Nuffnang Code

Sunday, January 8, 2017

Bercuti di Sapporo (Winter) - PART II

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
SALAM...HAPPY NEW YEAR 2017.. ya ampunn..dh masuk tahun baru aku masih tk habis lg update entry pasal Sapporo ni..almost setahun tu beb...hahaha..sory sgt2 guys...kekangan masa membuatkan entry2 sambungan tertangguh...dh2 tk mau celoteh panjang jom2 kita sambung balik perjalanan aku kat sana...zasss..

3 March 2016 (Average Temp: 0°/-6°)
Perjalanan hari ke-2 diteruskan ke destinasi seterusnya iaitu Shiroi Koibito Park (Chocolate Factory) dan Otaru Canal. Seawal jam 8.00 pg kami ride Subway dari Nakajima Keon Stn. dan turun di Miyanosawa Stn. Perjalanan almost 20 minit. time ni aku start pakai One Day Pass (Subway) yang dapat skli mase beli Otaru Welcome Pass tu..unlimited rides for the whole day...
Otaru Welcome Pass (1,700 Yen)
Subway
Setibanya di Miyanosawa Stn., kami terus berjalan kaki ke Shiroi Koibito Park. Masa yang diambil lebih kurang 10 minit.
10 minutes walk..
Photo from: Google Map
Shiroi Koibito Park (Chocolate Factory)
Shiroi Koibito merupakan antara jenama pengeluar coklat dan biskut tempatan terbesar di Hokkaido dan ianya juga tersenarai sebagai salah satu tempat tumpuan pelancong... macam2 tarikan ada kat sini.. antaranya Shiroi Koibito Railway, Cookiecraft Studio, Soft Ice Cream House, Souvenir Shop dan yang paling best ko org boleh tgk sendiri secara live Shiroi Koibito Cookie Production line...btw produk tu halal ke tk itu tidak pasti yer...tp visitor akan diberikan sample biskut mase beli ticket...up 2 u guys nk ngap dlm mulut atau buang sahaja.
Shiroi Koibito Chocolate Factory
Sample for visitor
Shiroi Koibito production lines
Handcraft at Cookiecraft Studio  
Live demo for handcraft candy 
Stairway ni cantik..mcm dlm citer titinic dh
Antara produk yg dijual
Extra Info 
Subway: Nakajima Koen Stn.(Namboku Line) ~ Miyanosawa Stn. (Tozai Line).
Shiroi Koibito Park Entrance Fee : ¥ 600
Nearest Subway:  Miyanosawa Stn.

Otaru
Seterusnya kami ke Otaru Canal pulak. Dari Miyanosawa Stn. kami balik semula ke Sapporo Station untuk ride JR Sapporo terus ke Otaru...time ni la ko org kene pakai JR ticket yg ada dlm Otaru Welcome Pass tu.. Sepanjang 40 minit perjalanan, mata aku dijamu dengan pemandangan yg sgt cantik..kalau blh nt ko org duduk seat sebelah kanan yer..memang terbaikk view tepi laut lg2 time winter kan..
JR Hokkaido
Snowfall..
Sea view
Ketibaan di Otaru disambut dangan Snowfall yang agak lebat...Alhamdulillah...akhirnya tercapai jugak impian aku nk merasai snow jatuh atas kepala..syokk woo....untuk memudahkan perjalanan ko org di Otaru ni, aku senaraikan antara tempat yang menjadi tumpuan ramai..

- Otaru Canal
- Sakaimachi Street
- Music Box Museum and Steam Clock
- Otaru Aquarium (x pergi pun)
- Mt. Tengu (x pergi pun..sbb dh gi Moiwa)

kalau ko org berkesempatan blh la gi sume tempat2 dlm list tu..bagi aku cukup sekadar pergi yg mane betul2 main attraction kat sini pun kira ok dh..masa percutian aku ke Sapporo ni tk panjang..so pick up mane yg best n senang nk pergi je..
Welcome to Otaru
Otaru Station
Tk hiraukan salji mencurah-curah turun dr langit, kami gigih meneruskan langkah kaki ke ke lokasi pertama yg menjadi tumpuan ramai iaitu Otaru Canal. jaraknye tk la jauh dari Otaru Station..but tercungap-cungap jgak la jalan ke situ...hahaha...for me tk de ape yg menarik sgt pun kat canal ni.. cuma view je yg cantik..lg2 time winter kan...sekiranya ko org pergi masa Snow Light Path Festival yang biasanya diakan pada awal feb setiap tahun..ko org blh tgk banyak lilin dinyalakan di sekitar Canal ni..view lg la awesome..tk caye try tanye en. google..
Snow everywhere..
redah ajer..walaupun snowfall main lebat
tadaa...ni la dia Otaru Canal
jgn ckp abg tk payung yer..hahaha
Alhamdulillah rezeki dpt rasa snowfall..
View sekitar Otaru Canal
Photo Bomb..
Dh alang2 sampai Otaru tu jgn lupe pekene Soft IceCream yer...memang sedap..average harge dlm 200~1000 yen...lg tinggi ice cream tu lg mahal..ok la kan skli skale mkn ice cream dlm musim winter..dpt pulak time tu snowfall memang terbaikkk..kene try k..sy sudah..
Winter + soft Ice Cream = Perfect..hahaha
Rare..mane nk dpt mkn ice cream time snowfall...
Otaru merupakan salah satu tempat terbaik bagi penggemar makanan laut..king crab banyak dijual disana..Harga??. tk payah tanye ler...memang mahal sekor almost RM500..fuhhh...blh pokai poket....so dpt bergambar pun dh kira ok...nt kalau mkn silap2 gout pun lekat...tk blh dh nk jalan2 tempat lain...alasan yg munasabah..hahaha.
1000 Yen = RM 38.00, so calculate sendiri eh...haha
King Crab
Selain King Crab, Sapporo ni femes jugak dengan dgn Yubari King Melons. Sebijik yg gred biase2 boleh mencecah RM300++ uols.....tu kira murah tu..tp kalau nk yg lg sedap bayar la 22,000 yen sebijik..mampu?? hahaha..org kaya je kut blh beli buah ni..tk pun khas tuk disajikan di istana jer...rakyat marhaen memang tk mampu la..baik spend tuk beli bende lain kan lg berbaloi..untuk makluman ko org Yubari King Melons ni disenaraikan sebagai salah satu the most expensive fruits in the world..so kalau teringin nk rase sepotong due tu blh la..range harge 200~500 yen sepotong..die punye taste n rupe lebih kurang mcm rock melon kat mlsia nie jer..cume lg manis n sdp..tk heran la harga blh capai ribu riban kan..try k..
Sepotong 500 Yen..glupp
Next kami ke Sakaimachi Street..tempat ni pun salah satu tarikan pelancong bile berkunjung ke Otaru. kat sini bnyk kedai2 menjual sourvnir, barangan kaca dan the famous Royce Nama Chocolate....selain tu tarikan lain kat sini ada Steam Clock yg masih lg berfungsi..kejap2 die bunyi kuar asap kepol2..1st time tgk live jam mcm tu...selalu tgk dlm movie je...btw belakang Steam Clock tu ada Music Box Museum...dlm tu bnyk barangan glass yang dijual..pilih je bentuk mcm mane ko org nk..memang cantik dan harga blh tahan mahal...tp hati2 yer..lg2 yg bawa anak kecil..glass tu dia org susun sgt rapat n tinggi2..so paham eh maksud aku tu..hehe
Sakaimachi Street
Steam Clock
In front Music Box Museum 
Tgk tu die org susun mcm mane..kalau la pecah ni..naye..
View around Sakaimachi Street
Selesai pusing2 sekitar Sakaimachi Street, kami kembali semula ke Otaru station tuk pulang ke Sapporo.
otw back to Otaru Stn.
Former Mitsui Bank Otaru Branch
Snowman aka Olaf
bye Otaru..see u again..
Otaru Station
Extra Info 
JR Hokkaido: Sappro Station ~ Otaru (Otaru Welcome Pass)

Tiba di Sappro hari dh gelap. memandangkan masih awal, kami terus ke Odari Park. tuk menikmati keindahaan malam di sana..dari Odari Park kami terus ke Sapporo Factory. Btw tk de ape pun kat sana..hanye shopping mall biase je..bagi aku tk masuk dlm list itinerary pun tk pe Sapporo Factory ni.
Sappro TV Tower night view
Sapporo Factory
Alhamdulillah settle entry hari ke2 kami di sana..sory yer take time skit tuk update setiap entry..next dlm entry part III aku akan citer pasal main salji di Takino Suzuran dan Moerenuma Park pulak yer...memang best tempat tu..nt aku kongsi eh mcm mane nk pergi sume...tq guys yg sempat singgah sini...btw Sapporo memang awesome bile musim winter..pergi ler uols...hahahaha....Arigatō....#kemanakitaney 

Sekian, Wasalam.

Pautan Pantas :-
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - INTRO
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part I
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part III
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part IV (Coming Soon)

**Segala info yang diberikan adalah valid/sah pada masa perjalanan yang dimaklumakan sahaja..so rajin2 kan diri semak maklumat TERKINI sebelum bercuti k..