Nuffnang Code

Friday, September 14, 2012

Cuti-cuti KOREA....Part II

Salam..Hi apa khabar sume? So mcm mane raye ko org?? mesti best kan..lagi2 berat badan masing2 mesti bertambah kan...hahaha...almaklum ler kita kan masih lagi dalam mood raye..penuh ngan undangan open house sini sana..tk salah nk gi undangan tersebut asalkan kita tau nk jaga permakanan kite..hihih...

Baiklah...Entry kali ni merupakan sambungan daripada entry Bercuti di KOREA!!! Part I . Walaupun ianya sudah pun berlalu almost 5 bulan yang lalu aku tetap nk kongsi pengalaman bercuti di sana ngan ko org...
Muke mengantuk...hihihi
Hari ke-2 bersamaan 29hb. April 2012. Seawal jam 7 pagi aku dan man dh bangun untuk bersiap-siap bagi memastikan perjalanan kami pada hari itu berjalan lancar. Selepas menikmati light breakfast yang telah disediakan oleh pihak hotel, kami pun berangkat meniggalkan sebentar kamar tercinta...Langit cerah ditambah pula dengan cuaca dingin..perhhh terbaek...
Iman n Me
Menigikut tentatif program yang telah dirancang, kami berdua akan melawat ke beberapa tempat bersejarah, monument dan shopping place di sekitar Seoul..antaranya Gyeongbokgung Palace, Changdeokgung Palace, Cheongaye Plaza, Statue of Sejong the Great and Admiral Yi Sun-Sin dan Insadong. Kami amat bertuah kerana lokasi penginapan kami betul2 berhampiran dengan salah satu tempat bersejarah di Korea iaitu Changdeokgung Palace iaitu kira-kira 10 minit berjalan kaki dari hotel penginapan. Tiket masuk tak mahal hanya 3000 Won sahaja..So ko orang blh la layan pic-pic yang kami sempat snap sepanjang 1 jam kami menghabiskan masa di sana.
Changdeokgung Palace
Ticket only 3000 Won

Merenung masa hadapan..wkakaka
Spring @ Korea
Cewah...
Sempat melompat yee
Ayunye iman...huhu
Selepas hampir 1 jam kita orang pusing2 kat dalam kami pun keluar untuk ke destinasi seterusnya iaitu Gyeongbokbung Palace...tempat ni lebih kurang tempat tadi jugak..tp yang ni lebih menarik sebab besar dan ramai orang. Harga tiket masuk pun sama 3000 Won.
Main Entrance Gyeongbokgung Palace
Royal Guard Changing

Man cepat la ketuk gendang tuh..lol
Pagoda

Selepas hampir 2 jam kami berjalan-jalan kat dalam, kami pun keluar untuk menuju ke lokasi seterusnya. kalau nk diikutkan masih banyak lagi tempat dalam Gyeongbokbung Palace kami tk lawati. Tp apakan daya masa itu emas.masih banyak lagi tempat untuk kami pergi. Cukuplah hanya sekadar pergi ke 2-3 tempat kat dalam tuh..Seterusnya kami bergerak ke Tugu Sejong yang terletak kira-kira 100 m dari pintu hadapan Gyeongbokgung Palace.

Statue of Sejong the Great


Pewott cover ckt yer..wkaka

Museum bawah tanah 
Fresh Tulip 
Statue Admiral Ye Sun-Sin
Sejurus selepas itu, kami menuju ke Cheonggye Stream yang terletak tidak jauh dari Tugu Admiral Sun-Sin.
Off to Cheonggye Stream
ala tomey2...hihi
Cheonggye Stream
Waterfall bawah jalan raye..
Lepas letih berjalan, kami pun balik semula ke area Iteawon untuk dinner. kali ni merupkan pertama kalinya aku dan man makan kimchi di sana. terbaekk woo..ko org nk rase cube la sendiri...tp pastikan yang halal ok.
My Fav Kimchi Sup
Dari Iteawon kami terus ke Insadong untuk melihat apa yang dijual di sana.Macam2 bentuk cenderahati ada dijual di situ. cume murah atau mahal ajer..pandai2 la ko org survey eh..so far bg aku harga yang ditawarkan adalah berpatutan dgn apa yang kita beli. Ade juga di kalangan penjual di sana fasih berbahasa melayu..mungkin selalu sangat Malaysian datang kedai die kut..termasuk lah kami...hehe..
Insadong Street
Cheonggye Stream at night
Perjalanan hari ke-2 kami di Seoul diakhiri dengan kembali semula di Cheonggye Stream untuk melihat keindahan waterfall yang diterangi lampu pada waktu malam. sejurus selepas itu kami pun terus pulang ke hotel penginapan untuk membetulkan balik urat2 yang tersimpul dek kerana berjalan sepanjang hari.


Sekian sahaja coretan untuk kali ini. Insyaallah dalam masa terdekat aku cuba untuk habiskan part2 yang lain berkenaan percutianku di Korea. Nantikan sambunganya ok. Adioss...Wasalam..



12 comments:

  1. x sabar nak tunggu yang seterusnya ...:)

    ReplyDelete
  2. sory la amanda musa...sbnrnye ade 3 part lg tk sempat nk update...busy keje..nt ade mase sy update k...thank sudi singgah bace blog nih..:)

    ReplyDelete
  3. assalam.. boleh tak bagi panduan ke korea, tempat menginap dan transportation.. kemudian.. blanje keseluruhan utk 8 hari tu brape ya? termasuk tiket skali.. boleh email sy kat fahantz@gmail.com.. tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...so far sis boleh dpt dr maklumat yang sy berikan dalam entry I,II n III. kat situ pun banyak dh info tentang percutian kat sana...

      Penginapan Seawha Hostel area Jongno 3-sam Ga.
      Transport mostly gune subway je...senang nk kemane-mane.. belanje keseluruhan almost 3k la...itu pun depend gak kepada tempet penginapan dan kos lain2...

      harap dapat membantu...:)

      Delete
  4. erm...menarik la entry pasal trip korea ni. sume itinerary tu mmg MFB rancang sendiri ke? saya pun akan ke sana jan thn dpn. kalau leh share la sikit info untuk yg travel backpack mcm sy ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...korea best...tp lame2 kat sane pun bosan gak...so i think cukp sekadar 5h 4 malam dh dpt cover sume attraction place kat seoul nie...

      Yup everything saye plan.start from kl sampai la balik kl semula...

      rasenye faizal boleh bace info2 yang ada dlm entry sebelum ni..insyaallah boleh membantu...selain tuh faizal boleh gak tgk blog2 lain yg buat trevalog ke korea....sure dpt bnyk info..:)

      Delete
  5. perghhhh.....cantiknya dan bersihnya negara disana....lamanya pergi sampai 8hari..berapa semua kosnya???

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik...udara pun best...jalan2 pun tk letih...lame2 bosan gak...cukup 5hari 4 malam tuk covr seoul tuh..melainkan kalau nk ke jeju island...kene la spend mase skit...hehehe...

      kos so far ok la...depend kepada anda....tgk gak pemilihan hotel, flight tic, belanje kat sane...:)

      Delete
  6. assalamualaikum,

    saya sgt tertarik dgn entry percutian ke korea ni.. boleh saya tahu mcmmana nk tempah hostel seawha tu? dan brp harganya? sy harap sgt jika pihak tuan dapat membantu..ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih...saya tempah hotel guna Agoda.com. u blh taip Saewha Hostel di Agoda.com.

      http://www.agoda.com/asia/south_korea/seoul/goodstay_saewha_hostel/reviews.html?

      so far harga yang ditawarkan sangat2 berpatutan dengan bilik yang diberi...kalau u nk kepastian mengenai hostel tuh, u blh tgk review org yang pernah stay kat situ..kebanyakkan malaysian pun ade stay sana...

      good luck..:D

      Delete
  7. Salam bro, memang terbaik review blog bro.
    sy nak ke korea..cuma tak tahu kat mana nak dapat
    makanan yang murah. boleh tak bro sugget kan restoran mana yang bro pergi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam bro..tq sudi singgah ke blog nie...ianya sekadar perkongsian untuk sume..aku baru je balik dari korea Januari lepas..now dlm proses utk buat post pasal perjalanan tersebut...korea memang best...kalau tidak tak kan sampai aku gi 2x kan..haha...

      haa ckp pasal mknan kat sane memang susah sikit nk dpt mknan halal n murah,,,tp jgn risau..ada area kat sana name die Iteawon yg bnyk menyediakan makanan halal..mostly malaysian ramai kat sana...so kalau nk makan kat situ blh la...kalau kat tempat lain sy tk berapa pasti..

      Kat Itewaon bnyk restoren spti Restoren Kebab, restoren arab, restoren masakan india dan makanan halal korea pun ada sana tk silap name restoren tu Murree Korean Muslim Food..memang terbaek...sume restoren tu area Iteawon...tp kan kat sana nk dpt makn murah tu mcm susah sikit.,mostly setiap kali makan almost 8,000~10,000 won kene spend untuk makn..sehari sekali cukup ler kan..alas perot..haha...so bro harap maklumat nie dpt membantu...nt jgn lupe bace entry terbaru aku pasal korea k dlm mase terdekat nie..salam...

      Delete