Nuffnang Code

Saturday, January 17, 2015

Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part I

Sawadikap...Salam sume..Selamat Tahun Baru 2015... :) 
Haa kali nie aku nk kongsi satu lg travelog pengalaman percutian ku bersama geng2 tersayang di Krabi, Thailand..Wow..sememangnya pengalaman yang cukup menarik sepanjang berada di sana...cantik dan sempurna ciptaanNya...SubhanAllah...
Selfie jgn sampai jatuh phone k..haha
Ini merupakan kali pertama aku menjejakan kaki di sana..memang dh lama plan tp tk berkesempatan...Alhamdulillah hajat itu tertunai pada sept 2014 yang lalu...Trip kali nie aku bersama 3 org bff yang selalu jadi teman aku tuk travel ke mane2..kami memilih tuk naik AirAsia je memandangkan harga tic sangat2la murah..percutian bajet uols...haha..penerbangan tk lama lebih kurang 1jam 20 minit dari kl..tk la jauh kan.
AA again n again..
Tiba di Airport Krabi,..kami mempunyai dua pilihan transport untuk menuju ke Aonang samaada naik teksi ataupun shuttle bus. Harga lebih kurang same je iaitu 150 baht @ RM 15 seorang. Jarak antara airport dengan Aonang lebih kurang 30-40 minit perjalanan.
Ticket Bus
Our Transportation to Aonang
Untuk makluman, sebelum berangkat ke Krabi, seperti biasa aku terlebih dahulu book hotel melalui Agoda.com yang murah, mudah dan semestinya confirm booking...wah siap promote nie..haha.. berdasarkan blog2 yang aku geledah tentang percutian ke Krabi nie most of them suggest tuk stay di salah satu bajet hotel yang awesome iaitu Aonang GoodWill. menang tk sia2 cadangan yg die org berikan..Terbaik beb..bilik luas, staff yg friendly, wifi laju, bilik bersih, lokasi yang strategik, dekat ngan tempat makan, dan tempat shopping. Tq uols atas info tersebut.
Done booked our Hotel
Hotel Loby
Aonang Good Will, Krabi
Sentuh bab makan tk perlu risau k ..kat sini senang nak dapatkan makanan halal..kebanyakan yg berniaga tu orang islam..tp yang paling menarik n femes kat krabi ni die punye dessert iaitu Banana Pancake..mane2 blog kalau ko org bace pasal krabi nie mesti ada selit citer pasal lempeng betuah tuh...die femes kowt..tentang rase tk payah citer la yer memang terbaik...kalau dtg must try k...rugi tk cube..sekali dh ngap dlm mulut tiap2 hari ko nak..haha..Untuk makluman, kat sini ada juga disediakan motor untuk disewa. so mane yang malas nk jalan kaki tu blh la sewa..kadar sewaan tk sure brp sbb kite org pakai kaki je jalan-jalan sepanjang percutian di sana..
Aonang Night life
Antara tempat mkn Halal di Krabi
Kak lempeng pisang 1...siapp..haha
Terbaik...
Habis bab hotel n tempat mkn meh citer pasal tentative utama kt org kat sana. Semestinye ke Krabi ni tuk Island Hopping la kan..so kami memilih pakej dari Aonang Photo Travel yang direcommendkan oleh pihak hotel kpd kami..malas la nk cari tempat lain..dh ada depan mate kan..grab ajer....die org menawarakan pakej 2 hari Islands Hopping bagi Phi Phi Islands by speed boat dan 4 Islands by long tail boat hanye RM 130..(all in) tuk seorang..sangat murah kan beb..worth it...may be ada harga lain lagi murah dari nie..tp tk kisah la ok ape harga tu..nk murah lagi ko org bawa sendiri boat siap2 dari kl..hahaha

Ok guys, tamat sudah intro ttng percutian ke krabi nie...nantikan sambungannye dalam next entry k..InShaAllah..Tungguuu.

Wasalam..

Pautan Pantas:-
Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part II
Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part III

Nota Kaki:
Kadar Tukaran Thailand Baht pada September 2014 : THB 100 = RM 9.98


26 comments:

  1. bila nak sambung cerita ka krabi nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...Insha Allah dlm mase terdekat sy update next entry pasal krabi.....

      Delete
  2. OKEY... Hehehehhe
    saja tengah cari info2 tentang percutian ke krabi nie :)

    ReplyDelete
  3. Hi ^-^
    Entry awak memang best bila saya baca dan bertambah teruja nya saya nak kesana bulan hadapan , insyaallah

    Nanti saya updated jugak
    Awesome ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi nelie..
      tq atas comment yg diberi....tc n slmt bercuti..:)

      Delete
  4. Hi,

    Boleh tahu anggaran total kos ke Krabi tmasuk flight, hotel, makan, pakej kenisland, etc. tq. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi zeta...kos ke krabi nie tk la mahal..but it depend..tic flight time promo kdg2 blh dpt bawah rm100 return..hotel blh cari yg bajet dlm rm80 to rm150 per night pun ada..bnyk kat sana..tp make sure area hotel tu di aonang sbb most attraction sume kat situ..mkan agak mahal sikit..tp still mampu tuk di byr..pakej pulak kene pandai cari..mcm sy ari tu beli dari hotel je..2 hari island hopping dlm rm130 je seorg..sana bukn tempat shopping..so blh save tuk bende2 lain...anggaran kos bwh rm500 seorg..

      Delete
  5. slm knl.. nk tya la kt aonang goodwill tu if amik bilik twin or double bleh masuk 4 org tak? 1 lagi book kt agoda ke kt website?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..hehe..ari tu kt org amik 1 bilik triple..kt org ber4 so die caj jugak yg sorg lg tu..kalau nk sorok2 pax pun susah..sbb kt selalu kuar masuk hotel kan..so nk tk nak byr je..bilik memang luas..wifi pun laju..sy mane2 pg book thru agoda..so far agoda tk penah lg wat hal..sumenye ok..

      Delete
    2. Oh ok.tq..igtkan style kt msia..leh sumbat rmai2..sb tgk katil.cm besar jer..hehhe.

      Delete
  6. salam. hi! Was thinking to go to krabi! good tips, nanti senang lah nak refer! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.so far bnyk lg tempat menarik kat krabi nie..bukan island hopping je..tp kalau nk gi tempat2 lain tu kene la spend time lame skit kat sane sbb island hopping pun dh makan masa setengah ari..slmt bercuti..thanks.

      Delete
  7. Hi, flight balik awal pagi tu, you all guna transport apa?guna transport dari mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Petranilla Jc...trnsport balik dr awal pagi dari hotel ke airport kt org deal ngan org yg bawa kt org pg island hopping 2 hari tu..kt org tanya then die ckp blh ambil dr hotel ke airport awal pagi..transport tu jg kami guns masa gi night market di bandar krabi..may be u blh tanya pihak hotel jugak..sure ada tu..

      Delete
  8. Replies
    1. Salam cik nur..cukup sgt..tp depend brp hari kat sane..so far 4 har 3 mlm dh cukup..tour island hopping pun tuk 2 hari br 100++ ..yg lain gune tuk mkn n beli2 sourvinr..

      Delete
  9. Salam..saya ada book hotel aonang goodwill juga untk k krabi nanti..tp masa sy book sy klik payment later.. So skrg ble nk buat payment sy xtahu mcm mana caranya..boleh x klau sy pegi sana nnt baru bayar and boleh x kalau bayar tu pakai debit yg visa tu? Harap mndapat perhatian 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..pakai agoda pay later tu eh..so far sy tk penah lg buat mcm tu..sy bayar terus..ada tu caranye..try la explore kat laman agoda tu mcm mane nk pay later...yg pasal cik nk byr kat sane tu sy tk brani jamin..normally pay later tu die ada due date iaitu sehari atau 2 hari sblm kt check in hotel..kalau tk byr dlm tempoh tamat due date tu so booking tu kira cancel la sbb die ingat kt tk jd menginap..bayar pakai debit card yg visa tu blh...function die same mcm crdt crd..cume die tolak terus dr acc kt...ikut step yg die..sure blh byr punye..hope membantu..

      Delete
  10. Nak tanya, kalau book kat agoda, nanti kalau nak masuk hotal cnth 2,3 org, masuk je ke atau pun kat agoda tu kira ikot kepala?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi aiza..kat agoda tu bilik kita blh bilih sama ada 1pax 2 pax atau lebih dr tu..but normally kebnykan hotel hanya sediakan bilik tuk 1 or 2 pax sahaja bagi 1 bilik..if bilik tu besar die akan bagi option kat kite samaada nk tambh extra bed atau tk...mcm kes sy hari tu, sy book bilik triple ada 3 single bed dlm tu..tp die tk tawarkan pun extra bed sbb bilik tk muat tuk masuk katil rxtra..tp sy pergi ber4..sbb last minit member cnfrm nk ikut..so nk tk nak sumbat je la..tp pihak hotel yg sy stay tu dpt kita brp org kite..so die caj jugak member sy tu..tp tk dpt pun extra bed sbb tk muat nk masukan dlm bilik..die caj pun bukan la harga extra bed..tp caj stay dlm bilik tu...so kami pun rapat2 katl then tido himpit2..haha..

      Delete
  11. salam nak tanya..utk island hoping tu kene booking ke??apa ja pakej yang ditawarkan??tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..booking mase kat hotel je...kalau blh lepas check in hotel tu tanye org tu tentang pakej yg ditawarkan tuk pelancong..so nt blh la pilih mane yg berkenan...

      Delete
  12. Salam...akk nak p minggu depan... flight return Kbv- kl mcm u jgk.. awal pagi.. pkl berapa u keluat dr hotel utk p airport ya dan berapa dia charge?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..sy check out dr hotel tuk ke airport dlm kul 5 pg...biar keluar awal..tk la nt terkejar kejar kan..sbnrnye jarak hotel ke airport tk jauh sgt pun kalau naik teksi atau hotel trnsport kak...kalau naik bas yes terase sgt jauh..tah mane2 die pusing.haha..alamak harge tk ingat la kak tp rasenye lebih kurang dlm rm60 ke rm70 kut..tp nt akak boleh book dulu transport dr pihak hotel n tanyr skli brp hargenye...hujung tahun agak berombak skiit kat sana..maklum la musim hujan..slmt bercuti..

      Delete