Nuffnang Code

Tuesday, September 25, 2012

Cuti-cuti KOREA....Part III

Hari ke-3 bersamaan 30 April 2012 percutian ke Seoul, South Korea. Mengikut perancangan yang telah di atur untuk hari tersebut, kami akan pergi melawat ke Nami Island.Yahooo....best2.. Seawal jam 7.30 pagi kami telah keluar dari hotel penginapan untuk ke Topgol Park dimana terletaknya bas persiaran khas yang akan membawa kami ke Nami Island.
Topgol Park
Morning guys..
Limousine Shuttle to Nami Island
Haaaa di sini ade sedikit info aku nk kongsi dengan ko orang sume yang nak ke Nami Island tanpa guna travel agent macam kami. Ianya sangat mudah...terpulang kat ko org nak gi sana dengan menaiki bas persiaran ataupun menaiki train..tp bg aku untuk memudahkan perjalanan better ko org naik bas yang telah disediakan. Kos lebih kurang jer...better naik bas kan.. Tp bas tu bukan ko org main bedal ajer naik..ko org kena la reserve dulu at least 1 minggu atau maksimum sebulan sebelum tarikh bertolak. Untuk buat reservation ko org blh la email ke na230@naminara.com dengan menyertakan sekali tarikh dan berapa pax hendak ke sana. Kalau tk silap aku dalam masa 2 hari berkeje die org akan repaly balik berkenaan reservation tuh. Pakej tersebut berharga 23,000 Won bersamaan RM 63.00 merangkumi tiket pergi balik dengan bas dan tiket masuk ke Nami Island. Ok la tu kan...diingatkan pergi dan balik dengan bas yang sama ok..jgn pergi naik bas lain balik bas lain...so pandai2 la ingat bas tu park kat mana then catat no pendaftaran bas tu.. Untuk maklumat lanjut ko org boleh terus lawati laman ini  Korea Tourism.
Ready for Nami Island
Berbalik semula cerita perjalanan kami tadi, tepat jam 9.30am bas yang kami naiki pun bertolak ke Nami Island. Perjalanan mangambil masa selama 2 jam dari Centre Seoul. Setibanya di sana kami pun terus menaiki feri yang disediakan untuk ke Nami Island..So nk tau ape yang ade kat Nami Island tu ko org blh la tgk pic2 yang sempat kami snap sepanjang berada di sana.
Wharf to Nami
Pink Cherry Blossom  
Ferry to Nami Island

Nami Here We COme..:)
Perjalanan menaiki feri dari jeti ke Nami Island  mengambil masa selama 10 minit sahaja dimana feri tersebut hanya boleh memuatkan kira-kira 50-60 pax dalam satu-satu masa.

Welcome to Nami Island
fuyoo..:)
Setibanya kami di sana, kami pun terus ke check point iaitu lokasi penggambaran drama popular korea iaitu Winter Sonata. So kami pun sempat la bergambar sakan sampaikan lupa nk lunch.
Ala2 Winter Sonata
Kenangan di Nami
Winter Sonata lagi..
Antara lokasi yang menari
First Kiss..:)
Gud bye Nami Island..See u again..may be in Winter..:)
Setelah hampir 5 jam kami di Nami, kami pun mengambil keputusan untuk kembali semula ke Seoul. So sekian sahaja entry kali ni. Nantikan sambunganya dalam entry akan datang. Tq pada sapa2 yang sempat singgah ke blog saya ni. Insyaallah ada masa lain sy update lagi ok..Adioss..Salam...

16 comments:

  1. askm nak tanya... kalau nk shoping macam mana ek?sb owg sana x pandai bi.. kwn ckp susah nk mintak diskaun btl ke?

    ReplyDelete
  2. HI emma clunk..

    so far komunikasi kat sana tk der la susah mane pun..ade jugak org2 die pandai ckp bi..yang pandai ckp melayu cikt2 pun ade.....lagi pun KOREA ni merupakan tempat fav org malaysia..kebanyakkan org die dh biase jumpe org kite..so tk jadi big problem pun..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq reply.. ema mungkin g bln 2 atau bln 3.. agak3 musim pe ek bln 2 ngn 3? ema x guna trip.. ema g sendri,, cm ne ngn makan>?susah x nk jumpe halal?

      Delete
    2. oo gi bulan 2 eh..time tu winter lg...hujung bulan 3 baru mula spring...gi sendiri lg senang...bukan susah mane pun..tp make sure ema gi ngan kawan2 la...kalau laki tk per sorg2..makanan halal ade kat area Iteawon..kat situ org malaysia ramai kut..so enjoy ur trip..:)

      Delete
  3. sory bro mahu tanya skit.. untuk perjalanan naik bas ke Nami island tue di kira 1 trip tour guide or kita naik n blik guna bas tue tp amik mase sndiri(kita naik and blik gne bas same tapi ikut time kita?)

    -din-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fazli_MFB : sory lambt replay..busy sikit... trip ke nami island tuh kira ticket pergi dan balik dengan bas yang sama termasuk tiket masuk ke nami island...u just pay sekali tu jer untuk bas, tiket feri n tiket masuk...bas tu akan bg tau masa pukul berape bertolak ke seoul semula...jgn terlewat dh la yer...make sure u ingat bas tuh...jgn naik bas lain dh la yer...hepy holiday...

      Delete
  4. salam..nak tanya bus yg u naik utk ke nami island to travel agent sediakan k u carik sendiri. pg lmbt gi.. cuma nak survey2 dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..saya pergi ke nami island sendiri...tanpa travel agent...nk tau info pasal booking bas tu u just tgk kat link kat atas...

      Delete
  5. Salam..nak tanya total diorang bg masa kat nami island tu berapa lama yer?perjalanan dr seoul bape lama?tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertolak dr seoul ke nami dlm pulul 930 pg..perjalanan amik mase dlm 2 jam...balik semula ke seoul dlm pukul 4 ptg dgn bas yg sama..kalau nk kepastian kene tanye driver bas tu pukul berapa nk kene berkumpul semula..

      Delete
  6. hi! nak tanya kalau nak booking bus melalui emel tu perlu bayar segera atau sampai sana baru bayar? tq. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi grooyen...oo pasal bas tu eh...bayar mase nk bertolak ke nami nt...pastikan name u ada tersenarai untuk trip tersebut...slmt bercuti..:D

      Delete
  7. Bro, kalau saya nak pi sorang.. agak2 berapa bajet untuk 2 minggu? sebelum ni saya ada pi Indonesia ngan kawan tapi ditanggung 90% oleh dia.. so susah nak buat kira..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...

      Waa nk gi sorg2 yer...ok je kat sane...insyaallah ok..lg pun ramai org malaysia blh jumpe kat sane...lagi2 kawasan Iteawon...

      kalau 2 minggu tu tk berape sure la bajet berape...lame tu...lame2 kat sane bosan gak...mcm sy punye trip ari tu 8 hari lebih kurang dlm rm2300 ++ termasuk tiket flight, hotel, makan minum, jalan2, shopping, transportation dan lain2... bajet depend kat ko gak...ko nk stay hotel mane, makan ape, nk shopping ape...

      tp kan kalau ko tk kisah duduk hostel backpackers ok kut...at least ko dh save bajet utk penginapan...

      harap info nie dpt membantu...:)

      Delete
  8. assalmualaikum bro nak tanya, dekat korea barang-barang dia mahal tak? and makanan dia pun mahal jugak eh sebab dengar cerita kalau nak pergi shopping kt korea ni duit kena banyak sikit .. so yeah nak tau jugak pendapat kau macam mana :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm farra...barang kat korea nie ade yg mahal n murah...bergantung kedai mane kt beli...tp kalau setakat buah tgn untuk kwn2 n family so far ok la harganye....tp harga mknan memang mahal...kadang2 tu skli mkn sampai 10,000 won bersamaan rm30....kalau farra niat nk shopping kat sane so kene bawa duit lbh la ckit....:)

      Delete