Nuffnang Code

Friday, April 11, 2014

KOREA Winter Trip 2014 ~ Part II

Hari ke-2 di South Korea kami bangun awal memandangkan yen kene reporting on duty pukul 7.30 am untuk bertolak semula ke KL....lepas je kuar hotel, masing2 bukan main lagi sempat berposing sana sini tk hiraukan cuaca yg amat sejuk pagi tuh..hahah...tp serius beb cantik area hotel nie.. kawasan die ada iras2 mcm pusat pentadbiran Putrajaya...tk caye gi la tgk sendiri memang kemas dan tersusun jer bagunan yang didirikan...terbaekk...hihi..perjalanan aku ngan shah diteruskan ke Seoul semula sementara Fadil terpaksa ke Airport untuk mengambil Syaz yang baru sampai menerusi penerbangan AirAsia X dari KL..
Orakai Songdo Park Hotel
Lepas puas bergambar sakan sane sini aku ngan shah terus ke station subway berdekatan untuk ke seoul dan akan jumpa diaorang di sana je nt..Sepajang perjalanan kami ade gak berdoa mudah-mudahan dpt tgk salji turun...sbb nk tgk salji turun nie susah sikit berbanding tgk yang telah sedia ada di tanah..nasib2 je tu..kalau rezeki Insya Allah dpt tgk..tup2 masa sampai kat satu station tuh aku tgk bende ape putih2 turun dari langit tuh..Alhamdulillah..rezeki kami tuk tgk salji turun termakbul..waaa terujenye kita org time tuh....walaupun tk banyak tp dapat gak merasai n tgk dgn mata kasar mcm mane die turun...org sekelilig time tu pelik tgk kami bergambar sakan...ahh aku pedulik hape..kat Malaysia tk der mende ni tau..hahahaha..rezeki2..
Snoww..SnOww...sNoww...Syukur Alhamdulillah...
Setibanya di Seoul, kami terlebih dahulu ke hostel penginapan iaitu Seoul Shin Chon Hostel yang terletak kira-kira 100m dari Ehwa Womens University Subway Station, Exit#1..memang sangat2 dekat ngan main road..so tk perlu risau yer..Walaupun hanya Hostel pilihan kami tp kan service dia tip top..bilik selesa, ada wifi free dan ada dapur tuk masak2...so senang cite full pakej la hostel nie..ala asalkan dpt rebahkan badan n selamat sudah cukup...bukan kt nk duk hotel sepanjang mase kan..kate nk jalan2...so limitkan masa anda di hotel ya....haha...kat Hostel nie tk heran la kalau jumpe malaysian..memang ramai..sekali pandang hostel nie mcm kat Malaysia la pulak..yg sombong pun ada..padahal 1Malaysia kan...huhhh...biase la ada segelintir org kita bile dh keluar tuh "jiran sebelah rumah pun blh wat tk kenal"..hahaha..untuk maklumat lanjut tentang hostel tempat kt org menginap tu kalau ko blh klik kat nama hotel kat atas and ko org pun blh book terus melalui website tu atau di Agoda.com..semestinya cepat, mudah dan confirm book..
Setelah kesemua berkumpul kami meneruskan misi hari ke-2 di sana dengan memfocuskan perjalanan di sekitar bandaraya Seoul  sahaja..so ada la beberpa tempat yang sempat kt org pg seperti Namsan Seoul Tower, Myeongdong Street dan naek Cruise menyusuri Han river.. bagi yang nk tahu mcm mane nk pergi ke Namsan Seoul Tower ko org blh klik link nie Cuti-Cuti KOREA...Part IV iaitu trip aku ke Korea tahun 2012 yang lalu...slmt singgah ya..
Off to Namsan Seoul Tower
Saliran air yg dh membeku..LONGKANG may be?? haha
Saki baki snow yg ade..jadi ler..
Happy 3 Friends..
tanggal glove semate2 nk touch phone
Dari Namsan Seoul Tower kami terus ke Myeongdong Street yang terletak betul2 berhadapan Myeongdong Station (Subway line 4) exit#5,6,7 or 8. Tk der ape la nk dibeli kat sini..blh tahan mahaii harge brg2..so just cuci mate jeh...
Off to Myeongdong Street
Merenung masa hadapan..hahaha...
tgk gaye masing2..k pop sgt..haha
63 Han Building
Selepas cuci mate di Myeongdong Street kami terus ke Yeouido Hangang Park yang terletak berdekatan Yeouinaru Station (Subway line 5) exit#2 or 3 untuk menaiki curise mengelilingi Bandaraya Seoul..bayaran dikenakan sekitar 15,000 won seorang untuk 1 jam perjalanan pergi dan balik..kadar bayaran tersebut akan berbeza-beza mengikut pakej yg ditawarkan sama ada ko org cruise sambil tgk live show mcm kt org amik atau cruise sambil tgk magic show..so pilih la nk yg mana satu ko org nak samaada yang jalan siang atau yang jalan malam..terpulang kat uols ....mcm kt org amik malam..cantik sesangat Bandaraya Seoul time tuh...tp kan yang paling kt org tk tahan ialah angin ketika naik cruise tuh..rase mcm nk terkoyak kulit muke nie..dh la winter kan ditambah pulak ngan angin laut yg tk henti2 bertiup...huhh..azab...tp itu sume pengalaman kan...tervaikk....
Wharf
Han River Cruise
The city of Seoul
Mcm dlm hotel kan..
Me, shah n Syaz..
Kesejukan melampau..tp still nk posing kan..
Live show katenye...biase2 jeh..hihihi
Lepas ber "cruise" perot pun lapar then kami lajukan pergerakan kaki dari jeti ke subway station untuk ke Iteawon..kami bergerak laju bukan dek kerna lapar sgt pun tp tk tahan sejuk angin laut tk henti2 bertiup..dh la jauh  jarak antara jeti tu ngan stn subway tuh..silap2 blh beku..hahaha....Ok la ko org, nantikan sambungan trip nie dalam entry yang seterusnye ya...Wasalam...

Pautan Pantas:-

KOREA Winter Trip 2014 ~ Part I
KOREA Winter Trip 2014 ~ Part III
KOREA Winter Trip 2014 ~ Part IV
KOREA Winter Trip 2014 ~ Last Day in Seoul

2 comments:

  1. As Salam encik..boleh ke emelkan itinerary ke korea ke faradiva81@gmail.com..saya pon menginap di hostel tu..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalm..itinerary sume sy dh info dlm sume entry..cik bace je n amik info dr sana..cara nk ke tempat2 tu cik blh rujuk kat google or tripadvisor bnyk info cara nk pergi..harap membantu..slmt bercuti

      Delete