Nuffnang Code

Wednesday, September 28, 2011

LONDON - Last Day..

26hb April 2011 - (4:00 am waktu tempatan / 11:00 am waktu Malaysia) aku pun meniggalkan hotel penginapan untuk balik semula ke Malaysia. Berat jugak hati tuk melangkah pergi..ye la tk tau lagi bila kalanya akan sampai semula ke sini. tp aku percaya kalau ade rezeki dapat la aku jejak kaki semula ke sini..insyaallah...

Selepas check-out n say good bye , seterusnya aku ke St. Pancras International Train Station, London untuk balik semula  ke Kota Paris dengan menaiki Eurostar. Kali ni aku ambil perjalanan awal pagi tuk memastikan segala perancangan balik semula ke Malaysia berjalan lancar.
St. Pancras International Train Station, London
Tepat jam 4:45am, gate pun dibuka untuk boarding..rase lemah je nk bila nk melangkah masuk ke dalam train..bagi aku tk cukup 4 hari 3 malam aku berada di sana..hehe..
Return back to Paris
Eurostar, Standard Premium Class
Breakfast on Eurostar Standard Premium Class
Jam menunjukakan pukul 7:35 am (waktu france) aku pun selamat tiba di Gare Du Nord International Train Station, Paris. Memandangkan beg aku berat tuk di usung kemana-mana aku pun ambil keputusan untuk terus ke CDG airport, nk ikutkan boleh je shopping lagi kan sekitar paris tuh sebab flight aku ke Malaysia pukul 4:30 pm. tp tk per la..malas nk tarik beg yg berat almost 25kg tuh..hhaha...

For security reason 
Transfer Hall CDGVAL to Terminal 1
CDG Airport, Paris
Waiting CDGVAL to Terminal 1
CDGVAL movement direction
Waiting area
Flight Departures Information
Lufhansa....:)
View @ Terminal 1, CDG Airport, Paris
Sampai je airport aku pun mencari la tempat lepak sementara menunggu waktu check-in..lame gak la menunggu akhirnya tiba la waktu daftar masuk. rase mcm tk nak balik jer...tp ape kan daye..tempat org kan...ade mase jumpe lagi...insyaallah

Akhirnya pukul 4:20 pm , pesawat Qatar Airways Airbus A340-600 (QR 20) bersama lebih kurang 350 penumpang dan 16 orang cabin crew berlepas meninggalkan Terminal 1, Charles De Gaulle, Paris untuk ke Doha, Qatar.
Return ticket to Kuala Lumpur
CDG~DOH~KUL
Qatar Airways Airbus A340-600
Terbaekkkkk....:)
Airbus A340-600 Qatar Airways
Almost 8 hrs berada di atas awan akhirnya jam 1.05 am waktu Qatar, pesawat yang aku naiki dari Paris selamat mendarat ke Doha international Airport. Aku akan transit selama 1 jam setengah sebelum menyambung perjalanan ke Kuala Lumpur. so sempat la jugak aku membeli 2 cartoon  rokok berharga QAR105 di duty free shop..lagi murah dr duty free malaysia kut..hahah...

Dalam pukul 2:35 am waktu Doha, pesawat Airbus A330-200,  QR 635 (DOH - KUL) berlepas dari Doha ke Kuala Lumpur..aku perhatikan almost 50% dalam pesawat tersebut adalah warga Malaysia. Perjalanan lg 7 jam setengah..tidoooo...lebih kurang 5 jam perjalanan aku dihidangkan dengan hidangan terakhir sebelum melangkah keluar dari pesawat..Ku perhatikan flight movement map, pesawat kini berada di indonesia dan pastinya dalam kurang dari 1jam setengah pesawat ini akan mendarat di KLIA..time tu terpikir tak sabar rasenye nk call my mom n dad..miss them so much...heheh...akhirnya jam 2:15 pm waktu Malaysia, aku pun selamat mendarat di KLIA..
Important information about my Europe trip
My trip reference 
Alhamdulilah sekali lagi...perjalanan ku selamat pergi dan balik...ade rezeki nt aku akan pastikan kaki ku akan jejak semula ke sana..insyaallah..

Sekian saja coretan aku tuk perjalanan ku di PARIS n LONDON.. tq pada yang sempat singgah...insyaallah ade kesempatan lain kita jumpe lagi....may be lepas ni aku update pasal KOREA pulak yer...tungguuuu...hehehe

adios...Wasalam..:)

Nota kaki:
Kadar Tukaran Euro & British Pound pada April 2011: 1 Euro = RM 4.36 , 1 GBP = RM 4.94

Pautan Pantas:-
PARIS - Part I
PARIS - Part II
PARIS - Part III
LONDON - Part I
LONDON - Part II
LONDON - Part III

12 comments:

  1. cerita yang menarik! terima kasih kerana berkongsi pengalaman dan panduan :)

    ReplyDelete
  2. Apa kabar orang London? Rindu betul suasana kota London & Paris :D

    ReplyDelete
  3. pahlawan basikal:

    aku jd orang london 4 hari jer...then balek malaysia balik...
    insyaallah 2 tahun lagi kalau tk der ape2 aku bakal berkunjung ke sana lg..:)

    ReplyDelete
  4. Saudara Fazli,
    Seronok baca ceta anda gi ke Paris dn London, knp x terus gi ke Amsterdam? Mungkin dimasa2 akan datang. Pandai berjalan sorang2 ya? Lain kali gi berdua at least ada kawan utk berbincang ek..he3
    Tabik dr Kak Mai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak mai...thank sudi singgah blog saya nie...nk gi ams tk sempat..tk leh cuti lame2..bos tk approve..hahaah...insyaallah ade rezeki lain sy sampai sana...thank for ur advice...:)

      Delete
  5. salam bro,

    Mana nak dpt trip reference tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...trip ref tu kat hotel2 kat sana blh dpt...mcm2 jenis n bahase ade...

      Delete
  6. Salam bro, i like ur travel style... tk perlu tourist guide, tak perlu agent... semuanya sendiri... baru puas hati... apa2 pun, ur info about trip to paris n london sedikit sebanyak memberi input kepada sy... insyallah ade rezki... sy akan terbang k sana pula~ doakan... amin~~ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...insyaallah ade rezeki ko sampai la sana..london lagi best then paris...:)

      Delete
  7. Bestnye London. Rindu sngt2 dgn London. Bnyk memory pahit manis masa study kt sana. Deli nti kte pegi London lg nak? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik jumpe pulak ko den punye blog eh...segan weh...heheh...tau tk per..den yg gi 4 hari sane pun rindu nk gi lagi...InsyaAllah ade rezeki kt ke sane...:)

      Delete