Nuffnang Code

Wednesday, October 25, 2017

Bercuti di Sapporo (Winter) - PART III

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
SALAM sume...yaa ampun..bersawang dh ni...haha...terlalu lama aku amik masa tuk update part seterusnya...makan tahun yaaa...kekangan masa + malas beb membuatkan entry2 sambungan asyik tertangguh...sory2...memandangkan musim winter dh nak kembali nov nt.. nak tk nak aku kene settlekan entry2 yg masih q tuk diupdate...aku pun dh kembali merindui kegebuan snow kat sana ni...silap2 unplan taun dpn gi lg ni.y not kan..hahaha..masakkk....dh2 jom kita sambung perjalanan seterusnya aku kat sana...zasss..

4th March 2016 (Average Temp: 0°/-6°)
Perjalanan hari ke-3 diteruskan ke beberapa lagi destinasi tarikan iaitu Takino Suzuran Hillside National Park dan Moerenuma Park..Seawal jam 7.00 pg kami dh ride Subway terus ke Makomanai Stn.. Untuk trip ni aku decide nak pakai One Day Pass..sbb duk kira2 balik mcm tk berbaloi pulak tuk beli single tic.
awal2 pagi kt org breakfast dgn snow flakes..haha
Takino Suzuran Hills National Park
Tiba di Makomanai Stn. kami terus exit main entrance dan tunggu Chuo Bus: Takino Line No.106 yang terletak di platform No.2 ..stesen bus terletak betul2 lepas ko org kuar dr stn tu..so tk la susah n merapu nk cari kan...cume kene pastikan anda beratur di platform n destinasi bus yg betul..kang salah naik tah mane2 die bawak ko org....nak communicate dah la susah.. sorg bahasa ayam sorg bahasa itik....haa masakk...hahaha...
View dr Makomanai Station
Platform bus
Terkini : Bus No. 106 to Takino Suzuran Park
Perjalanan selama 30 minit bagaikan tk terasa dek kerna mata aku ni dijamu pemandangan yg indah..sedar2 dh sampai...btw ko org tk perlu risau nak turun kat mana..sbb Takino Suruzan tu merupakan hentian terakhir bg bus tersebut..so sume penumpang yg berbaki dalam bas tu wajib turun di sini sbb bus akan patah semula ke Makomanai Stn..
View sepanjang perjalanan ke Takino
Geram tk tgk snow bnyk2 mcm tu??...hihi
Entrance to Takino Suzuran
Parking area bagi yg drive ke sini
Takino Suzuran Hills Park
Apa yg menarik kat sini yer?? Haa..untuk makluman ko org..selain spring dan autumn seasons yang semestinya menjanjikan view terbaik di sini, Takino ni juga tidak kurang hebatnya bile winter seasons mula membuka tirai...pelbagai aktiviti musim sejuk disediakan dengan harga yg agak berpatutan berbanding tempat2 lain yg seumpama dgnnya..antara aktiviti yg ko org blh main spt Ski and Snowboarding, Snowshoeing, Cross-Country Ski Course n Family Slope (Tube Sledding)..untuk aktiviti selain tube sledding ada bayaran dikenakan bagi sewaan peralatan mengikut aktiviti apa yg kita join..tp tk la mahal...harga yang bisa diatur..utuk yg berhajat main ski tu blh la cube kat sini yer...slope die just nice for beginners..
Entrance
Untuk ke tempat-tempat aktiviti yang disediakan..ko org perlu jalan skit la yer..tp tk la jauh sgt lebih kurang 40-500m je..view kat dlm tu subhanAllah...memang terbaikkk..
Info tuk ko org
Viwe sepanjang perjalanan ke Sled Slope
Ski area..
Memandangkan hari yg aku pergi tu adalah hari bekerja..so memang tk ramai visitor..selesa dr kesesakan....senang nk main aktiviti yg disediakan dan tk perlu q panjang2..aku ke sini tk plan pun untuk bermain ski..tujuan utama aku just nk main tube sledding sampai muntah..hahaha...free beb..main lah selagi terdaya k....soal safety InShaAllah..ada staff die org jaga di setiap check point...luncurlah anda laju ke bawah yer pas tu jerit puas2..blh hilang stress sekejap...manyak syokk ooo..jom layan pic yg aku sempat rakamkan..
Tadaaa..ni la die Sled Slope...
Stall tuk amik tiub pelampung
ko org akan ditarik keatas guna tali khas yg diikat pada tiub
Tak de org pun Q..haha..pilih weekdays yer tuk ke sini..
Ready...1..2..gooooo
seriau pun ada naik natang ni...
luncur laju ke bawah...
tu dia petugas dh ready tuk sambut ko org..haha
Kami akhiri aktiviti dgn lepaskan hajat tuk naik lift org main ski tu..padahal tk main ski pun..perangai kan..haha..tuk naik lift ni kita org kene byr dlm 150 yen..nk try punye pasal, bayar n terus naik..walaupun skejap...tp pengalaman tu yg penting..best...try la kalau sempat..
Ski Lift
die punye feel perghh...tuk 1st timer mcm kita org ni..haha
Kosong..tk de org pun
Jam 2.30 pm. kami keluar dan terus ke bus stop tuk balik ke Makomanai Stn semula. Bus tersebut dijadualkan pada jam 3.28 pm...ko org yg berhajat ke sini tu make sure alert jadual pergerakkan bus  ok, takut berubah-rubah...ada beze bagi weekend n weekdays...jgn lambat walaupun 1 saat yer...naye wei kalau terlepas..
Bus Timetable ke Makomanai Stn.
Chuo Bus
Btw..Takino Suzuran Hills Park ni wajib ko org letak dalam tentative perjalanan.. sbb ianya sgt berbaloi tuk dilawati..lg2 kalau ko org bercuti bersama anak2..tp kdg2 tu mak n bapak budak yg terlebih hepy..hahah..memang terbaikk..

Extra Info 
Subway: Stop at Makomanai Stn. (Namboku Line).
Local Bus: Chuo Bus Takino Line No.106: 440 yen adults / 220 yen children
Takino Suzuran Entrance Fee:  Free (During Winter)
Operating Time: 9.15 am - 4.00 pm

Moerenuma Park
Perjalanan diteruskan ke Moerenuma Park pulak. Moerenuma Park yg unik ni merupakan salah satu taman yang dibina sebagai asas “Circular Greenbelt Concept” di Sapporo. Ia juga tersenarai antara main attraction di sana. Dari Makomakai Stn. kami naik subway ke Kanjodori-higashi Stn. then ambil bus no.69/79 n turun di the park's east entrance.
Location Moerenuma Park
Tapiii syg sgt...kami tk lame pun kat sini...memandangkan hari dh lewat petang sampai dan cuaca agak mendung mcm nk hujan pun ada ketika tu...so tk mau amik risiko terus buat keputusan untuk tidak meneruskan langkah kaki tour kawasan yg luas tu....ikutkan hati mau je redah kan..tp tk pe la..cukup sekadar dpt golek2 kejap di pinggir taman tu pun sudah memadai..view memang sgt awesome..
nak ais kepal?
Golek sampai lencun seluar..haha
Olaf in d making..
ada sirap + gula merah terbaekk ni..haha
Extra Info 
Subway: Stop at Hagashi Stn. (Toho Line)
Entrance Fee : Free
Operating Time: 7am-10pm
Local Bus :
Option 1
Chuo Bus (Higashi No.69) to Ainosato Kyoikudai Eki, get off at Moerenuma Koen Higashiguchi (east entrance)
Option 2
Chuo Bus (Higashi No.79) to Nakanuma Shogakko dori, get off at Moerenuma Koen Higashiguchi (east entrance)

Hokkaido University
Kira2 1 jam di situ kami pun balik semula ke Sapporo Stn...sebelum menamatkan perjalaanan pada hari tu, kami sempat singgah di Hokkaido University...plan asalnye nk tgk scenery di situ kerna dikhabarkan Hokkaido University sgt indah bile musim winter..so kami pun masukan ianya dlm tentatif perjalanan...tp apakan daya kami sampai dh lewat n hari pun dh nk gelap...nak explore lebih2 kat dlm tu pun kaki dh tk larat...yer la seharian kut berjalan..dpt masuk area entrance pun jadi la kan...hahaha..
Hokkaido University Entrance
Extra Info 
Subway: Stop at Kita 12-jo Stn. (Namboku Line), 10 minute walk from there to the university.

Alhamdulillah habis sudah entry kali ni..tgl 1 entry lg tuk habiskan keseluruhan cite perjalanan aku di sana..next aku akan cover entry pasal Maruyama Park, Maruyama Zoo n Okurayama Ski Jump Stadium pulak k...thanks pada yg sempat singgah ke sini..mana2 info yg berguna tu ko org amik la yer..mane tau bile2 nt gi sana kan blh jadi sedikit sbnyk rujukan ko org kan...ok la guys. jumpe dlm next entry yer.. #kemanakitaney

Wasalam...

Pautan Pantas :-
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - INTRO
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part I
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part II
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part IV (Coming Soon)

**Segala info yang diberikan adalah valid/sah pada masa perjalanan yang dimaklumakan sahaja..so rajin2 kan diri semak maklumat TERKINI sebelum bercuti k..