Nuffnang Code

Monday, October 20, 2014

Cuti-Cuti Bali 2014

Salam..Sume..Sihat?? harap2 sume sihat k...Ahlamdulillah...
Aku, Boi, Shah, Mbak Dewi n Zull
Okk meh kita citer lagi meh pasal travelogue aku seterusnya..haaa..kali nie aku nk kongsi citer pasal percutian ku bersama teman2 tersayang (Shah, Boi dan Zul) di Bali, Indonesia....fuhh 1st time ni gi syok beb...walaupun hanya 3 hari 2 mlm aku bercuti di sana sememangnya memberi "seribu erti dan kenangan manis" wat aku n teman2..wahh bukan main statement munger2 ko kan lie..propa sgt...hahaha...
Sempat selfie lg tuh..haha..
Rasanye masih belum basi lg kut pasal enrty nie..ala baru 5 bulan..opsss....bukanye ape dek kerna kekangan masa nk menaip so berbulan-bulan lamenye aku tinggalkan kisah percutian nie...tp tk per..slow2 asalkan ape yang nk diblogkan tercapai k tuk dikongsikan bersama..lol.. Tanggal 13-15 May menjadi pilihan kami untuk terbang kesana dengan Malindo Air memandangkan harga tic time ni sangat2 la murah dari kebiasaan....so far service yg diberikan tip top..tiada cacat calanye lg..memang terbaekk...
View from Boeing 737-900
Tervaikk..bukan free yer..
Perjalanan dari KUL ke DPS mengambil masa selama 3jam....so tibe di Denpasa (Bali) kami terus check in di Ohana Hotel Kuta yang terletak lebih kurang 10 minit perjalanan dari Airport..hotel ni aku dh booked melalui Agoda.com. so far bilik die ok..bersih n selesa...value for money...tempat mkn halal n kedai 24 jam pun dekat...so sgt memudahkan.. Hari pertama kami di sana tk banyak aktiviti dpt dijalankan dek kerna kami sampai pun dh petang so kami bercadang hanya tuk menghabiskan masa di sekitar Kuta Street dan Pantai Kuta yang sememangnye terkenal sebagai salah satu tempat surfing terbaik di asia.. 1st time ni dpt tgk ombak besar..tk berani nk dekat..ombak jahat..ombak jahat...wee
Kuta Beach
Hard Rock, Bali
Memandangankan kami hanya ada 1 hari sahaja waktu perjalanan penuh tuk aktiviti disana..so kami terpaksa decide tempat2 mana yang nk pergi n tk perlu pergi..Alhamdulillah kebetulan.. kami sgt2 lah beruntung kerna kawan si boi iaitu mbak Dewi yang sememangnye menetap di Bali cuti pada hari tersebut..so dia menawarkan diri tuk jadi pemandu pelancong kepada kami yeayyy...memang layanan VVIP sgt la yer kt org dpt..hahah...tq Dewi...Antara tempat yang sempat dilawati adalah seperti menonton Barongan Dance, melawat Teres Padi Tegalalang, makan di tengahari Kintamani, melawat Trita Empul Temple, tengok sunset di Uluwatu ,dinner di Seafood Jimbaran dan Membeli belah di Krisna Bali.
Menatang ape nie..haha.."Barongan Dance"
Mate perghhh tajam..
Lepas tgk Tarian Barongan yang bg aku so2 jer..kami meneruskan perjalanan ke Teres Padi Tegalalang yang ambil masa lebih kurang 45minit..
Teres Padi Tegalalang..Cantikkk
Hampir 30 minit disini, kami terus makan tengahari di Kintamani yang perjalananya mengambil masa selama 30 minit. apa yang boleh saya katakan memang terbaek view kat sini..tersangat la cantik ...dh la sejuk ala2 Cameron Highland ditambah pula pandangan indah Gunung Berapi Batur yang dikatakan masih aktif. Kesan aliran lava panas yang terhasil darpada letusan pada tahun 2000 masih lagi kelihatan dengan jelas..SubhanAllah...kagum melihat ciptaan Nya...
Mt. Batur, Kintamani
Kami memilih untuk makan di salah satu restoran buffet. Harga untuk satu kepala sekitar 130k rupiah (RM 36++).. tapi hati2 tau,,tk semua makanan kt boleh ambil..sebab daging ITEW ada dihidangkan..so pandai2 la yer tgk...jgn main bedal jer..hahah..
Terbaikk
Poyo lo boi nie..haha
Bergambar di area Danau Batur
Perjalanan seterusnya kami dibawa ke salah satu temple yang femes di Bali iaitu Pura@Temple Trita Empul. Biase la kat sana kan ramai yang penganut agama hindu. so tk pelik temple2 seumpama ini ada di merata tempat di sana.. Dari Puncak Kintamani ke sini lebih kurang 25 minit perjalanan. Haa kat sini kami diwajibkan untuk memakai kain yang disediakan sebelum memasuki kawasan "suci" tersebut..mcm2 gaya masing2 ikat kain tuh...haha...so dengan niat "hanya" untuk melawat kami pun masuk la kedalam. ape yang kami perhatikan ramai orang tempatan mengamalkan aktiviti ritual  kat dalam nie...termasuklah mandi di kolam yang mengandungi "Air Suci"..
Trita Empul Temple
Wajib pakai kain..hahah
pakai mcm nie kat kl cnfrm jadi bahan..haha
Tq Mbak Dewi..muahh..:)
Pilih yer cik kak corak mane yer berkenan..hahahah..
Di sini terdapat banyak gerai jualan cenderahati sepanjang jalan tuk keluar ke tempat parking ..seperti biasa ramai yang memaggil manggil tuk menjual barangan mereka...kebanyakan kedai menjual barangan yg serupa..so die org terpakse bersaing la rebut customer..kadang2 tu aku terpikir gak mcm mane la die org nk jual eh..silap2 tk der jualan lansung...so itu sume cabaran tuk die org mcm mane nk bagi brg die org laku..tervaek.....one more thing kalau ko org pandai tawar menawar memang sgt murah harga die org bagi...kalau tk nak beli wat tak tau je k..jalan lurus mcm robot tanpa lihat kiri kanan..kalau tk merase la kedai depan panggil, kedai belakang tarik tangan kedai kiri lambai2..kedai kanan mule senyum2...hahahha.
Sumber Google Map : Uluwatu or Tanah Lot??ermm
Seterusnya kami diberi pilihan samaada mahu ke Uluwatu atau ke Tanah Lot untuk melihat Sunset..kami terpaksa memilih salah satu dek kerna jarak antara dua tempat tersebut agak jauh..so kami pun memilih tuk pergi ke Uluwatu sebab lebih dekat berbanding Tanah Lot. silap2 nt sampai Tanah Lot hari dh gelap..ape pun tk dpt tgk..hahah...so yg tu may be next trip k...Perjalanan dari Pura Trita Empul lebih kurang 1 jam 20 minit..fuhh agak jauh yer...
Uluwatu
Seperti biasa, dh nama melawat temple kan, so kene hormat tempat tu...sekali lagi kain diberikan tuk dipakai sepanjang berada di tempat tersebut...pemandangan SubhanaAllah tervaikkkk....nk gugur jantung bile memandang ke bawah..hahaha....kami tk bercadang pun tuk melihat kecak dance yang diadakan dengan bayaran sekitar 100k rupiah...bagi kami cukup sekadar kaki dh jejak kat sini...
Ada gak tempat mcm nie kat Asia kan..:)
Selfie lg sampai lebam..haha
Selepas mahatari melabuhkan tirainya, kami pun meneruskan perjalanan ke Jimbaran Seafood tuk mengisi perot...makan..makan..dan makan..hahaha...jarak dari Uluwatu ke situ lebih kurang 30 km..Syokk gile mkn kat sini. mkn tepi pantai kowt..hahah...mcm2 seafood ada..pilih jer ape yang ko org nk...so layan kan ajer..haha...tp bile kira2 balik mcm agak mahal mkn kat sini yer..padahal tk der la bnyk sgt mknan yg dipesan..tp tk per la sekali sekale...so terpakse la withdraw lagi rupiah.,pokai..huhu
Huhu...:)
Sebelum mengakhiri perjalalan, kami sempat singgah di Krisna, Bali yang terletak di area Kuta untuk membeli ole2..disarankan sangat2 kepada anda semua yang bercuti di Bali tuk shopping di souvenir di sini..harga perghh murah gile...jgn beli di area Kuta, Mahall...Untuk pengetahuan sume, selain dari tempat2 menarik yang ada, Bali jugak femes ngan tempat2 urut..waa tersengeh abg2 kat luar tu kan...hahaha memang tervaikk..murah ok kalau nk compare ngan harge kat Malaysia...so pandai2 la pilih yer pakej yang ditawarkan...jgn yg bukan2 dh la yer..tepuk dada tanye isi hati mau yang mana..hahaha..

Hari terakhir kami tk sempat tuk jalan2 ke tempat lain lagi menamdangkan flight balik ke KL awal pagi..so awal2 pagi dh naik hotel transport tuk ke Airport...Untuk makluman, jgan lupe sediakan airport tax IDR 200,000 bersamaan RM 55 tuk dibayar sebelum anda dibenarkan pulang..tp jumlah tu mungkin berubah-rubah tau...so rajin2 la wat semakan ok...
Mt. Batur dr pandangan atas..CANTIKK
Untuk makluman ko org sbnrnye banyak lagi tempat menarik kat bali nie..tp kami tk berkesempatan tuk gi sume tu memandangkan tempoh kami di sana tk lama..so gi yg mane sempat je..Alhamdulillah.
Ok guys..Sekian sahaja entry kali mengenai percutian ku bersama teman2 di Bali..Terima Kasih pada yang sempat singgah...Nantikan entry seterusnya dalam percutian ku di tempat2 lain pulak yer..In Sha Allah akan dikongsikan sebaiknye tuk anda semua...

Wasalam..:)

Credit Photo : Google Maps

Nota kaki:
Kadar Tukaran Indonesian Rupiah pada Jun 2014 : IDR 1,000,000 = RM 272.00

7 comments:

  1. Hi, sy pun nak pegi Bali jugak bln 5 ni. Ade suggestion tak utk itenary?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi yati..sy tk de itinary yg specifik..ape yg sy tulis tu la tempat sy pg...

      Delete
    2. Hi yati..sy tk de itinary yg specifik..ape yg sy tulis tu la tempat sy pg...

      Delete
  2. Nak tanya..saudara pakai pemandu dari hotel ker? Atau cari sdri..ada contact number pandu?.Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tk tina..sy kebetulan ada kawan kat sana..so die org yg arrange transport kami sepanjang berada disana..may be tina blh cari contact dr blog2 lain..maaf yer..hehe

      Delete
  3. Ada no telefon pemandu tak..tq

    ReplyDelete
  4. Cantiknya tanah lot....tq sharing
    jemput ke blog sy ye

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/

    ReplyDelete