Nuffnang Code

Monday, March 7, 2016

Bercuti di Ho Chi Minh City, Vietnam ~ Part III

Half day trip to Delta Mekong
Seperti trip ke CCT..seawal jam 7.30 pg org travel agen dh terpacak depan hotel tgu kite org..perjalanan ke jeti ambil masa hampir 2 jam termasuk 2x bus akan berhti..
Tiba di jeti kami terus dibawa untuk menaiki boat kayu untuk menyeberangi sungai mekong yang sangat luas...seterusnya kami dibawa untuk merasai naik sampan kecil yg hanya blh memuatkan 3-4 org pax dlm satu2 masa...perjalanan yg amik masa lebih kurang 15 minit memang feel la..lg2 anak sungai yg ko org lalu tu dipayungi dgn pokok2 nipah..ala2 back to nature...tp hepy mcm mane pun hati nie tersentuh tgk mak cik yg mendayung sampan tu..besah baju die bermandikan peloh...bukanya mudah nk dayung sampan yg ada pax ni..tp tu la demi mencari rezeki kan..kalau ada rezeki lebih jgn lupe hulurkan tip tuk makcik tu yer..
Photobomb....haha
ready tuk naik sampan..
Q tuk naik sampan
Terbaik makcik2 nie kerja keras demi sesuap nasi..
Our tourist guide join skli naik sampan..
Semoga dimurahan rezeki makcik2 nie..
tudung saji atas kepale..haha..
Jeti tuk ke Bees Farm
Seterusnya kami dibawa ke Bees Farm..kat sini die org akan jual hasil madu dari lebah ternakan mereka..siap bagi sample tuk pengunjung rasa madu ori tuh..terpulang pada ko org nk beli ke tk..tp kami ari tu ambil sebotol sorg dlm RM17 je. saiz botol mineral 500ml..memang madu ori beb sbb aku simpan dlm peti ais lame2 pun masih elok texturenye...rugi tk beli 2 3 botol..lepas tu kami diberi tuk merasai buah buahan tempatan..sambil telinga didendangkan dengan lagu rakyat yg mereka persembahkan..
Tea Lady...haha
Buah2an tempatan
Lepas tu kami dibawa semula tuk menaiki boat tuk pergi lunch...lunch kali nie agak menraik sbb kami berpeluang merasai Mekong Fish...ada yg goreng dan kukus...sblm tu die org akan tunjuk cara makan sbb isi ikan tu akan dibalut dengan rice paper dan ulam ulaman... tp kan itu bukanlah menjadi fav aku...try blh nk ulang mkn tidak la sbb tk kene ngan selera aku...hahaha...
Jeti ke tempat lunch
Deep Fried Elephant Ear Fish
Elephant Ear Fish Steamed in Coconut Milk
Demo cara nk makan ikan2 tu guna rice paper
Berselera sungguh die org nie...
Last destinasi sebelum pulang semula ke Saigon kami di bawa ke tempat pembutan coconut candy...kat situ ko org blh tgk penghasilannya dari die org kupas kulit kelapa sampai la ia siap dibungkus..best kene cube...Trip nie memang best tp agak meletihkan..hope u guys enjoy kalau visit tempat nie...
Otw to Coconut Candy Factory
Santan kelapa dimasak bersama gula
Candy yg telah siap dimasak..
Tempat pembungkusan..
Malam terakhir kami di sana sempat la pergi Saigon Central Post Office, The Notre Dame Cathedral dan Hard Rock Cafe.

Pencuci mulut hadiah dr Yap sblm balek kl
Thanks yap..
Sekian sahaja entry percutian ku bersama bff di HCMC,,almost setahun br aku nk update..hahaha...Tq so much pada Yap yang menjadi tourist guide kita org semasa kat sana...Thank pada yg sudi singgah kat sini...ada la sedikit info dlm nie yg ko org blh jadikan rujukan tuk ke sana nt...InshaAllah pada masa akan dtg aku update percutian di tempat lain pulak yer...wait tau.... winter is coming..winter is coming..hihihihi.. #kemanakitaney

Assalammualaikum..

Pautan Pantas :-


22 comments:

  1. bestnye....cadang bulan 10 pergi,....tq for sharing

    ReplyDelete
  2. macam best..nk mnta bantuan yap jugalah..boleh? bulan 9 ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf cik..rasenye tk boleh nk bantu cik tuk dptkan bantuan yap. sbb die di sana pun keje so agak susah nk jumpe..trip sy hari tu pun jumpe die kejap2 je..n die tk folo pun day trip pg mekong n chi cu tunnel..maaf yer tk blh bantu..

      Delete
  3. Assalaam
    Brape RM Mekong tour .
    Tksh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam taufiq..dalam part 1 sy ada infrm tentang harge ke mekong siap ada pic resit byran..total sorg tuk half day trip dari pagi sampai la jam 3 petang dlm 220.000 viet dong atau lebih kurang rm40 la..harap membantu..

      Delete
  4. terbaik bro. lagi 22 hari nak pi sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq putera hatim..slmt bercuti..enjoy ur vacation..

      Delete
    2. Tq putera hatim..slmt bercuti..enjoy ur vacation..

      Delete
  5. Bagi pendapat Fazli, Mekong Delta ni memang tempat mesti lawat ke kalau ke HCM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi real tojo..kalau sy la kan memang akan masukan dlm tentatif mekong n cu chi tunnel..sbb tu je yg jadi main attrtion kat sane selain shopping..tp shopping org pempuan suke la..yg lelako duk luar kedai layan kopi..haha..
      Btw terpulang kat u nk pergi ke tk mekong ni..perjalanan trip ni agak letih..kene turun naik sampan n boat..tp sekali sekale ape slhnyr kan..haha..enjoy ur trip..

      Delete
  6. Thanks Fazli..kena pegi lah kalo dah org suggested..

    ReplyDelete
  7. Ada cadangan tak...klu dr aport nk g HRC kalau datang sorang....de best transport nk g saba naik apa ek? Lau naik teksi dlm brapa rm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm...jarak airport ke HRC lebih kurang 30 minit kalau naik teksi..tu pun kalau tk jem la kat sane..teksi normally org akan naik sebb lebih senang..tentang tambang tu sy tk pasti brp...tp rasenye tk kan lebih dr rm50..harap membantu...

      Delete
  8. nak tanya. kalo ho chin minh, dia punya bandar kat mn ek sebenarnya? dekat ngn ben thant market tu ke? nak g april taun dpn tp blur2 lg tempatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah area2 ben thant market tu area bandar die...mcm cu chi tunnel tu masih lg di ho chi minh..cume die terletak di pinggir bandar..slmt bercuti..

      Delete