Nuffnang Code

Sunday, February 21, 2016

Bercuti di Ho Chi Minh City, Vietnam ~ Part II

Half day trip to Cu Chi Tunnel
Welcome to CCT
Next day kami ke Cu Chi Tunnel.. seawal jam 8 pg travel agensi dh pick up...perjalanan dari hotel ke CCT yang terletak di Ben Dinh sejauh 50km ambil masa dalam 1 jam 30 minit..kami berhenti  di pusat kraftangan..di mana ko org blh tgk kreatifnye die org menghasilkan lukisan/arca dengan menggunakan kulit telur yg telah dipecahkan..memang teliti dan kemas hasil kerja die org..memerlukan kesabaran yg tinggi nie nk buat..harga??jgn tanye memang mahal kene la ngan cara nk buatnye kan..so cuci mate jeh kat situ..
Kraf drp kulit telur
CCT merupakan tempat wajib dilawati sekiranya bercuti di Vietnam kerana ia merupakan terowong bawah tanah yang dibina sepanjang lebih kurang 220km semasa Vietnam War. kerajaan vietnam masih lagi mengekalkanya untuk tatapan generasi muda dan para pelancong dari dalam dan luar negara. memang syok pergi sini sbb dpt merasai dan melihat bagaimana terseksanya mereka menjalankan kehidupan seharian dan menjadikannya tunnel tersebut sebagai tempat perlindungan ketika menghadapi perang yg bertahun tahun lamanya..
Antara perangkap yg dipamerkan
kami wakilkan shah tuk masuk dlm tu..haha..
Sebelum berangkat pulang, kami sempat merasai pengalaman berada di dalam tunnel tu..memang sempit..ulat gonggok pun sepah2 kat dinding...yg tk laratnye sepanjang jalan kene bongkok je...kejap blh la kut lame2 dlm tu nt takut jadi bongkok kekal pulak lepas keluar..haha..tp u guys kene cube k..sangat menarik...kalau tk no point dtg sini...haha..
 fobia ruang sempit..ulat gonggok bnyk gak..hati2..hihi
Pada sebelah malam kami ke beberapa lokasi tarikan pelancong di sekitar HCM seperti City Hall, Saigon Post Office dan Notre-Dame.
Pemandangan biasa di HCM
yg nie memang sedap..
HCM City Hall
Saigon Central Post Office
Saigon Notre-Dame Basilica

Done 2nd day activity..Next entry nt aku citer pasal half day trip delta mekong pulak yer..wasalam

Pautan Pantas :-

No comments:

Post a Comment