Nuffnang Code

Monday, October 20, 2014

Cuti-Cuti Bali 2014

Salam..Sume..Sihat?? harap2 sume sihat k...Ahlamdulillah...
Aku, Boi, Shah, Mbak Dewi n Zull
Okk meh kita citer lagi meh pasal travelogue aku seterusnya..haaa..kali nie aku nk kongsi citer pasal percutian ku bersama teman2 tersayang (Shah, Boi dan Zul) di Bali, Indonesia....fuhh 1st time ni gi syok beb...walaupun hanya 3 hari 2 mlm aku bercuti di sana sememangnya memberi "seribu erti dan kenangan manis" wat aku n teman2..wahh bukan main statement munger2 ko kan lie..propa sgt...hahaha...
Sempat selfie lg tuh..haha..
Rasanye masih belum basi lg kut pasal enrty nie..ala baru 5 bulan..opsss....bukanye ape dek kerna kekangan masa nk menaip so berbulan-bulan lamenye aku tinggalkan kisah percutian nie...tp tk per..slow2 asalkan ape yang nk diblogkan tercapai k tuk dikongsikan bersama..lol.. Tanggal 13-15 May menjadi pilihan kami untuk terbang kesana dengan Malindo Air memandangkan harga tic time ni sangat2 la murah dari kebiasaan....so far service yg diberikan tip top..tiada cacat calanye lg..memang terbaekk...
View from Boeing 737-900
Tervaikk..bukan free yer..
Perjalanan dari KUL ke DPS mengambil masa selama 3jam....so tibe di Denpasa (Bali) kami terus check in di Ohana Hotel Kuta yang terletak lebih kurang 10 minit perjalanan dari Airport..hotel ni aku dh booked melalui Agoda.com. so far bilik die ok..bersih n selesa...value for money...tempat mkn halal n kedai 24 jam pun dekat...so sgt memudahkan.. Hari pertama kami di sana tk banyak aktiviti dpt dijalankan dek kerna kami sampai pun dh petang so kami bercadang hanya tuk menghabiskan masa di sekitar Kuta Street dan Pantai Kuta yang sememangnye terkenal sebagai salah satu tempat surfing terbaik di asia.. 1st time ni dpt tgk ombak besar..tk berani nk dekat..ombak jahat..ombak jahat...wee
Kuta Beach
Hard Rock, Bali
Memandangankan kami hanya ada 1 hari sahaja waktu perjalanan penuh tuk aktiviti disana..so kami terpaksa decide tempat2 mana yang nk pergi n tk perlu pergi..Alhamdulillah kebetulan.. kami sgt2 lah beruntung kerna kawan si boi iaitu mbak Dewi yang sememangnye menetap di Bali cuti pada hari tersebut..so dia menawarkan diri tuk jadi pemandu pelancong kepada kami yeayyy...memang layanan VVIP sgt la yer kt org dpt..hahah...tq Dewi...Antara tempat yang sempat dilawati adalah seperti menonton Barongan Dance, melawat Teres Padi Tegalalang, makan di tengahari Kintamani, melawat Trita Empul Temple, tengok sunset di Uluwatu ,dinner di Seafood Jimbaran dan Membeli belah di Krisna Bali.
Menatang ape nie..haha.."Barongan Dance"
Mate perghhh tajam..
Lepas tgk Tarian Barongan yang bg aku so2 jer..kami meneruskan perjalanan ke Teres Padi Tegalalang yang ambil masa lebih kurang 45minit..
Teres Padi Tegalalang..Cantikkk
Hampir 30 minit disini, kami terus makan tengahari di Kintamani yang perjalananya mengambil masa selama 30 minit. apa yang boleh saya katakan memang terbaek view kat sini..tersangat la cantik ...dh la sejuk ala2 Cameron Highland ditambah pula pandangan indah Gunung Berapi Batur yang dikatakan masih aktif. Kesan aliran lava panas yang terhasil darpada letusan pada tahun 2000 masih lagi kelihatan dengan jelas..SubhanAllah...kagum melihat ciptaan Nya...
Mt. Batur, Kintamani
Kami memilih untuk makan di salah satu restoran buffet. Harga untuk satu kepala sekitar 130k rupiah (RM 36++).. tapi hati2 tau,,tk semua makanan kt boleh ambil..sebab daging ITEW ada dihidangkan..so pandai2 la yer tgk...jgn main bedal jer..hahah..
Terbaikk
Poyo lo boi nie..haha
Bergambar di area Danau Batur
Perjalanan seterusnya kami dibawa ke salah satu temple yang femes di Bali iaitu Pura@Temple Trita Empul. Biase la kat sana kan ramai yang penganut agama hindu. so tk pelik temple2 seumpama ini ada di merata tempat di sana.. Dari Puncak Kintamani ke sini lebih kurang 25 minit perjalanan. Haa kat sini kami diwajibkan untuk memakai kain yang disediakan sebelum memasuki kawasan "suci" tersebut..mcm2 gaya masing2 ikat kain tuh...haha...so dengan niat "hanya" untuk melawat kami pun masuk la kedalam. ape yang kami perhatikan ramai orang tempatan mengamalkan aktiviti ritual  kat dalam nie...termasuklah mandi di kolam yang mengandungi "Air Suci"..
Trita Empul Temple
Wajib pakai kain..hahah
pakai mcm nie kat kl cnfrm jadi bahan..haha
Tq Mbak Dewi..muahh..:)
Pilih yer cik kak corak mane yer berkenan..hahahah..
Di sini terdapat banyak gerai jualan cenderahati sepanjang jalan tuk keluar ke tempat parking ..seperti biasa ramai yang memaggil manggil tuk menjual barangan mereka...kebanyakan kedai menjual barangan yg serupa..so die org terpakse bersaing la rebut customer..kadang2 tu aku terpikir gak mcm mane la die org nk jual eh..silap2 tk der jualan lansung...so itu sume cabaran tuk die org mcm mane nk bagi brg die org laku..tervaek.....one more thing kalau ko org pandai tawar menawar memang sgt murah harga die org bagi...kalau tk nak beli wat tak tau je k..jalan lurus mcm robot tanpa lihat kiri kanan..kalau tk merase la kedai depan panggil, kedai belakang tarik tangan kedai kiri lambai2..kedai kanan mule senyum2...hahahha.
Sumber Google Map : Uluwatu or Tanah Lot??ermm
Seterusnya kami diberi pilihan samaada mahu ke Uluwatu atau ke Tanah Lot untuk melihat Sunset..kami terpaksa memilih salah satu dek kerna jarak antara dua tempat tersebut agak jauh..so kami pun memilih tuk pergi ke Uluwatu sebab lebih dekat berbanding Tanah Lot. silap2 nt sampai Tanah Lot hari dh gelap..ape pun tk dpt tgk..hahah...so yg tu may be next trip k...Perjalanan dari Pura Trita Empul lebih kurang 1 jam 20 minit..fuhh agak jauh yer...
Uluwatu
Seperti biasa, dh nama melawat temple kan, so kene hormat tempat tu...sekali lagi kain diberikan tuk dipakai sepanjang berada di tempat tersebut...pemandangan SubhanaAllah tervaikkkk....nk gugur jantung bile memandang ke bawah..hahaha....kami tk bercadang pun tuk melihat kecak dance yang diadakan dengan bayaran sekitar 100k rupiah...bagi kami cukup sekadar kaki dh jejak kat sini...
Ada gak tempat mcm nie kat Asia kan..:)
Selfie lg sampai lebam..haha
Selepas mahatari melabuhkan tirainya, kami pun meneruskan perjalanan ke Jimbaran Seafood tuk mengisi perot...makan..makan..dan makan..hahaha...jarak dari Uluwatu ke situ lebih kurang 30 km..Syokk gile mkn kat sini. mkn tepi pantai kowt..hahah...mcm2 seafood ada..pilih jer ape yang ko org nk...so layan kan ajer..haha...tp bile kira2 balik mcm agak mahal mkn kat sini yer..padahal tk der la bnyk sgt mknan yg dipesan..tp tk per la sekali sekale...so terpakse la withdraw lagi rupiah.,pokai..huhu
Huhu...:)
Sebelum mengakhiri perjalalan, kami sempat singgah di Krisna, Bali yang terletak di area Kuta untuk membeli ole2..disarankan sangat2 kepada anda semua yang bercuti di Bali tuk shopping di souvenir di sini..harga perghh murah gile...jgn beli di area Kuta, Mahall...Untuk pengetahuan sume, selain dari tempat2 menarik yang ada, Bali jugak femes ngan tempat2 urut..waa tersengeh abg2 kat luar tu kan...hahaha memang tervaikk..murah ok kalau nk compare ngan harge kat Malaysia...so pandai2 la pilih yer pakej yang ditawarkan...jgn yg bukan2 dh la yer..tepuk dada tanye isi hati mau yang mana..hahaha..

Hari terakhir kami tk sempat tuk jalan2 ke tempat lain lagi menamdangkan flight balik ke KL awal pagi..so awal2 pagi dh naik hotel transport tuk ke Airport...Untuk makluman, jgan lupe sediakan airport tax IDR 200,000 bersamaan RM 55 tuk dibayar sebelum anda dibenarkan pulang..tp jumlah tu mungkin berubah-rubah tau...so rajin2 la wat semakan ok...
Mt. Batur dr pandangan atas..CANTIKK
Untuk makluman ko org sbnrnye banyak lagi tempat menarik kat bali nie..tp kami tk berkesempatan tuk gi sume tu memandangkan tempoh kami di sana tk lama..so gi yg mane sempat je..Alhamdulillah.
Ok guys..Sekian sahaja entry kali mengenai percutian ku bersama teman2 di Bali..Terima Kasih pada yang sempat singgah...Nantikan entry seterusnya dalam percutian ku di tempat2 lain pulak yer..In Sha Allah akan dikongsikan sebaiknye tuk anda semua...

Wasalam..:)

Credit Photo : Google Maps

Nota kaki:
Kadar Tukaran Indonesian Rupiah pada Jun 2014 : IDR 1,000,000 = RM 272.00

Friday, July 11, 2014

KOREA Winter Trip 2014 ~ Last Day in Seoul

Assalamualaikum kesayangan sume....meh sambung lg next story meh..hihi..

Hari ke-5 disana kami banyak memfocuskan kepada aktiviti bershopping...Insadong, Myongdong, Dongdeamun, Gwangjang Market antara tempat2 yang kami kunjungi untuk membeli belah menghabiskan saki baki Won yang ada..so far harga barang kat sini agak mahal ye la ikut currencies semasa kan. kalau nak compare mase aku gi 1st trip dulu mase tahun 2012, 1000 won baru RM 2.80, tp trip kali ni memang mahal 1000 won bersamaan RM 3.20..perghhh pokai..hahaha...Dalam entry aku "Cuti-Cuti KOREA" pada tahun 2012 yang lalu aku ada menceritakan mcm mane nak gi tempat2 ni..so dlm entry nie tk payah la aku citer yer...same je tempat nye...blh la rujuk balik entry tuh sekiranya ada yang berkenan nk gi soping kat tempat-tempat nie...
Dongdeamun Market
Salah satu tarikan kat Dongdeamun Market nie ada satu gerai jual Kukul Tarea ala mcm gule2 tarik...tk silap die org gune madu n tepung beras..tarik punye tarik last2 jadi mcm bihun n die org bentukan bulat2 n sumbat inti.. memang sedap habaq hang mcm2 perisa ada..kalau ko org dtg sini nt pastikan rasa tau...semestinya halal...
Kukul Tarea..terbaekkk
Sekiranya anda nk memborong kain seperti Korean Silk or Cotton Korea tempat yang plg sesuai kat seoul nie adalah di Gwangjang Market. Tak sah kalau ke seoul tk gi sini...mcm2 fabrik dijual disini dari yang murah sampai lah ke beribu-riban harganya...so tepuk dada tanye isi poket..hahaha...lokasinye terletak berdekatan ngan station Jongno 5-ga (subway line 1) Exit #7 or #8. tp kan yang tk larat kat sini ianya terlalu besar n banyak pintu...silap2 nt masuk pintu lain kuar pintu lain sbb keadaan sume pintu masuk n kuar same jer..so nt plz ingat betul2 pintu mana awak2 sume masuk yer..satu lg kalau blh elakkan lalu dibahagian yang jual2 makanan kat level bawah skli...silap2 ade yg pitam nt bau makanan tuh lagi2 bile si mata nie nampak segala isi perot binatang iteww..pahamm kann...hihih....aiyaaa..loyaa tau tekak i..hahaha...
Gwangjang Market
Salah satu kelebihan orang-orang korea nie die org suke guna produk kecantikan tempatan. tk hairanlah sepanjang perjalanan ko org kat sana sering ternampak stall mahupun butik2 besar menjual barangan kosmetik tempatan. harga yang ditawarkan sangat2 berpatutan..kualiti pun ok...so kalau ko org nk beli mask muke yang murah dan terbaik disarankan borong la di korea yer...garenti terbaek tuk diri anda...hihihi
Produk Tempatan
Murahh n terbaekk...
Gangnam Station
Selfie...haha
Tibalah harinya untuk kami pulang semula ke KL selepas berlibur selama 6hari 5mlm di Seoul..bnyk kenangan manis terpahat sepanjang percutian kami di sana..yg pahit tk moo mantion..ehh ader ke...oppssss..hahaha.. tetiber terase diri ini rindu pulak ngan kerja2 kat opis..fuhhh...mati la bertimbun kerje yang tertangguh kat atas meja tuh....haha...so berkahir sudah perjalanan kami dalam Korea Winter Trip 2014..Insya Allah ada rezeki lain kt kesana lg k...winter menang best n memeritkan....tak caya ko org cuba la k...hihihi...anyway tq pada yang sudi singgah ke blog aku nie harap ia dpt membantu anda tuk menggambarkan sedikit sebanyak keadaan di sana..Insya Allah aku akan kongsikan bersama anda...
Ready for KUL
Tata Seoul, see u again n again
~THE END~

P/s : Ok guys..Nantikan entry terbaru aku tentang percutianku bersama BFF ke Bali, Indonesia k..Insya Allah akan diupdate dlm masa terdekat...banyak perkara menarik ingin aku kongsikan bersama..tungguuuu...

Wasalam..

Pautan Pantas:-

KOREA Winter Trip 2014 ~ Part I
KOREA Winter Trip 2014 ~ Part II
KOREA Winter Trip 2014 ~ Part III
KOREA Winter Trip 2014 ~ Part IV

Thursday, July 10, 2014

KOREA Winter Trip 2014 ~ Part IV

Salam...perghhhhhhh punye la lame aku nk abes update citer pasal winter trip Korea nie ni kannn...hahaha...tp tk pe..slow2...tk nak main bedal je buat entry..nt org bosan pulak nk baca..haha..ehh masih ada ke org singgah ke blog aku nie??hahah perasan bukan main aku nie.weee.....bukanye sengaja tp atas alasan kesibukan kerja n jalan2 sana sini lg so agak terbatas idea ni nk mengarang ayat..haha..lambat tk pe asalkan info tu dapat disampaikan kepada anda..anda..dan anda diluar sana dengan baik...Insya Allah..ok2 meh sambung citer pasal perjalanan tuk hari seterusnya...
Perjalanan hari ke-4 diteruskan mengikut tentatif program iaitu ke Mount Sorak atau lebih dikenali sebagai Seoraksan.
Seawal jam 6.00 pagi kami bangun untuk memastikan perjalanan pada hari tersebut berjalan lancar memandangkan jarak antara Seoul dangan Mt. Sorak agak jauh kira-kira 3 jam perjalanan...perhh memang jenuh nk tgu sampai sana...Sebelum aku memaparkan gambar2 yg osem n cantik yang sempat kami rakamkan sepanjang berada di puncak Mt. Sorak aku nk kongsi sikit info bagaimana nk pergi ke sini dari kota Seoul memandangkan dalam trip aku yang lepas ke Seoul aku tk berkesempatan nk ke Mt. Sorak nie..so memang tk der la kan citer pasal nk ke sini dlm entry yang lepas..huhu..so ni aku kongsi sikit tips yang blh diguna pakai untuk anda berkunjung ke sana.
  1. Naik Subway terus ke Gengbyeon Station then ambil Exit #4 dan terus ke Dong Seoul Bus Terminal dimana terminal bus tu betul2 terletak berhadapan dengan exit#4 tuh.
  2. Lepas ko org masuk je terminal bus tuh ko org terus ke mana2 kaunter ticket yang ada tuk membeli ticket Intercity Bus dengan menyebut "Sokcho" dan die org akan paham bile ko org menyebut perkataan tuh.Tambang bas masa aku pergi 17,300 Won bersamaan RM 53.00 sehala untuk seorang.
    Bus Tic
  3. Pastikan ko org tengok Masa,  Platform No. dan No. Bus yang tercetak di ticket dan kalau blh tgu kat depan platform bas tuh 30 minit sebelum bas bergerak. bukanye apa kat sana die org sgt punctual yer..tepat pada masa yang dicatatkan bas terus jalan..so kalau terlepas kene la beli tic baru yer.
    Ready for Sokcho
  4. Keadaan bas sangat2 selesa dengan seat yang blh recline dan leg room space yg luas memandangkan perjalanan agak jauh lebih kurang 2 jam 30 minit.
    Tersangat la selesa yer..
  5. Sepanjang perjalanan bas akan berhenti sekali sahaja untuk penumpang pergi ke tandas dan membeli makanan or minuman.
    ala2 RnR kat Malaysia la nie..
    Buah berangan ni sgt sedap..
  6. Setibanya di Station Bas Sokcho, turun dan kalau ko org bercadang untuk balik hari ke seoul pastikan ko org dh membeli ticket balik ke seoul semula. Tapi sangat2 disarankan agar ko org bermalam la di sana untuk 1 malam agar tk terkejar-kejar mcm kes kami hari tuh...nasib tk terlepas bas..beze masa 5 minit jer sebelum bas berlepas..kalau tk kene beli tic baru la nampaknye..Alhamdulillah...
  7. Lepas je turun dari bas, ko org terus je ke main road betul2 depan station bas..then bergerak ke kanan untuk ke bustop yang ada bersebelahan dengan station tu tadi. Lepas tu ko org tunggu city bus No. 7 atau No. 7-1. Sebelum naik sediakan 1000 Won untuk tambang dan inform driver "Seoraksan" then die akan faham yang ko org nk ke Mt. Sorak.
    Bus timing
  8. Mt. Sorak adalah destinasi terakhir bas tersebut..so tk payah risau nk berhenti kat mana..perjalanan dari Bandar Sokcho ke kaki Mt. Sorak dalam 30 minit.
  9. Pasatikan bila ko org nk balik semula ke Bandar Sokcho naik bas di tempat yg ko org turun masa sampai.
Untuk pengetahun ko org, pekan Sokcho nie terkenal sebagai perkampungan nelayan..haaa sape yang pernah layan drama korea "Autumn in My Heart" mesti cam tempat nie...tp memandangkan kami tk bermalam di sini, jadi kami tk berkesempatan untuk melawat sekitar pekan tersebut dek kerna kekangan masa.
Autumn in My Heart
Sepanjang 30 minit perjalanan dari pekan Sokcho ke Mt. Sorak, pandangan mata anda akan dijamu dengan pemandangan tepi laut dan juga perkampungan di kaki2 gunung...memang cantik...
Setibanya di kaki Mt.Sorak kami pun terus menaiki cable car untuk ke puncak gunung...SubhanAllah... memang terpegun melihat keindahan Mt. Sorak ketika musim winter kerna permukaan gunung tersebut dilitupi dengan salji yang memutih sana sini..nk cite pasal sejuk tk payah ckp ler..dh name pun winter kan...tambah pulak duduk atas gunung ngan angin yg kuat..haaa merasela beku bdn nie. nk ckp pun tk lepas..satu2 word kuar sbb terlampau sejuk...hahaha..so ko org layankan ajer pic2 di bawah nie yer..
Main Entrance to Mt. Sorak
Ice kepal ke nie...haha
Me n Shah
Me n Syaz
KAMI..:)
Hampir 1 jam kami luangkan masa di sana, kami pun pulang semula ke pekan sokcho untuk menaiki bas balik ke Seoul..tp kann disarankan sgt2 kepada uols sume..kalau blh jgn balik hari tau..patah pinggang...separuh hari perjalanan kt kat dalam bas je...mcm tk berbaloi.so kalau blh bermalam la sehari di sana then esoknye jalan2 kat area perkampungan nelayan.. lagi best kalau dpt menikmati ikan bakar di sana..perghhhh...terliurrr.....hehehe...Perjalalan hari ke-4 kami berakhir dgn keletihan melampau..hahaha...tp Alhamdulillah dpt gak jejak kaki di sana. nantikan perjalanan hari terakhir kami dalam entry yg seterusnya ok..

Wasalam...

Pautan Pantas:-