Nuffnang Code

Friday, August 26, 2011

LONDON - Part II

Salam.....Good Morning guys....:)
ko org sume sihat?? minta2 sihat la hendaknye eh...amin...kali ni aku nk sambung lagi kisah perjalanan aku semasa berade di Kota London..ko org mesti dah bace part I punye kan...tang Q so much sbb ko org sempat singgah kat blog aku yg tk seberape nih..hehehe...dah2.. aku malas nk buang mase berceloteh panjang...meh aku bawak ko org alami pengalaman aku semasa berada di sana...let's..:P

2nd @ LONDON
24th April 2011(5.50 am waktu tempatan) - Good Morning Fazli...aku ucap kat diri aku sendiri....hehhe...pagi ni suhu agak sejuk berbanding pagi di Paris...tk berani aku nk bukak tingkap luas2..cukup sekadar udara segar dapat masuk ke bilik aku...hahah....pagi ni aku kene bangun awal..al maklum la...hari pertama secara officially aku nk ronda2 kota yang terkenal di seluruh dunia nih..so mengikut aturan hari pertama yang aku telah buat mase kat KL sebelum aku bertolak ke sini, aku akan pergi ke beberapa tempat yang menjadi tarikan pelancong di sekitar Kota London nih antaranya London Bridge, Big Ban, Eye On London dan Buckingham Places..Wow....tak sabar rasenye nk tgk sume tuh...ye la b4 dis aku hanya mampu tgk melalui tv, majalah, internet n pic dr kawan2 yg pernah gi sini...so kali ni time aku pulak gi sana tuk melihat sendiri dengan mata kepala aku bende2 tu sume...yang paling penting sume perancangan perjalanan aku tu TANPA TOURIST GUIDE k....adventure tk??hhehe...

View from road to Westminster  
Tanpa melengahkan masa aku pun capai tuala lalu ke kamar mandi tuk bersihkan diri..mujur pemanas air berfungsi...kalau tk gosok gigi n cuci muke aje la yer..huhuh....selepas bersiap aku pun turun ke bawah tuk menikmati English Breakfast Style...waaa 1st time nih nk cube...mesti best kan...hehe..ye la kat Paris ari tu muak aku makan croissant..so tibe masa aku nk cube yg lain pulak....tp kan tk best mana pun..PERINGATAN tuk orang islam..hati2 tau bile amik bekpes nih...ada daging B***...so hati2 eh...lebih elok minum jus n makan roti bakar je..asalkan dpt alas perot kan..:)
  You can see this symbol around city centre of LONDON
Selapas bekpes aku pun mulakan perjalanan ku tuk ronda2 kota London..memang teruja la...so seperti yg dijadualkan..aku akan pergi ke beberapa tempat yang menjadi tarikan utama para pelancong berkunjung ke sini..Bercerita mengenai public transport yang ade kat kota London ni, kat sana terdapat macam2 jenis transport ade Bus Double Decker, taxi, tram, rental bicycle dan juga Underground (Train bawah tanah).. bagi aku untuk lebih selesa lebih baik aku guna Underground jer...senang nk gerak ke mana2...tuk makluman ko org, kalau nk save lebih baik ko org beli  "Day Ticket" kerna ia lebih murah dan ianya unlimited used for the whole day...so ko org blh la nk save sgt2 kan...asalkan jgan hilang dh la yer...huhuh..sebelum tu aku juga sedia maklum bahawa di london ni kalau nk lagi2 save ko org gune la Oyster Card...ala card ni mcm card touch n go..blh top up...kalau tak silap kadar yang dikenakan kepada pemegang kad ni adalah lebih rendah berbanding pemegang tiket yang lain..ianya blh digunakan tuk Underground, tram n bus.. tp kad ni sangat berguna sekiranya ko org stay lama la kat sana..kalau sekadar 3-5 hari jer tk payah...rugi jer...dh la mata wang sana besar...so pandai2 la ko org buat pilihan yer...macam aku, aku pilih Day Tic yang seingat aku ianya berharga 6.4 pound bagi penggunaan dari pukul 5.00am - 11.59pm...so ianya sgt2 la berbaloi.. hehehe...
The most efficient transportation in LONDON 
Underground di London merangkumi beberapa line seperti Circle, Metropolitan, Victoria, Bakerloo, Central, Piccadilly, Northern, Hammersmith & City, East London, Waterloo & city, Jubilee dan juga British Rail dimana ianya menghubungkan anda dari satu tempat ke tempat lain sekitar London..Sistem pengurusan yang digunakan sangat sistematik. kurang dari 3 minit train akan tiba di platform...so tk der la lama anda menunggu kan...:P

Sambung balik kisah perjalanan aku tadi, setelah hampir 10 minit aku menaiki Underground dari King Cross Station, aku pun tiba di Station Tower Hill, dimana terletaknya London Bridge. Hati aku berkobar-kobar nk melihat dengan mata aku sendiri jambatan yang sangat popular di seluruh dunia tuh...memang cantik...ade la beberapa keping pic yang aku sempat snap tuk jadi kenang-kenangan...Setelah hampir 1 jam aku berada di London Bridge, aku pun meneruskan lagi perjalanan ke Westminster Station dimana di situ la terletaknya Banguanan Parliment British, Menara Big Ban, dan Eye on London...

Istana Lama
London Tower Bridge
Nice view
:P
View from Westminster Bridge 
Big Ban
snap!!
Eye On London
nice..:p
London Duck Tour...:P
Terpaku aku melihat kecantikan seni bina british..memang cantik......mcm tk percaye je kaki aku jejak kat sane...hhe...alhamdullilah tu semua rezeki dr Allah...amin...tengah syok2 aku tgk Eye On London tu berputar aku pun terpikir nak naek..tp bukan rezeki aku nk naek time tu...ape tak nye Q punye la panjang...tk kuase aku nk tgu...lebih baik aku gi jalan temapt lain..bagi aku setiap saat sangat beharga..so aku tk leh la nk buang masa mcm tu je kan...lalu aku pun melangkah pergi meninggalkan Westminster..

"Waterloo Station"
Prince William & Kate Middleton
Royal Weeding
Dari Waterloo Station aku ke Victoria Station tuk ke destinasi seterusnaya iaitu Istana Buckingham...sepanjang perjalanan ku menyusuri jalan ke Istana Buckingham aku terlihat banyaknya kedai2 cenderamata yang menjual pelbagai barangan termasuklah makanan. So aku singgah la satu dua kedai tuk tengok2 barang kat sana..tk beli lagi pun..just survay harga...tiba2 pandanganku terpaut pada satu ruangan khas yang disediakan dimana mereka menjual pelbagai bentuk cenderamata exclusive yang memaparkan gambar Prince William (Putera Raja British) dan Tunangnya Kate Middleton....WoWWW....rupanya perjalanan aku ke London bukan hanya sekadar bersiar-siar ajer tetapi dapat merasai suasana "Royal Weeding" yang bakal di adakan pada 29hb April 2011..Yuhuuuu....
Tower @ centre Buckingham Places Road
Buckingham Places
peace..:P
Balkoni dimana William & Kate bertemu rakyat
Setibanya aku di perkarangan Buckingham Places, aku tgk ramainya orang...tk tau kenape..tertanye-tanye gak aku kenape??? so bg mendapatkan kepastian aku pun pergi la berhimpit-himpit tuk mengetahui ape yang die org nak tgk...oooo rupenye die org nk tgk pertukaran guard..memandangkan kaki aku ni tk larat sbb dh banyak berjalan, aku pun pergi la cari tmpat yg sesuai tuk aku duduk bagi melepaskan keletihan sambil menunggu petukaran guard dijalankan...penglihatan ku sekali lg tertumpu kepada persiapan MEGA crew2 yang terlibat bagi melangsungkan "Royal Wedding" yang hanya berbaki 4 hari sahaja lagi...aku difahamkan perkahwinan tersebut akan berlangsung di Westminster Abbey dan sejurus selpas itu pasangan diraja berkenaan akan dibawa ke Buckingham Places tuk bersama rakyat..jika kita imbas kembali perkahwinan  Puteri Diana dgn Putera Charles satu masa dulu, mereka akan melakukan perkara yang sama seperti yang akan berlangsung pada 29hb nanti...tp kan aku tk dapat tgk live perkahwinan diraja ni..ape tak nya time tu aku dh balik Malaysia..tp tk per..sekurangnya aku dapat rasakan suasana persiapan 3 hari sebelum majlis berlangsung...:P
Guard Changing Ceremony
The guard enter Buckingham Places
Smart.
Nice wig...:)
Hampir satu jam menunggu upacara berkenaan akhirnya ianya berlangsung dengan penuh istiadat..wow tegap2 die org punye guard..hehe...so ko org blh la tengok beberapa pic yang aku sempat snap tuk tatapan ko org sume...
London Victoria Station
View around Victoria Station
Westminster Abbey
Tempat pernikahan Prince William
City Of London
Rabbit Run
Setelah berakhirnya upacara tersebut aku pun melanggahkan kaki meninggalkan Buckingham Places..sambil menjamah bekalan roti dan air yang aku dh siap2 bekal aku pun pusing2 la kejap sekitar Victoria station sebelum balik ke hotel penginapan..

So sampai sini sahaja cerita untuk part II ni...thank you so much pada sapa2 yang sempat singgah kat blog aku ni...nantikan sambungan Part III pulak ok..sekian wasalam...:)

Pautan Pantas :-
LONDON - Part I
LONDON - Part III
LONDON - Last Day

No comments:

Post a Comment