Nuffnang Code

Friday, October 16, 2015

Bercuti di KRABI, Thailand ~ Part III

Assalamualaikum Dunia...fuhh lame sgt kan aku tk update citer baru..maaf la yer tk der mase nk mengarang..nk buat penulisan dlm blog nie bukan main bedal je..kene la slow2 n informative br ada org nk baca..haha..poyo kan stmnt...terima kasih pada yg sempat singgah yer..hihi..entry kali nie aku nk pastikan cite pasal percutian ke krabi bhg.3 nie tamat.. dh bersawang kut haha....apa tk nye lebih 1 tahun dh trip krabi nie..tp tk habis2 lagi ..InsyaAllah aku try refresh balik ingatan aku pasal percutian nie tuk dikongsikan bersama.
Tentative hari ke-3, kami ambil pakej "4 Island Tour" drp travel agensi yang sama dimana mereka akan membawa kami ronda2 pulau berdekatan iaitu Tub Island, Poda Island, Chicken Island dan Pranang Cave dengan menggunakan long-tail boat...old style skit br mencabar kan.hihi..Seperti perjalanan hari ke-2, kami diminta menunggu di lobi hotel seawal jam 8 pagi, then pihak travel agensi akan pick up pick up dan pick up sampai la habis org yg nak dipick up terus ke jeti di AoNang Beach.
ready for 2nd day activity
Tiba di jeti kami terus ke boat yang disediakan..ini merupakan pengalaman pertama aku naik long-tail boat..perasaan suke takut sume ade... Muatan dianggarkan dlm 25 ke 30  pax per boat, so lepas taklimat ringkas mengenai ciri2 keselamatan disampaikan, kami terus bergerak ke pulau pertama iaitu Tub Island.
Long-Tail Boat
Tub Island atau Koh Tub nie walaupun pulau yg kecik tp sangat menarik.kalau bernasib baik ko org blh menyeberang ke pulau kecil sebelahnye..tp waktu kami datang tu air dh naik paras pinggang..tp still blh nk menyeberang ke sane..
Tub Island
kami nk gi pulau sblh sane..
air paras pinggang dh...
1st time nk celopkan tel dalam air...cuak gak...
haaa nie hasilnya...
Akhirnye sampai gak ke seberang
Lepas tu kami dibawa ke Poda Island pulak. Pulau tu dianggarkan berkeluasan kurang dr 1km persegi. persekitaran pulau nie sangat cantik..kat sini juga kami diberikan makanan tengahari HALAL..so jgn ragu2 yer..dh berendam dlm air sure lapar...haha..
Poda Island
Our lunch..

Perot dh kenyang, then kami sume dibawa pula ke pulau yg menyerupai kepala ayam dikenali sebagai Chicken Island tuk snorkeling. tgh2 panas beb die org kasik berendam..nak tk nak kene la terjun ke dlm air..jadinyer bertambah kelat la kaler kulit aku..haha...tp kan beb kejernihan air di persekitaran pulau ni tk blh nk lawan jernih air di Phi Phi Island tp blh la layankan. masa snorkeling tu aku sempat bawa tel ke dlm air yang telah dicover dengan pelapik khas.
M e n Shah
kalau blh nk masukan sume tu dlm mulut..haha
adik beradik nemo may be..
Tengah2 syok snorkeling di bawah sinaran matahari. staff yang bawa kami tu panggil tuk pegang landak laut yang masih hidup..euww..memang tk la kan aku nk pegang..silap2 hari bulan mau ke hospital jawabnye....haha...
Landak Laut..
gud job shah..
Lepas snorkeling, kami ke destinasi terakhir iaitu Pranang Cave. pulau nie cantik gak...tp ada sesuatu yg pelik di situ...nak tau ape ko org kene la dtg sini yer..segan nk citer lebih2...tk pun google je..haha..kat situ cnfrm ada jawapan...sekitar jam 3 petang kami semua dibawa semula pulang ke jeti..
Pranang Cave
       

Sepanjang 4d3n kat sana itu je aktiviti yg sempat kami buat..so far sgt2 puas hati...InshaAllah ada rezeki akan datang, kami ke sini lg nt...sbnyrnye bnyk lagi aktiviti menarik yg ada kat krabi nie..kat sana bukan lah semata-mata island hopping je yg ada..bnyk lagi bende lain blh buat seperti Elephant Trekking, Krabi Horse Riding, mandi manda di Krabi Emerald Pool (air kaler biru tau..cantik), White Water Rafting, Zip Line Adventure dan mcm2 lagi. kalau ko org sempat cube la aktiviti2 nie yer n kongsikan pengalaman tu k. Mlm terakhir kami di Krabi, kami sempat lg jalan2 sekitar pekan Aonang tuk abiskan saki baki baht yg ade..
Shopping..
yg ni kalau ko org jumpe kene cube yer...terbaik..
bestt
Last day pekene Banana Pancake...
Jalaur Gemilang tu yg penting..hihih...
Letih jalan2 meh urut kaki sat..eh kaki je ke?? hahaha...bye..
Alhamdullilah...Berakhir sudah entry pasal percutian ke krabi nie setelah sekian lama tertangguh..hihi....secara kesimpulanya, Krabi nie sgt2 menarik tuk di lawati bersama yg tersayang. tuk jadikan port honeymoon pun best tuh...ehem2..haha...memang tk rugi ke sini..bajet pun tk la besar...dpt grab flight tic mase promo dh cukup baik...hotel2 kat sana so far ada yg murah...InshaAllah masing2 mampu tuk kesana....n satu lg  tgk musim ape ko org pg tuh..jgn pg time musim hujan dh la yer..rosak plan nt....terima kasih bnyk2 pada yang sempat singgah ke blog nie.....tgu next entry pulak yer sbb dh ada entry lain Q sejak bulan 5 hari tu...InsyaAllah update dlm masa terdekat...

Wasalam..

Pautan Pantas:-

22 comments:

  1. Dulu 2014 duit poket bawa angaran berapa rm ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi jai ho..bawa dlm rm500 je..makan shopping n jalan termasuk pakej tour gune duit tu..so far cukup..may be kalau ikut currencies skrg nie kene bawa lebih skit kut..

      Delete
  2. Masa tu rm1 bersamaan dengan berapa bhat ? ☺

    ReplyDelete
  3. good entry and very informative...got an idea now on what to do there...looking forward for ur next entry exploring new other places...thanks for sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq so much..will update new entry soon..

      Delete
  4. Musim hujan kt krabi bulan brp ekk? Kitorg plan nk g hjg bln 5 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best time to visit krabi dr bulan nov till march..sbb time tu cuaca panas kat sana..time tu memang ramai visitor..musim hujan bermula dr pertengahan april till oct.. normally dlm bulan may tu hujan akan turun sblh petang..tp kan skrg nie susah nk ramal ngan cuaca..hope time trip u tu cuaca baik2 saja..enjoy ur trip..

      Delete
  5. Hai .. kami mau p bln 11 ni, sya bawa anak 2&10 tahun .. adakah sesuai ambil pakej p island hoping cam encik .. kat sana ada ke 1 hari p island n 1 hari lg p elephant trackking .. lg nk tanya jarah jauh hotel ke pasar mlm dia tu brape minit n mmg kne naik transport ke atau boleh jalan kaki .. tq kerana sudi membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..tentang bawa kids rasanya boleh sbb time 1st day kt org island hopping ada mat saleh tu bawa anak die kecik lg may be dlm umur 3 or 4 thn..nk lebih kepastian u blh rujuk blog2 lain yg ada bawa kids bercuti di sana..jarak pasar malam dgn Aaonang jauh juga..dlm 30 minit naik kereta..agak jauh kalau nk jalan kaki..sbb lokasi night market di pekan krabi..harap membantu

      Delete
    2. Elephant tracking tu blh pergi tuk next day..tu pun kalau u dh puas island hopping la..mcm kami ambil 2 hari island hopping..phi2 island tour n 4 island tour..tk sempat pun nk gi attrctions lain...

      Delete
  6. hi, nk tny pndpt u..mna lbh ok ea, if i amik pakej to krabi kt msia ni or i redah means amik pakej sndr kt sna..pakej kt msia ni Rm290 3D 2N..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi cik bintang hati..up 2 u nk amik yg mane..kalau u nk nk bali pakej kat sane pun ok..sbb memang die org kat sane pun jual pakej2 nie..tk kira la island hopping or aktiviti lain spti elephnt tracking..kalau u beli pakaj dari mlsia tu ok gak..dh siap ngan hotel n activiti kat sana..so die org dh siapkan tentative tuk u kat sana...

      Tp kan bagi sy la 3h2m tu memang tk cukup bercuti di sana..sy hari tu 4h3m pun tk cukup cume dpt buat aktiviti 2 hari island hopping je..aktiviti lain2 tk sempat..

      Tp up 2 u tau...may be cik blh rujuk lg lain2 punye blog mengenai percutian krabi nie..n tanyr pendapat die org gak...

      Slmt membuat pilihan..n slmt bercuti...krabi memang awesome..

      Delete
    2. DUIT BETTER TUKAR KAT MALAYSIA KE ATAU KAT SANE...KALAU KAT MALAYSIA KAT MNE OK (MONEY CHANGER)

      Delete
    3. Hi..better tukar duit siap2 kat mlsia sblm gi sane..senang..takut kat sane lg mahal rate die..

      So far antara money changer yg rate die bagus kat mid valley, sunway pyramid n ioi putrajaya..

      Tp kan kalau setakat kite nk tukar tk bnyk baik tukar kat mane2 money changer pun ok sbb tk berbaloi kalau nk gi jauh2 mcm mid valley or sunway..nt nk byr park lg..duit minyak lg..tol lg..but kalau jumlah yg bnyk nk tukar if let say lebih dr 3k br berbaloi ke money chnger tu..tq

      Delete
  7. hi ... i nk tnya .. klau g krabi nk dpt line internet , kne beli simkad ke mcm mne yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi siti..so far time sy pergi tu tk pulak beli sim card sane pun..phone pun off roaming..pakai wifi hotel n free wifi sekiranya ada sekitar di sekitar krabi tu..but cik blh je google kat blog2 yg lain sekiranya die org ada cite pasal sim card kat sna..tq

      Delete
  8. Hi, saye nak tanya. Awak guna pergi krabi ni guna pakej ke bukan? kalau pakai pakej, saye nak tau awak ikut pakej ape. Saye cadang nak pergi waktu cuti sem bulan 1 nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi julie..saya ke krabi sendiri..tk pakai pakej mane2 pun..cume island hopping je sy amik pakaj dr hotel..perjalanan yg lain semunya sendiri..

      Delete
    2. Ohh yeke. Situ memang senang ke nak cari makanan halal? budget sorang rm bape ye?

      Delete
    3. Makanan halal inshaAllah senang nak dpt..sbb bnyk peniaga muslim kat sana..area Aaonang..
      Bajet tk mahal pun..bawa duit belaje dlm rm500 pun dh cukup..tp tgk jugak aktiviti ape yg nk buat kat sane..bajet tu tk termasuk duit flight n hotel..hotel ada yg murah..blh tgk kat agoda ke..booking.com ke..

      Delete