Nuffnang Code

Saturday, January 17, 2015

Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part I

Sawadikap...Salam sume..Selamat Tahun Baru 2015... :) 
Haa kali nie aku nk kongsi satu lg travelog pengalaman percutian ku bersama geng2 tersayang di Krabi, Thailand..Wow..sememangnya pengalaman yang cukup menarik sepanjang berada di sana...cantik dan sempurna ciptaanNya...SubhanAllah...
Selfie jgn sampai jatuh phone k..haha
Ini merupakan kali pertama aku menjejakan kaki di sana..memang dh lama plan tp tk berkesempatan...Alhamdulillah hajat itu tertunai pada sept 2014 yang lalu...Trip kali nie aku bersama 3 org bff yang selalu jadi teman aku tuk travel ke mane2..kami memilih tuk naik AirAsia je memandangkan harga tic sangat2la murah..percutian bajet uols...haha..penerbangan tk lama lebih kurang 1jam 20 minit dari kl..tk la jauh kan.
AA again n again..
Tiba di Airport Krabi,..kami mempunyai dua pilihan transport untuk menuju ke Aonang samaada naik teksi ataupun shuttle bus. Harga lebih kurang same je iaitu 150 baht @ RM 15 seorang. Jarak antara airport dengan Aonang lebih kurang 30-40 minit perjalanan.
Ticket Bus
Our Transportation to Aonang
Untuk makluman, sebelum berangkat ke Krabi, seperti biasa aku terlebih dahulu book hotel melalui Agoda.com yang murah, mudah dan semestinya confirm booking...wah siap promote nie..haha.. berdasarkan blog2 yang aku geledah tentang percutian ke Krabi nie most of them suggest tuk stay di salah satu bajet hotel yang awesome iaitu Aonang GoodWill. menang tk sia2 cadangan yg die org berikan..Terbaik beb..bilik luas, staff yg friendly, wifi laju, bilik bersih, lokasi yang strategik, dekat ngan tempat makan, dan tempat shopping. Tq uols atas info tersebut.
Done booked our Hotel
Hotel Loby
Aonang Good Will, Krabi
Sentuh bab makan tk perlu risau k ..kat sini senang nak dapatkan makanan halal..kebanyakan yg berniaga tu orang islam..tp yang paling menarik n femes kat krabi ni die punye dessert iaitu Banana Pancake..mane2 blog kalau ko org bace pasal krabi nie mesti ada selit citer pasal lempeng betuah tuh...die femes kowt..tentang rase tk payah citer la yer memang terbaik...kalau dtg must try k...rugi tk cube..sekali dh ngap dlm mulut tiap2 hari ko nak..haha..Untuk makluman, kat sini ada juga disediakan motor untuk disewa. so mane yang malas nk jalan kaki tu blh la sewa..kadar sewaan tk sure brp sbb kite org pakai kaki je jalan-jalan sepanjang percutian di sana..
Aonang Night life
Antara tempat mkn Halal di Krabi
Kak lempeng pisang 1...siapp..haha
Terbaik...
Habis bab hotel n tempat mkn meh citer pasal tentative utama kt org kat sana. Semestinye ke Krabi ni tuk Island Hopping la kan..so kami memilih pakej dari Aonang Photo Travel yang direcommendkan oleh pihak hotel kpd kami..malas la nk cari tempat lain..dh ada depan mate kan..grab ajer....die org menawarakan pakej 2 hari Islands Hopping bagi Phi Phi Islands by speed boat dan 4 Islands by long tail boat hanye RM 130..(all in) tuk seorang..sangat murah kan beb..worth it...may be ada harga lain lagi murah dari nie..tp tk kisah la ok ape harga tu..nk murah lagi ko org bawa sendiri boat siap2 dari kl..hahaha

Ok guys, tamat sudah intro ttng percutian ke krabi nie...nantikan sambungannye dalam next entry k..InShaAllah..Tungguuu.

Wasalam..

Pautan Pantas:-
Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part II
Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part III

Nota Kaki:
Kadar Tukaran Thailand Baht pada September 2014 : THB 100 = RM 9.98