Nuffnang Code

Friday, July 11, 2014

KOREA Winter Trip 2014 ~ Last Day in Seoul

Assalamualaikum kesayangan sume....meh sambung lg next story meh..hihi..

Hari ke-5 disana kami banyak memfocuskan kepada aktiviti bershopping...Insadong, Myongdong, Dongdeamun, Gwangjang Market antara tempat2 yang kami kunjungi untuk membeli belah menghabiskan saki baki Won yang ada..so far harga barang kat sini agak mahal ye la ikut currencies semasa kan. kalau nak compare mase aku gi 1st trip dulu mase tahun 2012, 1000 won baru RM 2.80, tp trip kali ni memang mahal 1000 won bersamaan RM 3.20..perghhh pokai..hahaha...Dalam entry aku "Cuti-Cuti KOREA" pada tahun 2012 yang lalu aku ada menceritakan mcm mane nak gi tempat2 ni..so dlm entry nie tk payah la aku citer yer...same je tempat nye...blh la rujuk balik entry tuh sekiranya ada yang berkenan nk gi soping kat tempat-tempat nie...
Dongdeamun Market
Salah satu tarikan kat Dongdeamun Market nie ada satu gerai jual Kukul Tarea ala mcm gule2 tarik...tk silap die org gune madu n tepung beras..tarik punye tarik last2 jadi mcm bihun n die org bentukan bulat2 n sumbat inti.. memang sedap habaq hang mcm2 perisa ada..kalau ko org dtg sini nt pastikan rasa tau...semestinya halal...
Kukul Tarea..terbaekkk
Sekiranya anda nk memborong kain seperti Korean Silk or Cotton Korea tempat yang plg sesuai kat seoul nie adalah di Gwangjang Market. Tak sah kalau ke seoul tk gi sini...mcm2 fabrik dijual disini dari yang murah sampai lah ke beribu-riban harganya...so tepuk dada tanye isi poket..hahaha...lokasinye terletak berdekatan ngan station Jongno 5-ga (subway line 1) Exit #7 or #8. tp kan yang tk larat kat sini ianya terlalu besar n banyak pintu...silap2 nt masuk pintu lain kuar pintu lain sbb keadaan sume pintu masuk n kuar same jer..so nt plz ingat betul2 pintu mana awak2 sume masuk yer..satu lg kalau blh elakkan lalu dibahagian yang jual2 makanan kat level bawah skli...silap2 ade yg pitam nt bau makanan tuh lagi2 bile si mata nie nampak segala isi perot binatang iteww..pahamm kann...hihih....aiyaaa..loyaa tau tekak i..hahaha...
Gwangjang Market
Salah satu kelebihan orang-orang korea nie die org suke guna produk kecantikan tempatan. tk hairanlah sepanjang perjalanan ko org kat sana sering ternampak stall mahupun butik2 besar menjual barangan kosmetik tempatan. harga yang ditawarkan sangat2 berpatutan..kualiti pun ok...so kalau ko org nk beli mask muke yang murah dan terbaik disarankan borong la di korea yer...garenti terbaek tuk diri anda...hihihi
Produk Tempatan
Murahh n terbaekk...
Gangnam Station
Selfie...haha
Tibalah harinya untuk kami pulang semula ke KL selepas berlibur selama 6hari 5mlm di Seoul..bnyk kenangan manis terpahat sepanjang percutian kami di sana..yg pahit tk moo mantion..ehh ader ke...oppssss..hahaha.. tetiber terase diri ini rindu pulak ngan kerja2 kat opis..fuhhh...mati la bertimbun kerje yang tertangguh kat atas meja tuh....haha...so berkahir sudah perjalanan kami dalam Korea Winter Trip 2014..Insya Allah ada rezeki lain kt kesana lg k...winter menang best n memeritkan....tak caya ko org cuba la k...hihihi...anyway tq pada yang sudi singgah ke blog aku nie harap ia dpt membantu anda tuk menggambarkan sedikit sebanyak keadaan di sana..Insya Allah aku akan kongsikan bersama anda...
Ready for KUL
Tata Seoul, see u again n again
~THE END~

P/s : Ok guys..Nantikan entry terbaru aku tentang percutianku bersama BFF ke Bali, Indonesia k..Insya Allah akan diupdate dlm masa terdekat...banyak perkara menarik ingin aku kongsikan bersama..tungguuuu...

Wasalam..

Pautan Pantas:-

KOREA Winter Trip 2014 ~ Part I
KOREA Winter Trip 2014 ~ Part II
KOREA Winter Trip 2014 ~ Part III
KOREA Winter Trip 2014 ~ Part IV

8 comments:

  1. Best you all memang awesome. Terima kasih atas perkongsian pintar saudara.

    ReplyDelete
  2. Tq for the info..sgt membantu...dpt sgt gambaran tentang korea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welkem sis...mane info yg ada sy kongsikan tuk sume..InshaAllah..

      Thanks sis singgah ke blog sy..

      Delete
  3. Agak2 bajet sepanjang perjalanan korang berapa ek?? Planning ni. . Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bajet bawa 1k pun cukup tuk sorg..tp itu tk termasuk flight tic n hotel la...stakat makan minum n beli souvenir sikit2 ok la...lg satu tgk gak brp hari nk stay sane...bab makan memang sedikit mahal kat sana...make sure bawa la megi, roti n tuna tuk bekalan mkn kat sana...sekali sekale nk makan kat luar ok..tp kalau tiap2 hari botak dik..hehe...tuk makluman skrg nie harge RM jatuh..so agak mahal sikit bile nk tukar ke korean WON..

      harap dpt mambantu...hehe

      Delete
  4. Haha. Nak planning... first time nak ke luar negara. Last question ..last time flight ticket dan hotel roughly berapa korang invest. P/pax. Thanks for sharing bro..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa aku gi 1st trip dulu naik airasia..total termasuk hotel dlm 1k. 2nd trip aku naik mas..total termasuk hotel lebih kurang rm1800 per pax..

      Delete