Nuffnang Code

Sunday, May 8, 2016

Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - INTRO

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
Salam semua..... こんにちは (Konnichiwa)... entry kali nie aku nk kongsikan pengalaman menarik percutian musim sejuk aku selame 5 hari 4 mlm di Sapporo, Japan....jom2 ikut aku explore ape yg menarik kat sane...mane tau blh jd sumber rujukan tuk percutian ko org akan dtg kan...ppali-ppali. #kemanakitaney #jejakjepunFB #winter2016 #amazingjapan
SAPPORO merupakan Capital City bagi Hokkaido Island yang terletak di bahagian Utara Jepun. Selain Sapporo terdapat beberapa lagi bandar didalamnya seperti Ashikawa, Hokkodate, Abashiri, Wakkanai dan Kushiro dimana setiap bandar2 tersebut mempunyai keunikan dan daya tarikannya yang tersendiri. Tp dlm entry nie aku just memfocuskan trip di Sapporo je k, sbb yg lain tu tk sempat lg nk explore..InShaAllah ada rezeki lain aku cover tempat2 lain tu pulak yer.
Photo from: Google Map
Salah satu musim yg akan menjadikan Sapporo popular adalah winter (Nov ~ end of March). Waktu nie memang ramai visitors dari dalam dan luar negara berkunjung ke sana untuk merasai, bermain, dan bermanja dengan snow...elehhh nk bermanja la konon..hahaha...mule2 je ko org excited..lepas 2 ke 3 hari ko duk kat sane nt, baru terfikir bestnye cuaca panas kat Mlsia...hahaha..
Fresh snow..Gebuss uolss..❄❄❄
Jika dibandingkan tempat2 lain di Japan, seperti Tokyo dan Osaka, Sapporo merupakan salah satu bandar di Hokkaido yg menerima paling banyak snowfall setiap tahun..kadang2 tu snow masih lagi kelihatan walaupun dh masuk bulan April. ini disebabkan kedudukanya terletak di kawasan tiupan cold air dari Siberia yang membawa freezing temperatures dengan disertai heavy snowfall. Jadi probability kita nk tgk, sentuh, buat snowman n golek2 atas snow sgt2lah tinggi. Sekiranya ko org peminat tegar musim sejuk yg bersalji sgt2 di sarankan supaya plan percutian ke sini..memang berbaloiiii...sbb bukan sume negara 4 musim di Asia nie winter die skli ngan snow...ada tu memang la ada tp tk la setebal mcm kat sapporo nie..blh tenggelam kaki uols..hahaha..
Moment paling best bile jln atas snow            
Saat2 paling indah dan bermakna bila ko org dpt rasa live snowfall....MasyaAllah terpegun n terpesona tgk kebesaran Allah...tk peduli dh ape org keliling nk ckp...lantak la kan..hahaha..tp tu pun sekiranya berpeluang..sbb tk sume hari dlm musim winter snow akan turun.. ikut nasib la yer...silap2 time ko org tgh nyenyak tido die turun..hahaha..so doa bnyk2 k sblm pg bercuti tu..InshaAllah hajat nk rase hujan salji dimakbulkan..Amin..
Alhamdulillah...Rezeki dr Allah untuk kami rase hujan Salji
Bila tiba musim winter di Sapporo, bnyk park dan resort menawarkan aktiviti dan program menarik untuk org ramai..salah satunya adalah Sapporo Snow Festival yang kebiasaanya diadakan selama seminggu samaada pada 1st week atau  2nd week bulan feb setiap tahun. kalau ko org berminat nk tgk pelbagai design sculpture yg dibina daripada ice blh la pergi time nie yer..memang gempak hasil kerja tangan die org. plan asal aku memang nk gi time festival nie..tp cancel la sbb tgk harge tic flight 2x ganda dr ape yg sepatutnya aku byr...tu tk campur bayaran hotel lg kan..cnfrm mahal gak time2 nie...so lupakan hasrat n layan pic2 festival dr en.google je la..hahaha..selain dari tu Resort2 Ski seperti Niseko, Furano dan Teine juga menjadi tumpuan ramai terutama bagi peluncur2 ski..katenye kebanyakan ski resort di Japan nie lebih2 lg di Hokkaido tersenarai antara yg terbaik di dunia kerana powder snow yang turun kat sana sangat2 berkualiti dan gebus uols..agaknye disebabkan itulah Sapproro pernah terpilih menjadi tuan rumah bagi acara Winter Olympic yg diadakan buat pertama kalinya di luar Europe pada tahun 1972. Kelaz kan..
Hokkaido Shinkansen at Sapporo Snow Festival 2016
Photo From: www.snowfes.com (HTB)
Bangunan Sultan Abdul Samad di Sapporo Snow Festival 2014
Photo From: Tourism Malaysia
Salah satu venue Winter Olympic Sapporo 1972
 "Okurayama Ski Jump"
Public transports kat sana memang banyak dan sgt efficient..pilih je mane ko org nak naik..ada Sapporo Subway, Streetcars (tram), Bus, Teksi, dan JR Hokkaido. Tp mostly aku bnyk pakai Sapporo Subway dan bus je kat sane sebab lebih murah, mudah n selesa..Selain tu, perkhidmatan Hokkaido Shinkansen juga mula diperkenalkan kepada umum bermula 26 Mac 2016. Ianya beroperasi diantara Shin Amori (Amori Prefecture) dan Shin Hokkodate Hokuto (Hokkaido Island) melalui Siekan Tunnel "The deepest operational main-line rail tunnel in the world" yang menghubungkan Honshu Island dengan Hokkaido Island..so lepas nie ada pelbagai option la kan kalau nk ke Hokkaido atau Honshu Island..naik flight blh..Shinkansen blh..feri blh..nk berenang pun blh tu pun kalau mampu la..hahaha
Sapporo Subway Map  from: http://www.welcome.city.sapporo.jp
Kalau nk tau lebih lanjut mengenai ticket dan lain2 bagi Sapporo Subway dan Streetcars (tram) ko org blh rujuk link nie yer..memang sgt2 save kalau pandai arrange n match tentative perjalanan ko org. "City Of Sapporo" .
JR Hokkaido
Hokkaido Shinkansen
Photo from: http://www.japanstation.com/
Tentang makanan halal kat sana, ermmm agak susah skit la...so limited...ada la 2 3 restoren yg betul2 serve mkanan halal seperti Restoren Warong Jawa dan Halal Yakiniku Kou..btw kami tk sempat pun nk gi mkn sini..selain tu, ada jugak restoren2 lain di sana yg disenaraikan dlm "Muslim Friendly Restaurants" seperti Houryu Ramen dan Chanya Ramen dimana mereka juga menyediakan makanan halal termasuk mengasingkan peralatan pinggan mangkuk tuk muslim. google kat sni tuk tau lokasi (Halal Gourmet Japan) btw terpulang kat ko org la yer nak mkan kat mane...kalau was2 baik jgn mkn tul tk?? hehehe..ckp pasal harge pulak ermm kat sana sekali mkn je almost 1000 yen bersamaan RM37..perhhh...sekali sekale ok la beb. sbb nk rase kan alang2 dh sampai sana...tp kalau hari2 mkn luar mau nipis poket weii..hahaha..so cara terbaik rajin2kan diri bawa bekal mknan dr Mlsia dan beli Onigiri Halal banyak2 kat Convenience Store. Musim sejuk2 nie cepat je perot lapar..
Instant food yg sentiasa menemani kami kat sane..terbaikk
Ramen yg berharga RM37++ ~ InshaAllah Halal
Honestly tk sedap lansung
nie paling Terbaikk..sambal bilis + kari ayam Brahim
Onigiri...print ni n bawa mase travel...senang nk beli nt
Pic From: touchdowntokyo.blogspot.my
Dari pemerhatian aku selama beberapa hari kat sana, Malaysian tk la ramai pun..mungkin tempat ni baru lg kut dikalangan org2 kite..n then tak ramai yg tau ape menariknya Sapporo nie..before this kos agak tinggi kalau nk ke sana...sbb memerlukan kite tuk transit sana sini atau ambil flight lain baru blh sampai....laaa ni tk perlu transit mane2 dh...sbb AirAsia X buka new route direct flight dari KL ke Sapporo sejak okt 2015 lg. So nt time AA promo..try la intai2 tic..mane tau dpt yg murah kan..grab terus nt blh golek puas2 yer atas snow..memang syok..
Jika terbaca entry aku yang lepas2, konsep yang sama masih digunapakai tuk trip nie dimana aku tk ambil khidmat travel agensi pun. Ini merupakan trip pertama aku ke negara matahari terbit..so cabaran tetap ada tuk aku bikin sume itinerary perjalanan...InShaAllah hasilnya akan memberikan kepuasan kepada diri sendiri. experience tu penting k...Terbaikk.. Flight ticket kami beli seawal 4 bulan sebelum..so banyak masa la kan tuk wat preparation dr segi duit belanje, hotel dan kelengkapan lain. Persiapan awal kite kene lakukan sikiranya merancang tuk bercuti pada musim winter. Tidak dinafikan perbelanjaan yg dikeluarkan agak besar sebab mcm2 perlu disediakan lg2 kelengkapan outfit tuk winter...memang mahall....kalau nk jimat pinjam je dari kawan2 yg ada..bukan kite nk duk sane terus pun kan..paling lame pun may be seminggu bercuti.
Sebagai info tambahan tuk ko org yg tertanye-tanye ape tempat2 menarik kat Sapporo nie?? nahhhh..aku senarikan ANTARA tempat2 menjadi tumpuan ramai yg patut ko org kunjungi sekiranya bercuti di sana..tp kupasan lanjut mengenai tempat2 nie aku akan kongsi dlm next entry ok..klau cite kat sni kang mau tk terbace pulak...hahaha..
- Otaru
- Odori Park
- Nakajima Park
- Moerenuma Park
- Sapporo TV Tower (Iconic Tower)
- Sapporo Clock Tower (Clock Museum)
- Former Hokkaido Government Office
- Historical Village of Hokkaido
- Sapporo Beer Museum (tiada dlm tentative aku tuk gi sini)
- Shiroi Koibito Park (Chocolate Factory)
- Susukino (Red-Light District)
- Mount Moiwa Ropeway (Aerial Tram)
- Okurayama Jump Stadium (Ski Jumping)
- Takino Suzuran Hillside
- Hokkaido Shrine (Shrine)
- Sapporo Maruyama Zoo
- Tanukikoji (Shopping Arcade)
- Sapporo Factory (Shopping Complax)
- Nijo Market (Wet Market)
- Niseko, Teine and Furano (Ski Resort)

Link2 ni juga sgt2 berguna untuk rujukan sekiranya ko org plan tuk bercuti di sane..

i) Go Sapporo - The Complete City Guide To Sapporo, Japan
ii) JR Hokkaido Railways Company
iii) Tripadvisor
iv) Welcome to Sapporo
v) Halal Gourmet Japan

Yeayy Abis part intro...Alamakkk...punye la panjang aku goreng....tu tk campur lg entry perjalanan nie...hahahaha..tk pe walaupun panjang n ada la skit2 merapu, mane yg korg rase info tu bagus cedok n save je dlm memori...yg lain2 tgu next entry pulak yer..bnyk lg pic dan perkara aku nak kongsikan bersama..InShaAllah aku cuba tuk update dlm mase terdekat yer..stay tuned..Salam..

Pautan Pantas :-
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part I
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part II (Coming Soon)
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part III (Coming Soon)
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part IV (Coming Soon)

Nota Kaki:
Kadar Tukaran Japanese Yen pada March 2016 : 10,000 ¥ = RM 370.00

15 comments:

  1. Replies
    1. Yezzer..sapporo mamang best..lagi2 time winter or spring...

      Delete
  2. ASSALAMUALAIKUM
    BOLEH BAGI CONTAC NUMBER ATAU EMAIL ADRESS ATAU FB ADRESS UNTUK SAYA BERHUBUNG...SAYA NAK TANYA BEBERAPA SOALAN TENTANG MELANCONG KE HOKKAIDO..TERIMA KASIH... EMAIL SAYA cikguvin@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..boleh contact sy melalui email.
      azli_fzp3@yahoo.com

      Delete
  3. terbaik la sapporo..

    ReplyDelete
  4. Kalau pergi sapporo berapa hari ye paling sesuai?.sesuai taj bawa family

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak ct rozilah..better pg dlm 4 ke 5 mlm kat sane..sy hari tu 3 mlm je..memang tk puas..InshaAllah ada rezki lain sy ke sana lg...

      Bawa family ok je..cume antara tahan n tk je sejuk..make sure pakai proper outfit tuk winter.. btw bagi sy sapporo antara tempat terbaik kalau nk rase real snow..

      Delete
  5. salam.. tuan pergi haritu brp haribulan? agak2 bulan 12 bandar saporo dh turun salji? harga bulan 1 dgn 2 mmg 2 kali ganda. boleh minta iternary x? tq
    greentea8687@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..sy pergi bulan 3..1 till 6 march..normally 1st snow turun kat sapporo penghujung bulan 11..so kalau bulan 12 inshaAllah tuan blh tgk salji merata di sana..cume utk rase snowfall jatuh kat kepale tu ikut nasib gak la....sbb bukan tiap2 hari die akan turun..silap2 tgh2 mlm die turun..so nt rajin2 la tgk weather forecast bile die org ramal snow akan turun..sometime tepat..
      Harga tuk bulan 1 n 2 memang mahal skit..lg2 bile ada sapporo snow festival..
      Iternary tuan blh bace entry2 seterusnya..tp br sampai part 2..yg lain in progress..akan diupdate dlm mase terdekat..

      Delete
  6. Saya nak pegi Sapporo bulan Feb, 2017 masa snow festival. Boleh suggest tempat stay utk satu family 6 org?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi bean..
      Wow bestnye gi time tu..btw im so sory tk tau nk suggest hotel mane sbb u gi 1 family kan.. normally kalau bercuti 1 family melebih 4 org tu kene ambil apartmt lebih jimat compare sewa hotel..tp kat japan nie sy tk pasti apartmnt mcm mane n brp harga tuk semlm..may be u blh try google hotel sekitar sapporo yg ofer bilik aprtmnt..
      Slmt bercuti n jgn lupe main snow puas2..hehe

      Delete
    2. Bean...saye pn akn pegi Feb 17 jgk...kmu pegi bpe hb?

      Delete
  7. Salam...saya akan pergi 15hb dec..bole suggest tempat stay hotel utk 2 org

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..hotel yg sy duduk tu pun ok gak..murah pun murah..tp sempit skit la..ok la kan..tp kalau ada bajet lebih blh cari hotel lain sekitar sapporo station or nakajima park..kene google tk pun tgk kat agoda,booking.com, trevaloka atau lain2.

      Delete