Nuffnang Code

Friday, August 10, 2012

Cuti-cuti KOREA....Part I

Salam Ramadhan sume..kali ni aku nk kongsi ngan ko org tentang pengalaman aku sepanjang bercuti di South KOREA pada April-May 2012 yg lalu..walaupun percutian tu dh 2 bulan berlalu, aku tetap nak kongsikan pengalaman ku sepanjang bercuti di sana...bak kata orang "sharing is caring"..hihihih.....selama 8 hari 7 malam aku bersama man (member aku) menghabiskan masa bercuti di sana.

Waiting for boarding
My BFF Iman
27hb. April 2012 (Jumaat)

Kali ni kami memilih penerbangan dari Air Asia X memandangkan tambang yang ditawarkan adalah sangat2 berbaloi jika dibandingkan dengan harga dari penerbangan yang lain. tk payah cakap la pasal service...kalau nk compare memang la Air Asia ni biasa2 aje...leg room kecik..seat tk lebar...nk seat recline pun terhad...hahaha.....bagi aku ianya berpatutan dengan apa yg kita bayar....so kalau nk betul2 selese naik la MAS ke, tk pun Korean Air ke...tp nk tk nk ko org kene la spend almost RM 2000 ++ untuk pergi balik kan...may be separuh org pikir die org sanggup bayar harga tu untuk keselesaan...tk salah...yang penting kite kene la ukur baju di badan sendiri...hihihi...:)

Jam 8.30 pm, kami pun tiba di LCCT dan terus ke kaunter yang telah ditetapakan untuk check-in bag..FYI beg aku tu bukannye berat disebabkan baju2 tapi disebabkan makanan yang kami bawa...almost 15 kg gak la bila ditimbang...hahaha....bukanye apa saje prepare lebih makanan...kat sana kan susah nk dpt makanan halal..lagi pun tk larat aku nk membayar almost 10,000 won (RM 28.10) untuk sekali makan kat sana..blh pokai pak cik...hihihi....then lepas tu kami terus lepak sat kat Theobroma Chocolate Lounge sementara tunggu waktu boarding.
Theobroma Chocolate Lounge
Seperti yang dijadualkan, tepat jam 11.00 pm, pesawat Air Asia X Airbus A330-300 belepas meniggalkan Kuala Lumpur untuk ke South Korea. Mostly dalam pesawat tu adalah org2 kite gak (Malaysian)..mungkin tujuan die org sama dengan kami tuk bercuti..South Korea kan paling femes dikalangan org2 Malaysia..tu sume dek kerna penangan drama korea, muzik kpop n lebih2 lagi ianya negara 4 musim..
Thank Qila and Boy
Air Asia X (Airbus A330-300)
Korea...Here we come!!!
Chicken Bulgogi...Terbaekkk
6.20 am (28hb. May 2012) kami pun selamat tiba di sana. seperti biasa, setiap pelancong harus melalui proses pemeriksaan immigration dan kastam sebelum dibenarkan untuk masuk ke negara die org. alhamdullilah sume berjalan lancar...memandangkan check in hotel pukul 2 petang, kami mengambil keputusan untuk lepak2 dulu kat airport before gerak ke Seoul. so sempat la snap sini sana..hehehe..
Incheon International Airport
ehem2..:)
sempat lg tuh..hihi
Outside ICN Airport 
Move to Airport Railroad for Seoul
Untuk makluman ko org, sebelum gerak ke bandar Seoul, lebih baik ko org beli dahulu T-Money Card (ala2 touch n go card) dimana ia boleh digunakan ketika menaiki subway/bus. Kad tu ko org boleh beli di convenience store kat arrival hall Incheon Airport atau di sekitar seoul. Kalau tk silap harga card tu 2,500 won..tp card kosong jer belum ade nilai tau..u ol kene la top up sendiri...mase beli tu nt suruh cashier tu top up siap2 dlm kad tu..nk 10,000 won 20,000 won..terpulang..tk cukup nt top up lg..malas nk topup kat kedai2 tu ko org blh topup gune mesin tambah nilai yg disediakan di setiap station...sekiranya nk balik nt ada lagi balance kredit dlm kad tu ko org blh refund balik balance tu kat kedai2 tadi..tp ada caj sikit ler...then kad tu nanti ko bawa la balik sbgai sourvinir..tk pun nt ada family member nk gi bg je pakai..so tk yah beli lain..terus topup nilai je..hihi..nk keterangan lanjut blh rujuk kat link nih http://www.visitkorea.or.kr/enu/TR/TR_EN_5_4.jsp.
T-Money Card
Seoul Subway
Untuk ke seoul, banyak transportation disediakan spti bas, teksi atau train (AREX)..jadi tk perlu risau..pilih je mane2 asalkan sampai tempat dituju...mcm kami memilih tuk menaiki AREX (Airport Railroad) yang perjalanannya mengambil masa selama 1 jam dari Incheon International Airport. Kat sana perkhidmatan train dikenali sebagai subway..so pastikan anda study terlebih dahulu mcm mana nk masuk station, naik n turun subway serta keluar station..nt senangla ko org nk tahu mane subway station yg perlu ko org turun..tp jgn pening kepale sbb ko org hanye memerlukan beberapa jam sahaja tuk memahami sistem subway korea nie... download apps pun blh skrg..telefon masing2 canggih kan..hehe...info lanjut buka link ni AREX  http://english.arex.or.kr/jsp/eng/index.jsp
AREX Route Map
Seoul Subway Route Map
Airport Railroad Express (AREX)
Berbalik semula tentang perjalanan aku td..Turun je dari Subway, kami terus ke tempat penginapan kami iaitu Seawha Hostel di  Jongno-Sam (ga) untuk daftar masuk. layanan yang diberikan oleh pengusaha hostel tersebut sangatlah terbaekk..kami ingatkan hostel tersebut biase-biase jer...rupanya lengkap dengan wifi, kerusi urut, laundry service, breakfast, free international call, and internet....wow...memang berbaloi-baloi dengan apa yang kami bayar...heheh..selepas merehatkan badan 2-3 jam kami pun bercadang untuk dinner di Iteawon Street.
Subway from Jongno Sam-ga Stn. to Iteawon Stn.
Iteawon Subway Station
Arc to Seoul Central Mosque
Seoul Central Mosque
Alhamdullilah kami sempat menunaikan solat di sini..
Setibanya di Iteawon Street, kami pun terus mencari Masjid Seoul yang sangat-sangat femes untuk menunaikan solat..ramai gak terserempak ngan orang malaysia kat sana...kebanyakkanya ikut rombongan cik kiah...hahaha....selesainya solat kami pun terus mencari  restoran HALAL untuk makan malam..kebanyakan restoran-restoran di situ ditanggung HALAL dan para peniaganya pula adalah terdiri daripada orang islam..kadang2 tu die orang siap pandai cakap melayu lagi...apa tk nya mostly setiap hari pengunjung yang datang di kawasan tersebut adalah orang-orang dari Malaysia...so tk hairan la kan die org pun pandai ckp melayu..hahaha....berbalik semula cerita pasal makanan tadi...bagi aku makanan kat sini sedap2 dan blh tahan gak harganya...ko org bayangkan satu set makanan almost 10,000 Won bersamaan RM 28.00....fuhh...tk per la sehari sekali kan..kang tk lalu la pulak asyik makan megi n roti pulak..hahhaha...
Pedas ~terbaekk woo..
selepas kekenyangan, kami pun terus ke Iteawon Street tuk tengok pakaian, cenderahati dan lain2 yang dijual di sana..memandangkan masa kami berada di korea masih lagi panjang ...kami pun mengambil keputusan untuk survey harga barangan dahulu.... ye la mane tau kan kat tempat lain lagi murah kan..heheh..
Iteawon Street
Me & my BFF
Spring in Korea
Memandangkan jadual perjalanan untuk hari ke-2 di korea agak padat, kami pun mengambil keputusan untuk pulang awal ke hostel penginapan untuk membetulkan kembali urat-urat di badan yang telah tersimpul akibat banyak berjalan....hahaha...ok la ko org...sekian sahaja coretan PART I perjalanan ku bersama myBFF di bumi Korea...nantikan kesinambungannya dalam PART seterusnya tau..menarikk sgt2...tungguuuu.....hehehe....:)

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Menymbut Hari Raya Aidilfitri 1433H bersamaan 2012 M...diharap Aidilfitri kali ini memberi seribu makna kepada kita semua....insyaallah...Assalammualaikum....:)

Sambungan : Cuti-cuti KOREA!!! Part II
Credit : Picture AREX from A-Ron Ponoramio, www.airport.kr, www.visitkorea.or.kr
           










23 comments:

  1. salam.

    saya berminat dengan perjalanan holiday abang ni.
    saya merancang pergi pada jun depan.
    dan perancangan penginapan kami adalah di fishpond gueasthouse.
    tp kena booking stgh thn awal.

    boleh tak abang bagitahu cara nak book hostel abang ni?

    n tolong reply kat mvp_dina13@yahoo.com boleh?
    saya mungkin x berjumpa lagi dengan blog abang since ive currently buzy with my final year.

    terima kasih.

    anneong!

    ReplyDelete
  2. hi mvp_dina13..thank..insyaallah kalau ade mase sy balas email ok..sy pun busy right now..update pasal korea pun masih tk abis lg..

    ReplyDelete
  3. haii..best nya baca g korea..dapt tengok cherry blossom x?
    thefunnjoy.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dpt tgk kat nami island jer...kat seoul time tuh dh banyak gugur...

      Delete
  4. bestnya..teringin gak nk p sana..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieda gi la..best...nk lebih teratur perjalanan better u gune treval agent..:)

      Delete
  5. hai....

    sy pn akn bkunjung ke korea thn dpn (2013) awal bln May...tiket dh beli dh pn...mmg Air Asia sgt2 murah...hrga tickt yg sy beli utk pulang balik cuma RM1200 jer....nk tnya nie...cmne nk book hotel yg awk p tue?...brapa rate utk 1 ari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi gabby....waaa nk gi seoul gak eh...bestttt...mesti tk sabar menghitung hari menanti hari berangkat ke sane kan...:)

      tahniah dapat tic murah...nt leh la jalan2 sakan kat sana...

      ttng hotel tuh saye book melalui agoda.com. so far banyak kali dh book gune agoda nih...sumenye ok...harge pun ok...kalau u nk book hotel tuh u just taip je kat agoda.com name hotel tuh...then u blh terus check rate per night...so far murah sangat2 dan berbaloi dengan service yang diberikan...cube la...:)

      Delete
  6. bestnya korean..kalo dapat geng yang satu kepala bercuti sama2 mesti sempoii.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pg la emmeraz...tk rugi melawat tempat org...:)

      Delete
  7. Salam..saya nak tanya..hostel yang awak duduk tu jauh x dari subway dia?jalan kaki bape minit and kawasan berbukit ker? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam Iylla..so far hostel tu tk la jauh dr subway...cume die agak tersorok sedikit...lokasi hostel tu betul2 belakang bangunan Institut Tradisional Korean food...so utk pertama kali kene mencari la dulu..tp kalau anda ade anak kecil perlu cari hotel yang dekat dengan train stn.

      kawasan die tk berbukit pun...jalan terus jer..anda akan melalui beberapa shop lot lepas tu br jumpa simpang ke hostel tersebut..so far hostel tu ramai malaysian stay....:)

      Delete
    2. Thanx fazli..kalau jalan lurus jer..ok kot..tp..klau x keberatan boleh rekemen hostel yg btul2 dkt dgn train station x? Tq..

      Delete
    3. welkem..jalan memang lurus jer...dalam 150 meter selepas kuar dr station....hostel lain tk tau la pulak..

      Delete
  8. Salam, nk tnye, cmne nk tw direction n transport yg ptot kte gne utk ke hotel yg kite book kt agoda? Kne tnye pihak hotel ke cmne..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalm...sblm booking hotel tuh cik check dulu map kedudukan hotel tuh...kebanyakan web tuk booking hotel ade map tuh mcm agoda, booking.com dll...dari situ cik blh tahu stn berdekatan dgn hotel tersebut...

      Delete
  9. N lg 1, anda pegi korea gne travel n tour atau pg sndiri? N klw pgi sendiri cmne nk tw arah ke tmpt2 yg nk pergi and care2 nk naik subway? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pergi sendiri tk amik tour pun...kalau blh cik bnykan bace blog2 yg lain berkaitan cuti ke korea nie...banyak info dr sana blh dpt...tp kalau cik masih ragu2 disarankan untuk ambil tourist guide masa tiba di sana nanti..:)

      Delete
  10. Wow bestnya... Teringin nak kesana. Brp bajet RM semua yg diperuntukkan x termasuk tiket flight

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak RM 1k pun cukup tp tu tk termasuk penginapan n tiket flight la...kalau nk shopping bawa la lebih ckit...

      Delete
  11. Replies
    1. salam..tq noraniza...itu trip sy tahun 2012..blh gak sis tgk tirp korea sy tahun 2014..tq sis

      Delete