Nuffnang Code

Friday, July 15, 2011

LONDON - Part I


23 April 2011..Tepat jam 11.30 pagi waktu tempatan aku pun check-out..rindunye ngan bilik aku nginap tuh...dh la selese..view pun cantik...tk tau la bile lagi akan ketemu..hehehe...lepas je serah kunci n bayar extra tax dalam 2 euro aku pun mengheret la luggage yg sarat ngan barang2 ke train station....Hati aku gembira tk terkate ni...ye la nk pi London kan dengan EUROSTAR (Europe Speed Train). dari zaman aku kecik-kecik lagi org duk sebut2 pasal kota yang gah tu...setibanya aku di Gare Du Nord, International Train Station, terlebih dahulu aku kene pastikan waktu check-in untuk aku boarding...lepas tu baru aku cari makan...lapa kut...dr ari tuh asyik makan roti sardin jer..hahaha...so jumpe la satu kedai ni..mcm MCD gak...blh la tahan makanan die..tk la best sgt pun..Alhamdulilah kenyang...:)
                         
Check-in informaton
Nord Station always busy
Ala2 Mek D..boleh la tahan...
Perut pn dh kenyang aku pun pergi ke salah satu money exchange area Nord nih..nk tukar Pound pulak..agak mahal la exchange euro to pound kat ctu..nyesal aku tk tukar awal2 mase kat KL lg..ermm nk buat mcm mane kan..nk tak nk kene la tukar gak...
Tepat jam 12.30 pm aku pun boarding...haaa kali ni aku nk kongsi sikit pengalaman aku mase aku nk melepasi border immigration antara France n UK..sebelum aku masuk tuk boarding, aku terlebih dahulu mengisi border card untuk kemasukan warga asing ke UK.. so aku pun kene la isi mcm biase la name, negara, passport no., pekerjaan dll...lepas je isi card tuh aku pun ke checking ticket kaunter tuk die orang scan e-ticket yang aku dah print siap2 dari KL lagi...selepas tu aku kene ke gate pelepasan immigration yang pertama (France Immigration) dimana aku perlu mendapatkan perlepasan daripada die orang sebelum aku ke gate perlepasan immigration yang kedua (UK Immigration).
UK Border Card
Mase kat gate pertama tk der masalah...die org main scan n cop jer passport aku tuh...yg jd prob skit mase aku nk melepasi gate ke2...ermmm memang betul la ape yang aku dengar dr mulut kawan2 aku ttng die org nih...ceh...so lepas je sampai ke gate ke2 tuh aku pun serahkan passport n border card seperti yang diminta..aku ingat tk der ape2 dh lepas tu...rupenye dia agak suspicious ngan aku...so mcm2 soalan la die tanye..stay mana? Buat ape kat uk? Ada kwn atau family ke kat uk? Brp lame stay uk..keje ape kat Mlsia n last skli nk tgk hotel reservation n flight balik ke kl..dek kerne aku disoal dgn macam2 soalan penumpang lain kene Q panjang...huuhuhuh....Alhamdulillah yg penting lepas masuk UK..
Tunggang terbalik die org cop
first time nk rase naek EUROSTAR...Business Class pulak tuh...huhuhuhu...harge pun *** pound...no komen...bukan selalu kut...alang2 dh sampai sane kan...biar la antara pihak EUROSTAR ngan aku jer tau pasal aku nye payment tuk naek EUROSTAR dari Gare Du Nord International Train Station Paris to St. Pancras International Train Station London.
Eurostar Booking Conformation
Eurostar (Europe High Speed Train)
New Eurostar Logo
Sit yang memberi keselesaan kepada ANDA
Tepat jam 1.10 petang waktu France, passengers pun dipanggil untuk masuk...yuhuuu...FYI, EUROSTAR ni ade 3 class..ala same mcm flight gak..ade Business Premier (1st Class) , Standard Premier (Business Class) dan Standard (Ekonomi Class). Aku beli tic ni sebulan sebelum aku bertolak ..tk susah mane pun...sume di hujung jari...cume perlu sediakan $$$$$ ajer...hehehe...berbalik semule cerita perjalanan aku td, memang tk dinafikan, apa yang aku bayar untuk Standard Premier Class (EUROSTAR) ni memang sangat-sangat berbaloi...dapat duduk single seat, kerusi besar...leg room luas, dpt baca magazine percume, ade plug point untuk charge phone n yang paling penting makanan halal pun die org provide...tp tuk 1st n 2nd class je la...ekonomi class kene la beli kat kefe yg disediakan...TERBAEk la..
Terbaekkk..siut..
Makanan HALAL yang disediakan tuk aku...not bad..:)
Spring in Paris
Perjalanan aku ke LONDON mengambil masa selama 2 jam 15 minit dan aku dijangka akan sampai pada pukul 2.30 petang waktu London..pelik gak aku pesal pulak sampai kul 2.30??? bukan 3.30 petang ke?? rupenye UK lewat 1 jam dari France..hahaha...memang tk dinafikan EUROSTAR ni laju siut...tk leh nk compare ngan train yang ade kat Malaysia...best3...ko org nt kalau ade rezeki cube la naek...memang ko org dapat merasai pengalaman luar biasa menaikinya dan mata anda akan disajikan dengan pemandangan indah sepanjang perjalanan....:)

Aku difahamkan bahawa EUROSTAR ni akan melalui Euro Tunnel dimana tunnel tersebut di bina di bawah lautan English sejauh 50.5 km menghubungkan antara France dan United Kingdom...fuhh jauh tuu..tp mase lalu dalam tunnel tu gelap ajer..tk nampak ape2 pun..hehehe....
Eurostar melalui Euro Tunnel
Tunnel yang melintasi Lautan English
Tepat jam di tangan kul 2.30 petang, aku pun sampai di St. Pancras International Train Station..yahuuuuu.....alhamdulilah sampai gak aku kat Kota London eh...tk sangka dpt jejak kaki kat ctu...agenda aku seterusnya nk cari hotel penginapan..mengikut map yg aku print siap2 dr google map lokasi hotel penginapan aku tu tk jauh dr station ni..agak2 dalm 300 meter..bukan ape saje je duk area station ni..senang nk gerak ke mana-mana..Udara kat london ni memang fresh n sejuk....menggigil jugak la kepale lutut..hahaha....
Welcome To LONDON
St. Pancras International Train Station
View from my room
Selepas Check- in aku pun bersiap-siap tuk jalan2 di sekitar hotel..
Hotel St. Pancras
Yuhuu...aku kat Kota London

......:)
Peace...:P
Tengah2 Kota London

Sweett..enak...menyelerakan
Sekian saje entry kali ni tuk citer perjalanan aku dari PARIS ke LONDON...nantikan entry PART II utk aku kongsikan pengalaman semase berada di KOTA London pulak yer.. Salam tuk seme....:)

6 comments:

  1. Salam bro, nak tanya... di London tuh, bro chekin di Hotel St. Pancras tu k? berapa semalam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm mr. abaiis...
      kat london aku tk check in kat hotel St. Pancras tuh...aku stay kat hotel betul2 berhadapan dengan station St. Pancras...belgrove hotel lebih kurang 50 GBP semalam...so far ok la hotel aku duduk tuh...siap provide brkfst..bilik die kecik skit...just for sleep ok kan...

      Delete
  2. Assalm bro.. Untuk ke mana2 dari st pancras tu senang x? Contoh mcm nk ke airport or ke tempat2 menarik sekitar london

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalm hasrul....

      menang senang sangat2....sbb st.pancras tu boleh dikatakan salah satu main train station kat kota london termasuklah perkhidmatan international train (Eurostar)...kalau nk gi mane2 sekitar london, ko gi je station underground berdekatan dengan st.pancras tu iaitu King Cross Station lebih kurang 50 meter dari station tersebut..dr situ ko boleh naek train untuk ke mane2 je termasuklah airport or attractions place sekitar london...harap maklumat ini dapat membantu...:)

      Delete
  3. salam. ni g sendiri ke under package?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..gi sendiri tk amik package mane2...

      Delete