Nuffnang Code

Sunday, December 31, 2017

Bercuti di Sapporo (Winter) - Final

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
SALAM sume...ni merupakan entry terakhir tuk percutian aku di Sapporo. Siut je kan...pegi Mac 2016..Dec 2017 br nak habis entry2 percutian ni...masakkk..hahaha..Perjalanan pada hari terakhir aku sempat ke beberapa lg atteraction di sekitar Sapporo iaitu Mayurama Park, Hokkaido Shrine, Mayurama Zoo dan Okurayama Ski Jump Stadium. Sume tempat ni kalau tgk map terletak yg berdekatan antara satu sama lain.

Mayurama Park and Hokkaido Shrine
Seperti biasa kami berdua gerak awal pg dr hotel tuk memastikan semua tempat2 tu sempat dilawati..perjalanan kami bermula dari Odari Park dan turun di Mayurama-koen Stn. Destinasi pertama kami adalah Mayurama Park..view kat situ tk payah nk citer la..SubhanAllah.
Mayurama Park
Hokkaido Shrine pulak terletak di Mayurama Park tu jugak..so senang nk cari..cume perlu jalan skit ler ke dalam park tu...
Hokkaido Shrine
Mayurama Zoo
Perjalanan seterusnya ke Mayurama Zoo pulak..kami jadi kanak2 la kejap layan tgk binatang..hahaha...zoo ni terletak bersebelahan Mayurama park je...haa seperti biasa tempat2 mcm ni bukan budak2 je yg suke..mak pak budak pun suke..haha..ini merupakan destinasi yg tk patut ko org lepaskan kalau bercuti di Sapporo time winter..mane nk dpt beb tgk binatang time snow..pengalaman tu penting...zoo ni tk la besar mane..tp ok la tuk lengkapkan percutian ko org kan..nk gi Asahiyama Zoo jauh nau pulak..so ada yg dekat ngan sapporo gi sini sudah...jom layan pic yg sempat aku rakamkan semasa keberadaan aku di sana..
Otw to Mayurama Zoo
Polar Bear
Snow Monkeys
Extra Info 
Subway: Stop at Mayurama Stn. (Namboku Line).
Entrance Fees: 600 Yen (Adults) Free admission for Junior High School Students or younger.
Mayurama Zoo Operating Time: 9.30 am - 4.00 pm

Okurayama Ski Jump Stadium
Almost 3 hrs spend time di Mayurama area..kami terus ke Stesen Bus yg terletak berdekatan dgn Mayurama Koen Sation td tuk ke Okurayama Ski Jump Stadium..kami perlu naik bus no.14 dgn byaran 210 yen (one way)  dan turun di Okurayama Kyogoji Iriguchi bus stop..ada 2 bus dlm 1 jam..lepas sampai di bus stop tu..kami kene mendaki menyusuri main road lebih kurang 10 minit tuk ke ski jump tu..hati2 sikit jalan tu.. aku 2 kali jatuh sbb jalan licin..haha..tk sah kalau bercuti time winter tk tergelincir..haha.
Bus No.14
Bus timetable
Otw up to Okurayama Sky Jump
Tadaa..ni ler Okurayama Sky Jump Stadium
Untuk makluman ko org, Okurayama Ski Jump Stadium ni merupakan salah satu vanue yg digunapakai semasa Winter Olyimpc Game 1972..dan sehingga kini ianya masih lg beroperasi untuk acara2 sukan samaada di peringkat negeri mahupun antarabangsa..Kebetulan rezeki kami pada hari tu dpt tgk live National Ski Jump Tournament yg die org adakan...kecut perut tgk die org jump dr ketinggian tu meluncur ke bawah..power n perfect...
Live Sky Jump Tournament
Untuk  feel the great panaroma view bandar Sapporo ko org blh la naik ke atas observation deck tu..harga tuk naik lift return dlm 500 yen..
terbaikk..
View Sapporo City frm Mt. Okurayama
Bye2 Okurayama..
Kat sini selain observstion deck tu, ko org blh jugak pg Winter Sport Museum..kalau tk silap  byran masuk dlm 600 yen..tp kami tk masuk pun..
Bus timetable..kene check sblm pg yer.. takut ada perubahan
Extra Info 
Subway: Stop at Mayurama Stn. (Namboku Line).
Local Bus: JHB Bus No.14: 210 yen adults / 110 yen children
Get Off : Okurayama Kyogoji Iriguchi Bus Stop
Operating Time: 8.30 am - 6.00 pm

Sekitar jam 4 ptg kami pulang semula ke Sapporo Stn. then ni antara ole2 yg aku sempat grab tuk di bawa pulang...Royce' Chocolate uols....terbaik coklat ni..kat Malaysia mau RM50~RM60 sekotak...alang2 harga mampu milik so jom kasi borong..haha...btw kalau nk beli cari yg liquor free ya..sbb tk sume flavor halal tuk dimakan..
Royce Chocolate..Terbaikkkk...
Bye2 Sapporo..
Seawal jam 5.30pg kami dh checkout, then terus ke Sappro Stn. tuk ke Airport... Flight balik ke KL jam 9.20 am beb...nk tk nak kene sampai airport before 7.30am..
JR tic to CTS Airport
Bye Sapporo..will miss u..
Alhamdulillah....bersyukur pada mu Ya Allah...kerna aku diberi kesempatan dan peluang untuk melihat dan merasai keindahan musim salji di bumi Japan...SubhanAllah terlalu indah..tk terungkap dgn kata2....pengalaman percutian aku selama 5 hari 4 malam ke Sapporo seriously memang tk cukup...itu br Sapporo belum campur bhgian lain di Hokkaido ni..bnyk lg beb yg blh explore...sekiranya berpeluang di masa akan datang n punyai ongkos yg masyukk blh la buat tour Hokkaido Island pulak kan..haha.....but for me, cukup sekadar jalan2 sekitar Sapporo ni...sbb tujuan utama aku ke sini nk feel snow dh tercapai..Alhamdulillah....
Bye2 Sapporo..see u again..
Thank you guys yg mane sempat jenguk entry2 aku berkaitan Sapporo ni..maaf la yer sekiranya ada info2 yg terkurang sana sini..penceritaan yg aku kongsikan ni adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri di sana...pada yg punyai impian nk ke sana tu...aku doakan semoga ianya tercapai..Amin..manyakkk syok wooo golek2 atas snow yg fresh n gebu...hahaha..ada rezeki ko org sampai pulak k..InShaAllah....bye2.  #kemanakitaney

"SELAMAT TAHUN BARU 2018"

Assalamualaikum...

Pautan Pantas :-

Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - INTRO
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part I
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part II
Bercuti di Sapporo (Winter 2016) - Part III

**Segala info yang diberikan adalah valid/sah pada masa perjalanan yang dimaklumakan sahaja..so rajin2 kan diri semak maklumat TERKINI sebelum bercuti k..

13 comments:

  1. Hi, Boleh tahu total cost tuan ke sana selama 5 hari? & emailkan itenari pada saya di fathiaazamir@yahoo.com . Thanks you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..total kasar fight+hotel =rm12++ belaja bawa 40k yen..
      Itinerary sy dh ada cerita dlm part intro..tq harap membantu

      Delete
  2. Thank you very very much for sharing these lovely images with us
    clipping path service

    ReplyDelete
  3. Salam singgah dan follow :)

    http://www.akuseorangtraveler.com/

    ReplyDelete
  4. Salam. Boleh bg email or no whatsapp tuan? Urgent

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Terima kasih tuan di atas perkongsian percutian di sana. In Shaa Allah ada rezeki panjang umur saya nak bawa family bercuti ke sana suatu hari nanti In Shaa Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..tq saudara..InshaAllah sy doakan dipermudahkan hajat saudara nk bawa family bercuti di sana...tq singgah di blog sy..

      Delete
  6. wah..dah abis baca..nasib baca thn 2018, kalau tidak jenuh nak tgu stp entry...tq sharing info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq leya singgah ke sini..sy tk sempat nk update sapporo n osaka trip sy tahun 2018 lg .tp lebih kurang same je mcm trip 2016 tu..cume ada la 2 or 3 tempat lain yg sy pergi..

      Delete
  7. Absolutely fantastic job you have done here. And Thank you for sharing with us


    ReplyDelete