama di Bandung.

    Harga murah untuk mengupah pemandu di Bandung adalah 450,000 WPI. Ia adalah untuk Bandung bandar pelancongan. Harga termasuk pemandu, petrol, tol, kenderaan , makanan pemandu dan lain-lain Anda membayar terus kepada pemandu apabila anda sedang duduk dalam kereta. Ini bermakna pembayaran pada hari pertama lawatan. Anda juga boleh membayar di akhir lawatan . Kadang-kadang pada akhir hari.

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.


    CALL / hubungi / sms / Nego / konsultasi percuma :
    HP / SMS / CALL : +62 858 6137 8328
    telefon office : +62 8888 9177 00
    WhatsApp : 0858 6137 8328
    pin blackberry : 30d1 82f0
    email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

    ReplyDelete
  8. Salam nak tanya,macamana nak beli tiket keretapi ke Bandung dari Jakarta ?Saya cuba tapi dia memerlukan kredit card Indonesia. Boleh tolong ajar tak...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm....cik boleh klik website nie http://en.tiket.com/
      kat situ cik pilih perjalanan dari mana ke mana beserta tarikh dan pilih waktu perlajalanan...lepas tu cik isikan butiran diri seperti yang diminta..pastikan cik isi maklumat pada kotak yg wajib di isi yg bertanda (*) kaler merah...lepas tu proceed tuk buat pembayaran....kat page pembayaran tu nt nampak banyak cara pembayaran...tp kebanyakkan sume bank2 indonesia aje...so nk senang pilih Credit Card jer...then buat pembelian macam biase....lepas bayr dia akan hantar tiket sementara pada email yang cik telah berikan...then cik print dan bawak sekali tiket sementara tersebut pada station mana2 station berkenaan untuk ditukarkan kepada ticket yang asal...

      untuk makluman, sebelum in ade gak org tanye saye selamat ke beli ticket tu pakai Credit Card?? takut ada penipuan...dan saya jawab saya tk jamin tentang safety kad tuh...tp alhamdullilah waktu trip saya ari tuh semuanya berjalan lancar....so terpulang kat cik la samaada nk beli tiket tu secara on9 ke or beli secara cash semasa sampai sana...saya harap maklumat nie dpt membantu...:)

      Delete
    2. Encik Fazli ....Thanks for your info,tapi saya click kat link tu tak jadi la...server not found...tapi nanti saya cuba lagi malam nanti..

      Delete
    3. Mungkin computer saya ada anti virus kot...saya pakai tablet boleh pulak...Huhuhuhuhu....jap lagi la saya beli...tapi tanya banyak lagi soalan boleh tak? Huhuhuhuhu

      Delete
    4. blh je...selagi mampu menjawab saya jawab ler..Insyaallah pengalaman yang ada nie untuk dikongsi bersama...

      Delete
  9. Nak tanya, airport tax tue mmg kena bayar atau tax tambahan if kita bwa muatan lebihan? Sbb dlm flight ticket kan dh include airport tax?

    ReplyDelete
    Replies
    1. airport tax tu memang wajib tuk sume penumpang...tk kira la mane2 airport pun..kalau tk silap airport tax dari jakarta tk dimasukan sekali dalam tiket...kene bayar ketika check in..kecuali kalau beli tiket garuda airline airport tax memang dh dicaj terus dalam tiket...maaf sekiranya info nie salah yer...keterangan tersebut berdasarkan dari pemahaman saya...sekiranya masih ragu2 en. blh la rujuk lain2 blog or informasi untuk mendapatkan kepastian....:)

      Delete
  10. aduhh.. excitednya tgk pix dlm tu... plan nak ke bandung next year.. tx for ur info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank amie syikin...slmt bercuti yer..:)

      Delete
  11. Salam...seronok pulak baca blog awak ni..saya dah beberapa kali ke jakarta..selalunya bermalam di jakarta pas tu ambik kereta sewa bandung..kosnya agak mahal..next week saya nk ke jakarta lagi..tapi kali ni saya bermalam di bandung..asalnya nak ambik kereta sewa..tapi bila baca tentang train ni teruja jugak.thank's for the info..saya nk cuba beli online..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...thank sudi singah ke blog yg tk seberape nie...:)
      oo mau ke sane lagi yer...y not kan try naek train pulak...bukan selalu...best...dpt tgk pemandangan cantik tp selepas kuar dr jakarta la yer.....haha...cume bezanye kalau naek train nie tk dpt la nk singgah ke puncak..anyway thank again dpt singgah n jenguk2 blog sy nie.....selamat jalan...:)

      Delete
  12. Info yang sangat membantu...Saya akan ke Jakarta-Bandung-Puncak-Jakarta pada 16 Oct 2013 ni. Teringin jugak nak cuba naik train kat sana. Kalau dari Airport Jakarta nak ke Stesen keretapi Gambir, naik teksi ke bas? berapa harganya? Jauh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry2...baru baca lagi sekali blog ni, x perasan dah diceritakan kat atas...hehehehee...

      Delete
    2. Cuma nak tanya...yang driver, 1 hari = rp 370 000 dah termasuk all in ke ? (supir, minyak, toll, parking, makan supir)

      Delete
    3. salam...sory baru nk replay msg nie..maklum ler cuti raye kan..haha...tentang supir tuh rp370000 termasuk semue kecuali makan supir...makan supir tuh terpulang kat kt la nk ajak die skli ke tk mase bhnti mkan nt....tiada paksaan di situ...kalau ade rezeki lebih tk salah untuk ajak die join skli..:)

      Delete
  13. slm..beli tiket train tu pegi balik ke? sbb balik pn ikut airport jakarta jgk kan? berapa jam mesti ada kt airpot jakarta tu sblm berlepas? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...tiket train tu boleh beli untuk sehale ataupun pergi balik..terpulang kat awak...tp mcm sy dulu saya beli tic pergi balik sbb saya sampai n pulang melalui airport jakarta... mengenai berape jam kene ade kat airport tuh kalau blh biar la awal...may be 2 or 3 jam sebelum berlepas...sampai awal tk per asalkan tk kelam kabut nt...:)

      Delete
  14. Salam....jarak dari airport ke stesen keretapi tu brp lama...sbb sampai pukul 12.30pm....tapi dh tersilap booking tiket keretapi pukul 1.30pm..agak2 kalau naik teksi sempat x

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...jarak antra CGK airport ke Stesen Gambir lebih kurang dlm 1 jam perjalanan..itupun sekiranya perjalanan ke pusat bandar tk jem...jakarta nie terkenal ngan jem nye...time saye pg ari tuh saya naek bas...so perjalanannye memang lebih kurang 1 jam...tk tau la pulak kalau naek teksi amik mase brp lame...mungkin lebih kurang je kut...tp sy rase kalau 1230 awak sampai then train kul 130 pm mcm tk sempat je...awak try la call customer service train untuk tanye pertukaran waktu perjalanan...cube la mungkin blh....

      Delete
  15. Salam..tumpang tanya yea..kata la sy nk ke jakarta dan bandung 4ari 3mlm..termasuk 2org anak sy yg masih kcil n suami..ape tmpat yg encik boleh cadangkan utk kami anak beranak yea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam rina...selalunye kalau di bandung tu org2 nie dtg kebanyakkan nk shopping sakan...pada masa yang sama aktiviti tersebut diselang seli dgn melawat beberapa tempat yang femes seperti Tangkuban Prahu (Kawah Gunung Berapi) dan Trans Studio Bandung (Taman tema).. kemungkinan ade tempat menarik yg lain tp saya tk sempat nk explore lg...di jakarta kami tk jalan2 sgt pun...so, disarankan puan sekeluarga ambil pak supir untuk memudahkan pergerakan disana...puan juga blh bace lanjut percutian ke bandung dan Jakarta dlm blog2 yg lain untuk tambah info....diharap info ini membantu puan....:)

      Delete
  16. as-salam...nk tanye...camne nk booking online tiket keretapi gambir - bandung tu...saye da msuk website tu tp cmne ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm...booking mcm kite beli tic online biase...tp yg pasti pembayaran kene guna kad kredit sbb care lain tk der melainkan awak ade acc bank sane..:)

      Delete
  17. Salam Bro, blh bg salinan 'sifir duit' yg bro buat x? email immpulse.one@gmail.com TQ bro..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm...nanti sy tgk balik bende tuh...kalau ade sy emailkan...:)

      Delete
    2. salam..kalau blh, sy nk jgk sifir tu..tq...firrman@yahoo.com

      Delete
    3. assalamualaikum, saya pun nak jugak.. tq bro fazli. paxegramme@gmail.com

      Delete
    4. salam bro.. saya pun nak juga.. sinora78@yahoo.com
      tq bro

      Delete
  18. ending jumpe jugak info yg sgt berguna untuk saya untuk di jadikan panduan november nanti...this time pergi redah je..nak berasa naik bas from airport to gambir..last bus berenti mmg di gambir ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. perjalanan menggunakan bas Damri dr Airport ke Stasiun Gambir amik mase dlm 1 jam...bergantung kepada kesesakan jalan kat sana...try la naek...yup last bus bhnti kat gambir..tp mase kat airport pastikan awak naik bas Damri yang menuju ke gambir stn yer...selamat bercuti..:)

      Delete
  19. hai fadli..bus tu pergi tak air asia punye airport?..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi salina..kalau tk silap memang die pergi sume airport...sbb waktu pulang dari gambir ke airport tuk balik kl, die ade singgah tuk amik n turunkan org dr airport berlainan airline...

      Delete
  20. salam..

    nak tanya pasal train tu.. train tu express train ke? dia ada x stop kat stesen mana2?
    ada x train yg tak stop from bandung to jakarta dan jakarta to bandung?
    sebab dulu member ada naik train, dia cakap drag sampai 2 jam.. pastu byk stop..
    link yg awak bagi tu memang express train ek.. sbb baca experience awak, mcm ok je..
    excited gak nak try

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm syima..:)

      train tu train express...so nonstop...cume die ade bhnti sekejap di satu dua stn untuk beri laluan train dr arah bertentangan lalu dahulu...tp kalau tk silap die ade gak bhnti sekali kat main stn utk amik penumpang...tp tk sure name stn tu ape..sbb tgh syok tido...hehehe...perjalanan dr jakarta ke bandung or bandung ke jakarta memakan masa hampir 3 jam..tp untuk keselesaan better amik executive class..memang sgt2 selesa dan harga pun sgt2 murah....slmt bercuti...thank sudi singgah ke blog sy nie...harap ianya dpt memberi sedikit sbnyk info pada syima...:)

      Delete
  21. salam.. boley sy tanya total cost g travel ke sana????

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...secara kasar total cost percutian sy nie untuk flight, hotel, tiket train, supir, n teksi lebih kurang dalam RM 900 seorang...harga tu mcm mahal skit sbb sy naek klm...tiket almost rm450 return..

      Delete
  22. Salam nk tnya..kalo kite beli tket train online kul 5.00am ..pastu kalo kite nk tkr tiket tu agk2 kul 5am kaunter tu dh bk ke?kaunter tu bk kul bape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..kalau tk silap saya kaunter kat stn gambir tu buka pukul 7 pg sampai pukul 9 mlm.. sampai sana pukul brp? kalau sampai awal blh la terus tukar tiket tuh...maksud saya sehari sebelum bertolak ke bandung...tk pun try call stn gambir tentang pertukaran tiket tu..

      Delete
  23. Salam..nk tanya kalo beli tket online kul 5am...pastu kite nk tkr kt kaunter agk2 kaunter dh bk ke kul 5am?kaunter bk kul bpe?

    ReplyDelete
  24. Salam Fazli.
    Kalau main terjah je kat Jakarta cari hotel ok ke?
    Ada banyak hotel x kat stesen Gambir tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm...kat sana memang banyak hotel...dari yg 5* sampailah yg tk der * lansung...ermm sy pun tk sure...sbb sy biasekan diri sblm bercuti ke mana2 penginapan tu kene book dulu...bukanye apa takut tercari-cari pulak hotel tu nanti ditambah harga bilik kalau walk in nie agak mahal dr harga book on9...tp tk salah kalau nk mencube...ala2 backpackers...slmt bercuti....

      Delete
  25. Salam Fazli...
    saya tengah gelut cari info pasal Jakarta-Bandung... esok nak pegi...
    nak tanya kalo naik KLM bape kg boleh bawak?
    kat sana selain telekung, kain ela, baju... ada jual handbeg kasut tak? dan dekat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...aik esok nk pg br nk cari info...hehehe
      kalau tk silap time trip aku hari tu klm bg bawa max 23kg dengan hanya SATU bag sahaja untuk di check-in..maksudnye kt tk blh combine2 bag untuk 23kg tuh..tp kalau nk kepastian blh buka website die org tgk brp kg skrg nie blh bawa...

      yup kasut n handbag banyak jual kat bandung...kalau u amik supir lagi senang nk gerak ke tempat2 tuh.....kat jakarta aku tk pasti sbb tk jln sgt pun kat sana...so harap info nie dpt membantu...enjoy ur trip..:)

      Delete
    2. kalau di jakarta sila pergi ke tanah abang memang besar.. pergi satu hari pun xpe kat situ... pergi awal since kedai tutup pukul 5 petang

      Delete
  26. Jangan lupa berkunjung ke tempat-tempat menarik..bnyk lagi. U can check my blog : http://sarinahtravelstories.blogspot.com/2013/08/tips-melancong-ke-jakarta-bandung.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank sasa share ur tips to others about Jakarta n bandung...:D

      Delete
  27. Salam.. Nak tnye, dalam pics ade nmpk perfumes.. kat mne tempatnye ek? ieda_gemini84@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli kat bandung..tp tk sure kat blh mane..pak supir yg bawa..kat sana bnyk gak kedai2 prfume segera nie...

      Delete
    2. Asslm. camne nk kontek supir tu ek..tq

      Delete
    3. Melalui facebook..u tekan link kat atas berkaitan supir..

      Delete
  28. NUMPANG IKLAN SIKIT YER :)

    1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete
  29. Salam nak tanya pendapat sikit, kalau saya sampai jakarta airport ptg dlm kul 5pm, better stay kt hotel si jakart or terus ke bandung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...awk punye kes same mcm sy dulu..sy sampai airport kul 5 petang...naik bas ke jakarta town amik masa 1 jam...kat sana pukul 5 ptg tu mcm senje kat malaysia..so untuk keselesaan perjalanan saya rasa awak stay 1 mlm kat jakarta then esoknye awal2 pg awak terus bertolak ke bandung guna train..tp sekiranya awk amik supir frm jakarta utk ke bandung saya rasa tk der masalah awak pergi bandung terus tanpa bermalam di jakarta..harap dpt membantu..:)

      Delete
  30. slm..nak tanya tiket tren yg rm28 ke bandung tu cpat habis ka? sebab x dpt nak beli online ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..yg tu saya tk pasti pulak...tp pada hari saya bertolak dr jakarta ke bandung tu tgk ramai gak org beratur tuk beli tiket...insyaallah ade tiket tu...lg pun dalam sehari banyak train ke bandung...

      Delete
  31. Salam nk tanya ni. Kami sekeluarga nk ke bandung pd 21 - 25 dis ni. Masa book hotel kat agoda kami da minta airport transfer. Tp mcm x brapa yakin takut x de. So nk tanya kluc keberatan encik fazli jwb la. Yg bus dr airport ke stasiun gambir tu (hotel kami area situ) available dr kul brapa smpi kul brapa ye? Sbb flight kami landing kt jkrta kul 11 mlm. Tima kasih atas bantuan yg diberi kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...oo awak minta airport trnsfer dari airport jakarta yer.. so far saya tk pernah pulak book airport trnsfer melalui agoda..agoda tu saye guna utk book hotel aje n setakat nie tk der masalah dgn agoda nie..tp saya no idea berkaitan airport trnfrer...may be awk blh rujuk blog2 lain berkaitan perkara tu......

      mengenai bas damri dari airpot ke gambir tu kalau tk silap saya waktu akhir bas tu bertolak dari airpot ke gambir dalam pukul 9 mlm..so kalau sampai kul 11, may be blh guna transportation lain spti teksi untuk ke gambir..harap maklumat nie membantu..mohon untuk awk rujuk jugak blog2 lain berkaitan untuk tambah maklumat...slmt bercuti...:)

      Delete
  32. Salam Fazli, nak tanya ... saya dah click website train online tu . Dari Stasiun Gambir ke Bandung pukul 10.50 pagi 8/12. Lepas tu keluar begini
    Argo Parahyangan
    1.Executive - 100,000
    2.Bussiness - 70,000
    3.Executive - 90,000
    4.Bussiness - 65,000

    Apa beza Executive yang rp100,000 dan Executive yang rp90,000 tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sis ros..

      oo pasal subclass yer...itu adalah kod dari pihak Kereta Api Indonesia (KAI) dan harga yang TERMURAH adalah kod promo dan semua facilities tetap sama walaupun berlainan subclass...so sis ros blh la beli yang executive class yg harga rp.90,000 tu...harap maklumat nie membantu ya...:)

      Delete
  33. Thanks for the info bro...banyak membantu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2 lizanye..thank jugak sudi singgah ke blog biase2 sy nie..:)

      Delete
  34. Nak tanya hotel fave braga ok ke? Tgh nk cari hotel ni tapi x sure nk cari area mana dan bwk anak 3 n 4 thn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi helina...
      Favehotel braga eh...die hotel dlm pasaraya...tp time sy pergi hari tu pasaraya tu tgh renovate..so agak berdebu sikit la...tp itu bulan 6 lepas...skrg nie tk tau la..may be dh siap renovate tuh...

      so far hotel nie ok...cume bilik yg sy dpt hari tu tk der tingkap...so agak berbau sikit...yg lain sume ok..+ breakfst..:)

      Delete
  35. Salamm..good info ..insyaAllah akan ke sana minggu depan..cuma nak tanyer..klu smpi airport jakarta pkl 8.00 pg..sempat tak nak ambil train pkl 10.50 pg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm shima...
      thank sudi singgah ke blog nie..
      oo u sampai kul 8 pg yer...InsyaAllah sempat...tp make sure lepas je sampai terus clear imigrtion then terus amik teksi or bas ke stn gambir...sbb perjalanan amik masa lebih kurang 1 jam tu...depend kepada lalulintas....slmt bercuti..:)

      Delete
  36. akum bro.area pasar baru bandung dgn stesen keretapi bandung jauh tak? agak2 berapa masa perjalanannya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...pasar baru bandung dgn stesiun keretapi bandung dekat je...jaraknye dlm 2-3 km...tk jauh pun......dalam 10-15 minit guna teksi or supir depend keadaaan trafik kat sana....

      Delete
  37. salam bro... nak tanya dari stasiun Gambir ke Tune Hotel saudara naik teksi tu berapa ye? Then nak tanya juga, amsa balik tu kalau dari area tune hotel ke airport teksi kosnya berapa... kot la masih ingat.... sebab tentatif lebih kurang sama je... tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...dr gambir ke tune hotel tk mahal pun..kalau tk silap dlm rp.18,000~rp.20,000 atau RM 5.50 termasuk bayaran keluar parking dari stasiun gambir...

      waktu balik sy naek bas dr gambir..sama mcm hr pertama sy sampai..so sy tk tau la pulak die punye cos..:)

      Delete
  38. Sgt respect bro fazli, tetap menjawab soklam dgn sabar wlwpn ada yg dah terang2 dia dh bcerita kt bloq tu.neway i akan ke bandung bln 1/2014 ni, & ur blog sgt membantu..no question only compliment ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ani zawani..
      tk per...mungkin entry saya pasal nie panjang sgt...dat y ada yang terlepas pandang ape yg saya tulis..hihih...selagi blh jawab sy akan jawab...slmt bercuti ani..InsyaAllah bulan 1 nie pun sy akan bercuti gak..

      Thank so much for ur compliment...:)

      Delete
  39. Salam...Kami akan ke sana dlm group yang agak ramai..Tiket train telah pun dibeli secara on9.So,nak tanya la,perlu x,bawa bersama passport masa nak tukar tiket yg sebenar or ckup sekadar bawak confirmation booking tu jer..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waslam...wow best tu gi ramai2...
      pasal tukar booking ngan ticket tu, kalau blh be prepare la ngan passport setiap org..mana tau die minta kan...lagi2 kt nie bukan warganegara sana...tp yang pasti semasa nk boarding nt die akan minta ticket n passport setiap org..harap dpt membantu..:)

      Delete
  40. salam,
    tanah abang berade di mane ye. klu nak search google nak search ape. is it tanah abang market?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...nama die pasar tanah abang...area2 tengah bandar...

      Delete
  41. salam, boleh cadangkan hotel yg ok x kt area bandung yang murah dan berdekatan dgn tempat shopping??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...so far hotel favehotel braga tu ok...harga tk mahal sgt, bilik pun ok...cume certain bilik tk der tingkap...so agak berbau sikit bilik...tp hotel tu memang dekat dgn pasar baru...tp jgn risau, kalau hotel jauh sikit pun, kalau u amik supir tk jadi masalah...kt kan bayar die...so die akan bawa kt ke mane2 je....

      Delete
  42. hai... sekarang kalau mau ke bandung dari jakarta, selain kereta api, ada option lain yaitu naik travel "Cipaganti" namanya. dari airport soekarno-hatta ada yang langsung ke bandung.

    salam kenal ya...
    saya dari jakarta, kebetulan sedang mencari info bandung dan ketemu dengan blog anda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...
      Thank th3sea for sharing your information here..:)

      Delete
    2. tumpang tanya...cipaganti tu berapa rp ya ke bandung?...

      Delete
  43. Salam bro..
    Mengikut pengalaman bro ke Jakarta, ada tak mana2 tempat yang bro suggestkan untuk memborong buku-buku. Saya dengar Jakarta bukunya murah2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam faris...

      sorry faris, sy tk tau la pulak tempat borong buku kat jakarta..cuba cari blog2 lain yg ade cerita pasal kedai buku tuh...:)

      Delete
  44. salam..ciku macam nak pergi jakarta gak..tak pernah jejak jakarta bandung.Tq byk info by train to bandung from jakarta.Jemputla masuk blog ciku gak ye.:)

    http://tanggadomino.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm ciku..kalau ade peluang pergi la jakarta n bandung..tk rugi melawat negara org..

      InsyaAllah ada masa sy jenguk blog awak yer...thank ciku...:)

      Delete
  45. Salam kalau naik Train dari Bandung Ke Jakarta turun kat mana ea. Saya minggu hendak ke Jakarta-Bandung. Cuma Pengangkutan dari bandung ke jakarta senang x menaiki train. Adakah stesen gambir dekat dengan Bandaraya Jakarta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...kalau naik train dari bandung ke jakarta akan turun di stesen gambir..stesen gambir memang tengah2 bandaraya jakarta...guna train mudah...perjalanan 3 jam sgt2 selesa dgn kelaz executive..slmt bercuti

      Delete
  46. kalau beli tiket online,tiket murah atau sama harga beli terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu sy tic on9 nie selalunye ada tic promo yg mana harga tic lebih murah dr jualan kuanter...tp tk beza mana pun hrge tic tuh...mungkin beze rm 3-4 ringgit je....terpulang kpd u nk beli on9 or beli terus di kaunter

      Delete
  47. Salam fazli. Nk tnya pasal on9 tiket krtapi jkt-bdung, mesti nk print ke booking confirmation tu? Sy xde printer la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ina..WAJIB utk print n bawa sekali mase nk tukar kepada tiket asal di kaunter tiket disana nanti...awak try la cari cc yg ada printer...make sure lepas print awk bawa skli mase bercuti di sana n tukarkan booking cnfrmation tu selewat-lewatnya 1 jam sebelum berlepas...harp membantu..:)

      Delete
  48. Terimakasih info dan tips yang anda tulis sangat membantu trip saya ke jakarta bandung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama Cahayahidupku..thank juga sudi singgah ke blog sy nie...:)

      Delete
  49. Slm fazli nk tnya pasal tiket on9 jkt-bdung tu, I choose malaysia for isuing the card then kluar message for kartu indonesia when I click for submit. So mcmana ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...pasal tiket tu u kene bayar pakai kredit card..sbb kite tk der account bank sana...so nt waktu kat page payment tu u pilih credit card then buat payment mcm biase..

      Delete
  50. hi...nak tanya nak beli tiket from jakarta.. ke bandung.. nak amik jakarta pusat ke bandung ke.. sebab ada banyak sangat jakarta dan bandungnya hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Nadia...u amik Gambir (GMR), Jakarta Pusat dan Bandung (BD), Bandung..:)

      Delete
  51. btw your info ni mmg sgt membantu =) keep on writing bout the next trip

    ReplyDelete
  52. Salam bro... Well done! Penulisan dan perkongsian u banyak membantu... Almost complete. Insyaallah, saya sekeluarga akan ke sana via Jakarta chinese new year ini.. Keep update bro.. Semoga Allah memberikan sebaik ganjaran buat you bro... Zaidi.Sapura...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm Zaidi.Sapura..
      Amin..Alhamdullilah...Thank so much bro..InsyaAllah dengan pengalaman yang ada ianya blh dikongsikan bersama-sama...walaupun tk seberapa, mudah-mudahan ianya dpt membantu sedikit sebnyk perjalanan bro Zaidi sekeluarga dan kawan2 lain di luar sana.. Slm bercuti bro...moga2 perjalanan anda dirahmati dan selamat jalan.. amin..enjoy ur trip k.

      Delete
  53. Tgk macam best jer kalo naik train ni...tp bila tgk kat website nye...max booking hanya setakat 4 org jer.Kami akan ke sana dlm 12 org,so kena buat 3 kali booking la yer...ke ada cara lain yg lebih mudah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best...pengalaman yg menyeronokkan...wow bestnye 12 org...memang gempak la kan percutian ko org...tp kan selalunya kalau group besar2 nie die org akan amik supir untuk gerak ke mana-mana..tp tk salah kalau u n yr friends nk try naek train...try pengalaman baru kan...tentang booking tu rasanya u kene buat 3x booking...sebab setiap satu-satu transaction hanya max 4 pax jer blh book...tp u blh juga tanya secara "live Chat" dgn die admin jualan tiket tuh kat website yang sama...may b die blh buat booking tuk 12 org sekali gus...slm bercuti..:)

      Delete
  54. Menarik membaca blog awk..23hb Jan ni saya akn ke Jakarta bersama suami..tiket KLM pun dah boking di Jet Airways, Jln Telawi 3, Bangsar..Terima kasih dgn info ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank thumbelina tumber sudi singgah ke blog ni...hope dpt memberi u sedikit info untuk bercuti ke sana...oo u book by travel agen eh...nape tk book sendiri...rasenye lg murah kalau book sendiri..hehe

      anyway enjoy ur vacation n slmt bercuti..:)

      Delete
  55. Terima kasih Fazli..suami saya dpt cabutan bertuah majlis mkn mlm di tmpt kerja..
    2 tiket pegi balik KL-Jakarta-KL.. Rezeki, syukur.. saya x pernah ke Jakarta,nk tnya, jika saya nk menukar matawang di Jakarta, tmpt mana yg agak slmt selain Airport..kekadang tmpt yg nmpk slmt tp byk 'mata-mata'...jauh di sudut hati terselit perasaan riso..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa dpt cabutan bertuah...tahniah...rezeki...amin...
      kalau blh sis tukar la duit siap2 kat sini sblm pg..so kat sana nt tk payah nk pening kepala...kalau nk ikutkan kalau tukar duit kat sana lebih murah berbanding malaysia..so up 2 sis la nk tukar kat mane2 pun..asalkan hati2 yer..

      Delete
  56. " DIDOT RENT CAR "

    MOBIL BANDUNG - P.BATAM - INDONESIA
    MORE INFO FOR RENT PLEASE KINDLY TO CONTACT :

    W/A OR TEXT TO :
    +6282216768825 (Toto )
    +6281235111103 ( Astri )

    Web : http://hayu4tuh.blogspot.com/

    Whatsapp :
    +6281235111103 ( Astri )

    EMAIL TO :
    astri.ryunita@gmail.com


    CITY TOUR IN BANDUNG :

    City tour one day ( IDR 450 ribu )
    Pick up Airport ( IDR 150 ribu )
    Charge to Tangkubanperahu Mounthain ( IDR 50 rb )
    Charge to Kawah Putih Mounthain ( IDR 100 rb )
    ( Avanza, APV, Innova, H-1, Pajero, ELF / VAN )



    CITY TOUR IN P. BATAM :

    AVANZA ( IDR 500 rb )
    INNOVA ( IDR 650 rb )
    VAN ( IDR 900 rb )

    Day One Tour Bandung
    1. Pik Up at Husein Sastranegara Airport
    2. Shopping & lunch at pasar baru
    3. Shopping at Toko Tiga Jeans
    4. Shopping at jl. riau factory outlet
    5. Dinner at R.M Ampera


    Day Two Tour Bandung
    1. Breakfast at Hotel
    2. Otw to Gunung Tangkuban Perahu
    3. Flotting Market
    4. Coffee Time at Lembang ( pulut/jagung bakar, etc )
    5 . Lunch at Kampung Daun
    6. Shopping at Cihampelas/Ciwalk
    7. Dinner at Bakso Malang Karapitan/Bakso Semar

    Day Three Tour Bandung
    1. Breakfast at Hotel
    2. Otw to Cibaduyut
    3. Lunch at RM Padang Sederhana/Simpang Raya
    4. Shopping for Handgift at Kartika Sari

    ReplyDelete
  57. Salam....

    Nak tanye la,kalo infant kena airport tax jugak x?
    Best la blog ni,pnuh info2 yg berguna...
    Penulisan yg x membosankan..enjoy sgt bila membacanye...
    Tahniah & teruskan usaha utk menulis lagi yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...

      kalau tk silap saya dari apa yang saya faham infant yang bawah umur 2 tahun dikecualikan dr membayar airport tax tersebut dengan syarat tidak membeli seat dalam pesawat..so senang cite kene pangku la budak tuh..hehe..kalau beli tic tuk kanak2 tu kene la bayar tax sebab die charge tax tu berdasarkan pembelian tic oleh penumpang...nk tau lebih lanjut blh tgk address website yang sy bg tuh...harap info nie membantu eh... Tq so much sudi singgah ke blog saya nie..pengalaman yang ada sy kongsikan bersama u n kawan2 diluar sana...thank for ur support..slm bercuti..:)

      http://www.iatatravelcentre.com/ID-Indonesia-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

      Delete
  58. hi. nak tanyala. kalau train stesyen ke bandung tu, yang mana paling hampir dgn pasar baru jakarta??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi...train station ke bandung yang berhampiran pasar baru jakarta adalah Station Gambir (GMR) lebih kurang 2km jaraknya atau 10-15 mint perjalanan naek pengankutn awam..bergantung kepada kesesakkan disana..:)

      Delete
  59. salam, td try booking online tiket kereta api gambir ke bandung...cuma memang ade extra charges ke 13,688.00 IDR untuk tax & service?...brape plk dia charge byr guna credit cerd ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm...extra charge tu memang ada bile kite book tic tuh...tp bila guna credit card die just charge final price (harga tic + extra charge perkhidmatan) yang tertera sahaja..so caj lain iaitu interest bulanan hanyalah dikenakan oleh bank kepada anda seperti anda membeli barang2 lain bila manggunakan credit card...mungkin berbeza kadar interest pembelilan oversea nie..keterangan lanjut anda blh hubungi pihak bank harap dpt membantu...slm bercuti...:)

      Delete
  60. thanks a lot ya...info yg sgt membantu...smg berkat en fazli sering membantu, dimurahkan lg utk melancong ke tmpt lain...

    last question, boleh ke saya ke tangkuban perahu pada waktu petang..mungkin slps pasar baru, bandung di tutup...sbb bc blog rata2 ke tangkuban perahu pd waktu pagi tp sy nak ke tangkuban perahu petang kerana kesuntukan mse d sane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq so much for ur support...hehe..untuk makluman, waktu tangkuban prahu dibuka dari jam 8.00 am - 6.00 pm sahaja..so rasenye tk sempat kut untuk u ke sana selepas waktu tu..kebnykkan org dtg waktu pg..u blh juga rujuk maklumat waktu operasi tangkuban prahu di google untuk kepastian...thank sudi singgah ke blog sy nie...:)

      Delete
  61. assalamualaikum,
    ada teksi (bluebird) tak kalau saya dari stesen keretapi bandung nak terus ke tangkuban perahu?..amik train pkul 1050 pg dlm pkul 2ptg br sampai...thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. yang tu saya tk pasti la puan..teksi blue bird tu memang ada di stesen bandung..knp puan tk nk amik supir je...mungkin kos die lebih murah berbanding kos naek teksi...jarak bandung ke tangkuban prahu lebih kurang 1 jam perjlnan..kang tk pasal2 puan kene byr mahal...kalau pakai supir, lepas je pg tangkuban prahu puan blh pg tempat2 lain lg sampailah mlm dgn flat rate utk sehari...terpulang pada puan nk pilih yg mana satu...slmt bercuti...:)

      Delete
  62. ooo..mujurlah ade saudara yg sudi membantu..ingt xnak amik supir memandangkan sampai ke bandung dh pkul2ptg, lg satu plan hr tersebut hanye ke tangkuban perahu...baik2, terima kasih atas cdangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama puan...slmt bercuti....doakan saya dan rakan slmt dlm perjalanan mlm nie ke seoul..mudahan dipermudahkan segalanya...amin...thanks...:)

      Delete
  63. Salam....nk tnya berape semua kos masa bercuti ke jakarta dn bandung.....tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm...kos flight, hotel, trnsport almost 700..duid shopping ikut puan brp nk bawa...:)

      Delete
  64. salam..thanks la sbb buat entry ni.amat berguna coz kitorg pun guna train.
    just nk tnye tmpt mkn yg best2 kt mana kt jakarta n bandung.
    thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam einazarina...:)

      welkem..thank again sudi singgah ke blog sy nie...tempat mkn best tk tau pulak sy..masa kat jakarta main bedal je nampak restoren tulis halal,..masa kat bandung pak supir yg bawa...tp tk ingat name restoren tuh..maaf tk dpt membantu..try baca blog2 lain yg ade citer pasal makan kat sana..:)

      Delete
  65. Salam..
    Thanks bro, blog ko ni bnyak membantu..
    Bro.. nak tnya sikit..
    Kalau aku beli tiket ke bandung sehari sebelum agak2 ok x? ke sesak?
    Trip dekat jakarta tu, ko pg sendiri atau ko upah supir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam scrubs...:)

      welkem..thank jugak sudi singgah ke blog nie..
      ikut pengalaman aku, ok je kalau nk beli sehari sebelum...at least ko tk terkejar-kejar nt nk buat sume dalam 1 hari (kl - jakarta dan terus ke bandung)..InsyaAllah tic masih ade...lg pun train banyak dari jakarta ke bandung strt operasi pukul 5.45 pg sampailah 7.40 pm....tp ko kene tgk gak time ko gi tu..mane tau time2 peak hr mcm cuti umum n festive season..

      trip kat jakarta tu kt org jalan sendiri je...naek teksi + naek bijaj....tk explore sgt jakarta...

      harap membantu..:)



      Delete
  66. Salam fazli.. Saya & husband akan ke jakarta 26hb touchdown di jakarta pukul 8 am. agak2 kalau naik blue bird taxi ke station gambir & saya naik train pukul 10.50 am ok tak? masa untuk beratur tukar booking dengan tiket tu lama tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Pn. maizatulakmar mansor..:)

      InsyaAllah sempat...kalau blh lepas je sampai airport, puan cepat2 clear immigration then terus amik teksi gambir stn.. kalau blh jgn amik bas sbb kalau bas nt die bhnti ada 2-3 bustop sblm sampai gambir..kata la puan touch down kul 8 pg, then settle amik beg n immigration dalam 40 minit...dlm kul 8.40~8.45 puan amik teksi terus ke gambir...InsyaAllah sempat..sbb perjalanan lebih kurang 1 jam..so, kalau jalan clear pada hari tuh may be dlm pukul 9.45~10.00 pg puan sampai gambir..lepas tu terus ke kaunter tiket untuk tukarkan confirmation booking dgn tiket..rasanya tk beratur panjang sgt sbb die ada 3~4 kaunter...tp tk tau la time tu peak hr..harap dpt membantu..

      so slmt bercuti puan n en hasben...:)

      Delete
  67. hai mau tanya..mcm mna kmu bt pembayaran untuk ticket naik train..?

    ReplyDelete
  68. Thanks so much fadzli. Entry yg sgt membantu serta soalan yg dituju pun dijawap dgn rasional..
    Btw sy nk tnye lagi ni. Sy tak bawa laugage sbb bw beg naik ats flight je , so sy boleh settle awal sikit la kan? Xperlu tunggu beg semua kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau puan tk bawa check in beg lg senang...keluar je flight terus ke immigration kaunter then terus keluar tuk amik teksi ke gambir..cuma sy tk pasti how much tambang teksi dari airport ke gambir..:)

      Delete
  69. Ok.thanks again ;)
    Tambang teksi sy dah call blue bird & 1km rp3600 means duit kita 0.99sen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. slm. Mcm mna mau dapatkan contacts untuk teksi blue bird?..tq..

      Delete
    2. wasalam...
      try call no nie...sy pun tk pernah call...
      Contact Us
      Find a Blue Bird Group taxi near you Order by Phone (24 hours) :

      JAKARTA
      BLUE BIRD & PUSAKA : (021) 7917 1234 / 794 1234
      Customer Care Center : (021) 797 1245
      E-mail : customercare@bluebirdgroup.com

      BANDUNG
      BLUE BIRD : (022) 756 1234
      Customer Care Center : (022) 756 1222

      Delete
    3. tqvm bro.... :)

      Delete
  70. Hey! This is the great blog I have read so far for percutian to Indo! Thanks bro!

    ReplyDelete
  71. Bro....nak tanya...naik keretapi ape ekk dr jakarta ke bandung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hisyam dlm blog kat atas sy ada bgtau...:)

      Delete
    2. Terima kasih...saya nk pegi ke sane bulan 4 ni...tgh mencari2 train camne nk book...terima kasih fazli

      Delete
    3. Fazli...sy br check pasal train tu...sy buat tarikh 23 april train pagi 5.45am ade 4...harga executive 90000 smpi 65000 x silap...mcm mane ekk?

      Delete
    4. oo itu pasal subclass ...itu adalah kod dari pihak Kereta Api Indonesia (KAI) dan harga yang TERMURAH adalah kod promo dan semua facilities tetap sama walaupun berlainan subclass...so blh la beli yang executive class yg harga rp.65000 tu lebih murah tapi servis yg kite dpt tetap sama,,,(sume maklumat nie sy dpt dr admin train indonesia)..harap maklumat nie membantu ya...:)

      Delete
    5. Terima kasih fazli...bke x bg email atau no tel utk whatsapp...mcm ade byk benda nk ditanye pasal bandung ni...1st time sy ngan kwn2 nak pegi dlm 10 org...hehehe..sorry menyusahkan fazli..

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
  72. Salam...Saye Eddy dari Bandung
    Bila tuan/puan perlu guna kereta sewa boleh call/whatsapp saye untuk harga boleh rundding..Untuk tarik guna kereta api indonesia bila ade yang perlu boleh hubungi saye, saye akan bantu semua dari sewa kereta juga ticket Train Jakarta-Bandung dan booking Hotel..
    call/whatsapp +6281394444490
    e-mel : amirah.murah@gmail.com

    ReplyDelete
  73. Salam bg... saya 1st time akan ke surabaya bandung n jakarta untuk present paper dlm 2 minggu.. so flight tiket dari kl-surabaya-jakarta-kl. Just nk tanye boleh ke klu kite masuk and keluar dari different district or airport of indonesia??? Hope boleh tlg... btw saya mcm perlukan ctc since saya backpack sorang je ke sana. Please email me szasaj@gmail.com tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm Zamzur..

      sy sebenarnye kurang pasti pasal nie..tp dari pandangan saya berdasarkan pengalaman yang pernah sy lalui mase bercuti di sna dulu...saya hanya perlu melalui immigration semasa masuk di jakarta..selepas tu saya terus gerak dari jakarta ke bandung guna train dimana mereka akan minta passport dan tiket untuk semakan sahaja..dan sampai aja di bandung terus keluar tanpa melalui mane2 pintu immigration...tp situasi encik berbeza sikit sbb naek domestic flight dan bukannye warganegara sana......untuk kepastian lanjut mengenai hal nie mungkin en. boleh hubungi immigration sana..Insya Allah mereka boleh bantu...

      en. boleh jugak bukak link nie tuk tambah info mengenai airport arrival n departure in indonesia...

      http://www.expat.or.id/info/airportarrivalinformationjakarta.html#Arrival

      Delete
  74. Chepy Car Tour & Travel Bandung

    Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    Promo Terbaru !!!
    Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
    >>Termasuk :

    >Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
    >hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    ** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:

    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food

    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones cafe
    Hatga pakej yang kami tawar kan

    1). Transport
    > MYR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Emai :tourbandung@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com
    Whatsapp : +6283821529157

    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Marketing director Chepy car tour & travel
    Mine Home Hotel Manager

    ReplyDelete
  75. Salam brother Fazli, dlm byk byk blog Tuan punya paling senang refer dan faham.terima kasih ye. Sis nak tanya sb cr dlm official web pun takde. Apa beza executive train yang harga 70,000 dgn 80,000 dan 90,000. Adakah kalau sis booking yg paling murah 70,000 executive bukan business sama denagn train yang brother naik?

    ReplyDelete
  76. Salam brother baru sempat baca semua questions and anwers. So unt soalan sis ni dah terjawab before. Ok now dah faham. So if yg paling murah pun dalam category coach eksekutif falities masih samakan. Anyway your blog very informative dan sgt senang refer. Teruskan berkongsi dgn kami.

    ReplyDelete
  77. salam, bro
    plan nak p jakarta n bandung with family seramai 8 pax.
    ada cadangan k service apartment yg bagus kat bandung dan jakarta.

    makasih, bro..wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.
      maaf cik yang tu saya tk pasti pulak...sbb b4 dis sy tk pernah lagi menignap selain di hotel..mungkin cik blh rujuk lagi lain2 blog yang bercerita mengenai service apartment kat sana...:D

      Delete
  78. salam bro...
    interesting lak baca blog ni. g pn mggu depan mo ke jakarta n bandung. macam mna mau dapatkan supir di bandung?saya akan bertolak dari tanah abang jakarta ke bandung...4D3N di bandung . . ada cadangan bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...
      kat atas ada sy cerita tentang supir di bandung.. :)

      Delete
  79. Salam....
    teruja nak naik train ke bandung tu, tp kx ni trip 9org -bsama 2org tua & 4kanak. landing around 8:30am, agaknya transport apa paling terbaik dr CGK - BDO nnti? taknak la nnti memenatkan mereka plak. tp excited ngn Bas Damri n Train Argo tu..hehe

    then, kalau hotel dah walking distance ngn Pasar baru/mall/FO ..masih direkemen tuk upah supir x? sbb kalu tugas supir sekadar bwk tunjuk jln ke tempat2 yg dekat ngn hotel tu, mcm xberbaloi plak nk bayar kan? atau byk lg benefit ber Supir ni?

    harap dapat membantu dgn idea2 bernas incik fazli :) :)
    st0-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalm..

      bagi pendapat saya la..kalau pg dngn trip yang ramai better amik supir untuk pergerakan ke mana2...bukannye ape, tk sume tempat dekat2...ade gak yang amik mase nk sampai...so untuk penjimatan better amik supir tk kisah la sama ada jalan2 di jakarta atau bertolak dari jakarta ke bandung...lg pun supir nie die tk tk kira per head..die kira per kereta..may be case cik nie ditawarkan van yang besar....untuk dptkan contact cik blh check komen2 di atas...:)

      Delete
  80. salam..blh x bagitau hotel dijakarta yang berdekatan dengan tempat shopp n kedai makan.sy ke jakarta 3/4/2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..antara hotel yg dekat ngan sume tu Tune Hotel Pasar Baru.

      Delete
  81. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  82. Salam.. sy nk tanya pasal booking online tiket train dr stesen gambir ke bandung.. if guna debit kad boleh ka..

    ReplyDelete
  83. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  84. Assalamualaikum...

    wahhh bestnya baca blog awak.. bolehlah saya dapatkan info2 yg sepatutnya. ini kali pertama saya bersama dengan mama dan kawan2 dia akan pergi ke Jakarta dan semestinya akan melawat Bandung pada 1-6 Mei 2014 nie... ermm saya nak tanya, boleh tak awak email kat saya "Sifir duit" tu...

    serahmd@yahoo.com

    terima kasih ;) ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq serahmd sudi singgah ke blog sy nie...tentang sifir duit tu nt berkelapangan sy bg yer..slmt bercuti

      Delete