Nuffnang Code

Sunday, January 8, 2017

Bercuti di Sapporo (Winter) - PART II

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
SALAM...HAPPY NEW YEAR 2017.. ya ampunn..dh masuk tahun baru aku masih tk habis lg update entry pasal Sapporo ni..almost setahun tu beb...hahaha..sory sgt2 guys...kekangan masa membuatkan entry2 sambungan tertangguh...dh2 tk mau celoteh panjang jom2 kita sambung balik perjalanan aku kat sana...zasss..

3 March 2016 (Average Temp: 0°/-6°)
Perjalanan hari ke-2 diteruskan ke destinasi seterusnya iaitu Shiroi Koibito Park (Chocolate Factory) dan Otaru Canal. Seawal jam 8.00 pg kami ride Subway dari Nakajima Keon Stn. dan turun di Miyanosawa Stn. Perjalanan almost 20 minit. time ni aku start pakai One Day Pass (Subway) yang dapat skli mase beli Otaru Welcome Pass tu..unlimited rides for the whole day...
Otaru Welcome Pass (1,700 Yen)
Subway
Setibanya di Miyanosawa Stn., kami terus berjalan kaki ke Shiroi Koibito Park. Masa yang diambil lebih kurang 10 minit.
10 minutes walk..
Photo from: Google Map
Shiroi Koibito Park (Chocolate Factory)
Shiroi Koibito merupakan antara jenama pengeluar coklat dan biskut tempatan terbesar di Hokkaido dan ianya juga tersenarai sebagai salah satu tempat tumpuan pelancong... macam2 tarikan ada kat sini.. antaranya Shiroi Koibito Railway, Cookiecraft Studio, Soft Ice Cream House, Souvenir Shop dan yang paling best ko org boleh tgk sendiri secara live Shiroi Koibito Cookie Production line...btw produk tu halal ke tk itu tidak pasti yer...tp visitor akan diberikan sample biskut mase beli ticket...up 2 u guys nk ngap dlm mulut atau buang sahaja.
Shiroi Koibito Chocolate Factory
Sample for visitor
Shiroi Koibito production lines
Handcraft at Cookiecraft Studio  
Live demo for handcraft candy 
Stairway ni cantik..mcm dlm citer titinic dh
Antara produk yg dijual
Extra Info 
Subway: Nakajima Koen Stn.(Namboku Line) ~ Miyanosawa Stn. (Tozai Line).
Shiroi Koibito Park Entrance Fee : ¥ 600
Nearest Subway:  Miyanosawa Stn.

Otaru
Seterusnya kami ke Otaru Canal pulak. Dari Miyanosawa Stn. kami balik semula ke Sapporo Station untuk ride JR Sapporo terus ke Otaru...time ni la ko org kene pakai JR ticket yg ada dlm Otaru Welcome Pass tu.. Sepanjang 40 minit perjalanan, mata aku dijamu dengan pemandangan yg sgt cantik..kalau blh nt ko org duduk seat sebelah kanan yer..memang terbaikk view tepi laut lg2 time winter kan..
JR Hokkaido
Snowfall..
Sea view
Ketibaan di Otaru disambut dangan Snowfall yang agak lebat...Alhamdulillah...akhirnya tercapai jugak impian aku nk merasai snow jatuh atas kepala..syokk woo....untuk memudahkan perjalanan ko org di Otaru ni, aku senaraikan antara tempat yang menjadi tumpuan ramai..

- Otaru Canal
- Sakaimachi Street
- Music Box Museum and Steam Clock
- Otaru Aquarium (x pergi pun)
- Mt. Tengu (x pergi pun..sbb dh gi Moiwa)

kalau ko org berkesempatan blh la gi sume tempat2 dlm list tu..bagi aku cukup sekadar pergi yg mane betul2 main attraction kat sini pun kira ok dh..masa percutian aku ke Sapporo ni tk panjang..so pick up mane yg best n senang nk pergi je..
Welcome to Otaru
Otaru Station
Tk hiraukan salji mencurah-curah turun dr langit, kami gigih meneruskan langkah kaki ke ke lokasi pertama yg menjadi tumpuan ramai iaitu Otaru Canal. jaraknye tk la jauh dari Otaru Station..but tercungap-cungap jgak la jalan ke situ...hahaha...for me tk de ape yg menarik sgt pun kat canal ni.. cuma view je yg cantik..lg2 time winter kan...sekiranya ko org pergi masa Snow Light Path Festival yang biasanya diakan pada awal feb setiap tahun..ko org blh tgk banyak lilin dinyalakan di sekitar Canal ni..view lg la awesome..tk caye try tanye en. google..
Snow everywhere..
redah ajer..walaupun snowfall main lebat
tadaa...ni la dia Otaru Canal
jgn ckp abg tk payung yer..hahaha
Alhamdulillah rezeki dpt rasa snowfall..
View sekitar Otaru Canal
Photo Bomb..
Dh alang2 sampai Otaru tu jgn lupe pekene Soft IceCream yer...memang sedap..average harge dlm 200~1000 yen...lg tinggi ice cream tu lg mahal..ok la kan skli skale mkn ice cream dlm musim winter..dpt pulak time tu snowfall memang terbaikkk..kene try k..sy sudah..
Winter + soft Ice Cream = Perfect..hahaha
Rare..mane nk dpt mkn ice cream time snowfall...
Otaru merupakan salah satu tempat terbaik bagi penggemar makanan laut..king crab banyak dijual disana..Harga??. tk payah tanye ler...memang mahal sekor almost RM500..fuhhh...blh pokai poket....so dpt bergambar pun dh kira ok...nt kalau mkn silap2 gout pun lekat...tk blh dh nk jalan2 tempat lain...alasan yg munasabah..hahaha.
1000 Yen = RM 38.00, so calculate sendiri eh...haha
King Crab
Selain King Crab, Sapporo ni femes jugak dengan dgn Yubari King Melons. Sebijik yg gred biase2 boleh mencecah RM300++ uols.....tu kira murah tu..tp kalau nk yg lg sedap bayar la 22,000 yen sebijik..mampu?? hahaha..org kaya je kut blh beli buah ni..tk pun khas tuk disajikan di istana jer...rakyat marhaen memang tk mampu la..baik spend tuk beli bende lain kan lg berbaloi..untuk makluman ko org Yubari King Melons ni disenaraikan sebagai salah satu the most expensive fruits in the world..so kalau teringin nk rase sepotong due tu blh la..range harge 200~500 yen sepotong..die punye taste n rupe lebih kurang mcm rock melon kat mlsia nie jer..cume lg manis n sdp..tk heran la harga blh capai ribu riban kan..try k..
Sepotong 500 Yen..glupp
Next kami ke Sakaimachi Street..tempat ni pun salah satu tarikan pelancong bile berkunjung ke Otaru. kat sini bnyk kedai2 menjual sourvnir, barangan kaca dan the famous Royce Nama Chocolate....selain tu tarikan lain kat sini ada Steam Clock yg masih lg berfungsi..kejap2 die bunyi kuar asap kepol2..1st time tgk live jam mcm tu...selalu tgk dlm movie je...btw belakang Steam Clock tu ada Music Box Museum...dlm tu bnyk barangan glass yang dijual..pilih je bentuk mcm mane ko org nk..memang cantik dan harga blh tahan mahal...tp hati2 yer..lg2 yg bawa anak kecil..glass tu dia org susun sgt rapat n tinggi2..so paham eh maksud aku tu..hehe
Sakaimachi Street
Steam Clock
In front Music Box Museum 
Tgk tu die org susun mcm mane..kalau la pecah ni..naye..
View around Sakaimachi Street
Selesai pusing2 sekitar Sakaimachi Street, kami kembali semula ke Otaru station tuk pulang ke Sapporo.
otw back to Otaru Stn.
Former Mitsui Bank Otaru Branch
Snowman aka Olaf
bye Otaru..see u again..
Otaru Station
Extra Info 
JR Hokkaido: Sappro Station ~ Otaru (Otaru Welcome Pass)

Tiba di Sappro hari dh gelap. memandangkan masih awal, kami terus ke Odari Park. tuk menikmati keindahaan malam di sana..dari Odari Park kami terus ke Sapporo Factory. Btw tk de ape pun kat sana..hanye shopping mall biase je..bagi aku tk masuk dlm list itinerary pun tk pe Sapporo Factory ni.
Sappro TV Tower night view
Sapporo Factory
Alhamdulillah settle entry hari ke2 kami di sana..sory yer take time skit tuk update setiap entry..next dlm entry part III aku akan citer pasal main salji di Takino Suzuran dan Moerenuma Park pulak yer...memang best tempat tu..nt aku kongsi eh mcm mane nk pergi sume...tq guys yg sempat singgah sini...btw Sapporo memang awesome bile musim winter..pergi ler uols...hahahaha....Arigatō....#kemanakitaney 

Sekian, Wasalam.

Pautan Pantas :-
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - INTRO
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part I
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part III
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part IV (Coming Soon)

**Segala info yang diberikan adalah valid/sah pada masa perjalanan yang dimaklumakan sahaja..so rajin2 kan diri semak maklumat TERKINI sebelum bercuti k..

26 comments:

  1. Salam...Seronok baca entry awak ni. Bole akak tanye, brp $$ awak abis termasuk fligt ticket? Ade plan nk gi with ofismate. Pi with tour packg mcm tak best jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam sis..ticket return dlm rm1000++ termasuk luggage 20kg n mkn 2x pergi 2x balik..hotel dlm rm400++ seorg.. belanje sy bwa dlm 1.5k je..tu pun tk abis pun pakai..siap bawa balik balance lg..sy tk mkn luar sgt..bnyk mkn dr bekal yg bawa dr kl..so blh save skit..

      Btw tq singgah ke sini..

      Delete
  2. salam...saya pegi 23hb hingga 29hb mac ni...rasa2 masih ada salji tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..InshaAllah ada lg..tp banyak ke sikit tk pasti..but kawasan pergunungan sure ada lg snow..normally snow masih lg ada hingga penghujung mac sbb kedudukan sapporo di utara japan..tk pun blh tgk kat instagram #sapporo mesti ada org update pic2 kat sane..google kat accuweather.com pun blh tgk ramalan snow masih turun atau tk..

      Delete
  3. Salam...cik..Fazli..sepanjang Holiday di Sapporo tu...cik guna pas ape ye utk train.. satu pas saje ke atau kene ade pas yg lain contoh otaru welcome pas..adakah sume tempat tu selama 6 hri guna pas yg sama...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam sharin..dlm entry intro sy ada cite mengenai naik trin kat sane..so far sy tk pakai pun kad2 die org tu..sy guna otaru welcome pass dan 1 day pass..memandangkan percutian sy 5h4m je kat sane..kalau lama br berbaloi nk gune kad2 die org tu..dlm otaru welcome pass tu pun ada 2 pass..1 jr train (yt ni die akan cetak tarikh nk pergi otaru)..1 lg 1 day kad for subway..so terpulang kat u nk gune mase bile kad 1 day subway kat tu...ianya tk semestinya guna pada tarikh u pergi otaru tu..gune hari lain pun tk pe..kalau blh guna semaksima yg mungkin..gune pada hari2 yg u banyak gune subway..hari2 yg lain kat sane sy guna 1 day subway pass..yg ni blh beli kat mesin tic kat station...harap membantu.

      Delete
    2. One more thing, kalau tentatif u pada hari tu tk bnyk gune subway better beli single tic..takut rugi kalau beli 1 day pass tp tk pakai bnyk kali..perjalalan dr epot ke sapporo stn sy naik jr train.yg tu sy beli single tic tuk pergi dn balik

      Delete
    3. terima kasih utk blog ni...tiket2 transport tu beli kat kaunter ker or machine ? senang ke komunikasi dgn org tempatan.?

      Delete
    4. T.kasih blog pasal sapporo ni... nak tanya, tiket2 n pass2 train or transport ni beli kat kaunter or mesin? signboard2 kat sana semua takde tulis in rumi ke ?or semua in japanese character?

      Delete
    5. Hi unknown n AA..

      Ticekt otaru welcome pass beli kat jr office di airport..dlm bhagian intro blog sy ada cerita..ticket2 lain mcm 1 day pass atau single tic boleh beli guna mesin mcm kite beli tic lrt kat kl..

      Komunikasi kat sana senang je..die org pun suka tourist dtg negara die org..lg2 malaysian..kdg2 tu mcm ckp itik ngan ayam..tp still blh paham..haha...dont worry komunokasi kat sana small mttr..

      Tulis kat sana die campur..atas tulisan japan..bawah english..sbb die tau ramai visitor dr luar dtg negara die org..so tk de masalah pasal benda tu..

      Delete
  4. Terima kasih Cik Fazli semoga bermanfaat..inshaallah ade perancangan nk kesana..tengok gambar cik Fazli memang ohsem..tk sabar nk jejakkan kaki di bumi Sapporo...winter dia memang terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 sharin..yup sapporo memenag best tuk dilawati bila winter..terbaikk..semoga perancangan sharin ke sana dipermudahkan..InShaAllah..btw tq sudi singgah ke sni..

      Delete
  5. Assalammualaikum en fazli, Insya'Allah akan berangkat melancong ke Sapporo 20 Disember ini bersama keluarga, harap dapat merasa snowfall disana nanti... seronok baca pengalaman en fazli ketika bercuti disana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...InshaAllah time tu snow dh tebal dh kat sana..normaally 1st snow kat sana pertghan nov...snowfall tu ikut rezeki..InshaAllah berpeluang nt tu..smlt bercuti ya nt..sapporo best bg yg suka winter ada snow...tq singgah blog sy..btw tk abis citer lg tu..kekangan mase nk menulis..hehe

      Delete
  6. Salam En Fazli, boleh recommend hotel yg bersesuaian nak stay di sapporo..

    ReplyDelete
  7. recommended hotel di sapporo boleh beri cadangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalm hafiz..hotel ni subjektif skit..depend on bajet..kat sana pun normally yg murah pun dlm 150++...ikut musim n program yg ada kat sana..silap2 kalau gi time ada ape2 festival or cuti umum sana harga hotel biase2 pun blh mahal..sy hari tu duk kat marks inn sapporo..dlm part intro sy ada story...harap membantu ya..

      Delete
  8. best baca..bile nk update part seterusnya...update lah cepat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgh usahakan ni..tau ramai cari info pasal winter kat sapporo..lg2 time air asia wat promo..InShaAllah nt sy update k..tq singgah ke sini..

      Delete
  9. Assalamualaikum en.fazli.. bila nak sambung lg ni. Tak sabar nak baca lg.. thank u so much dengan perkongsian yg sgt berguna ni. Sy pon nak pi Sapporo juga next year.. hihi.. inshaaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..masih dlm progress..n n nak masukkan pic..sory take time skit..btw tq singgah ke mari..semoga dipermudahkan plan awk ke sane next yr..InshaAllah..

      Delete
  10. Salam fazli.. Flght dr sapporo balik ke malaysia, pkul 9 pagi kan... Subway start ade pukul 6pagi.. Agak2 nak gerak ke airport pkul brpe ye..sy menginap kt kuikusui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam pn shida..haah flight dr sana jam 9 pg..time trip ni sy check out hotel jam 5.30pg..then terus proceed ke sapporo stn..naik jr train lebih kurang kul 6 lebih..jam 7++ sampai airport..tp kalau nk selesa cdgan sy make sure pn shida stay atleast 1 mlm berdekatan airport..takut kelamkabut nt susah pulak kan...

      Delete
    2. Pn juga blh rujuk jadual perjalanan jr train di http://www.new-chitose-airport.jp/en/access/jr/timejr/

      Delete
    3. Terima kasih tuan... Sy keluar dr tempat tu jam 5 pagi.. Terus dpt taxi..nasib baik...terus ke sapporo stn.. Lepas tu naik jr train pkul 6 terus ke airport.. Alhamdulullah selamat sampai malaysia dah.. Hehe.. Hr tu sy nak main ski kt tmpt tuan main hr tu..dh smpi sane tutup pulak.. 😅

      Delete
    4. Oo dh smlt sampai mlsia ke..haha..igt u br plan nk pergi..haha..laa yer ke tutup..may be tk bukak lg kut sbb still awal dec...tp tk pe as long as dh dpt rase snow kat sana kira ok la kan..

      Delete